– Det är strikta bestämmelser, coronaviruset är lömskt. Många som bor här tar fortfarande bussen för att åka till jobbet. Det är de som blir sjuka. Eller det är vi som blir sjuka menar jag – jag har en kollega som insjuknat, säger Brahim Zorroiki.
”Exceptionell nivå”
Den 7 april rapporterades 1400 nya dödsfall med koppling till coronaviruset i Frankrike. 10 328 människor hade avlidit och 78 000 vårdades för sjukdomen – varav 7 000 inom intensivvården.
Regionen Île-de-France, där Paris och dess förorter ligger, är hårdast drabbat med 2 355 döda. Och en stor majoritet av dessa bodde i departementet Seine-Saint-Denis: Frankrikes fattigaste stadsområde.
Antalet döda ökade här med hela 63 procent veckan mellan den 21 och 27 mars. "En exceptionell nivå”, sa den franska folkhälsomyndighetens generaldirektör Jérôme Salomon under en presskonferens. I jämförelse ökade dödsfallen i Paris samma vecka med ungefär hälften – 32 procent.
Nu är slöja godkänt
Khadija Abouja hoppar av bussen som Brahim Zorroiki kör. Hennes ansikte är täckt med en muslimsk sjal.
– Det är av respekt för viruset, nästan alla täcker ansiktet numera. Jag hade gärna gjort det förut också av religiösa skäl men det gick inte då. Det är egentligen olagligt, säger Khadija Abouja.
Enligt en lag från 2004 är det olagligt att täcka ansiktet i offentligheten. Numera menar myndigheterna att det bara gäller hela ansiktet – att munskydd därför går bra.
Khadija Abouja skrattar och rycker på axlarna. Hon är på väg hem efter att ha jobbat hela dagen i ett industriellt tvätteri. De tvättar och steriliserar textilier från sjukvården i regionen.
– Jag har tre barn, min man är hemma med de två stora, han är sjukledig från sitt jobb efter en arbetsplatsolycka. Den yngsta går på daghem, säger Khadija Abouja.
Här bort samhällsbärare
Sedan den 18 mars är hela Frankrike nedstängt med anledning av coronaviruset. Alla muséer, barer, restauranger, butiker – all verksamhet som inte är absolut nödvändigt har tvingats stänga. Folk får bara gå ut en timme om dagen samt för att införskaffa förnödenheter. Bara de som inte kan jobba hemifrån får gå till jobbet och bara den som anses ha samhällsbärande yrken har rätt till barnomsorg. Dit hör alltså Khadija Abouja.
I Seine-Saint-Denis har en hög andel av invånarna denna typ av yrken dit de tar sig med allmänna transportmedel.
– De jobbar inom vården, äldrevården, är lokalvårdare, kör bussar och är säkerhetsvakter.
Och de måste ofta pendla till sina jobb, säger Seine-Saint-Denis regionspresident Stéphane Trousses till dagstidningen Le Parisien.
Många i samma lägenhet
Khadija Abouja och hennes familj bor i en tvårummare i HLM-komplexet Les Fleurs. HLM står för Habitation à Loyer Modéré, bostäder med lagstadgat låg hyra. Medborgare med ekonomiskt prekär situation har rätt till HLM-boende efter en omfattande utredning. Även den som får en bättre ekonomisk situation har sedan rätt att bo kvar – men enligt inrikesministeriets statistik är klassresor i gruppen ovanliga.
Enligt lag måste bostadsbeståndet i alla kommunerna bestå av minst 25 procent HLM-bostäder. Många rika kommuner föredrar att betala de böter som åläggs de som inte uppfyller kraven medan samtliga kommuner i Seine-Saint-Denis har över 60 procent HLM-bostäder, vissa ännu mer.
Chefen för akutmottagningen vid sjukhuset Avicenes i Bobigny, Frédéric Adnet, menar att tätbefolkningen samt trångboddheten i de här områden är betydande orsaker till smittspridningen.
– Folk bor fyra, fem, sex personer i samma lilla lägenhet och smittspridningen inom familjer är betydande, särskilt nu när det råder utegångsförbud, säger Frédéric Adnet till Dagens ETC.
Sämre sjukvård
I Seine-Saint-Denis finns tre gånger färre läkare och tre gånger färre intensivvårdsplatser än inne i Paris. Men Frédéric Adnet menar att folk tar ansvar för sin hälsa "lika mycket här som någon annanstans".
Borgmästaren i Bondy, Sylvine Thomassin – som Dagens ETC senast besökte för att skildra fotbollstjärnan Kylian Mbappés bakgrund – berättar att hon sedan ett par veckor tillbaka godkänner tre-fyra begravningsakter om dagen vilket före krisen var veckoantalet. Hon menar att invånarnas prekära förhållanden är orsaken till den höga dödligheten.
– Vi har många små bostäder för stora familjer och samtidigt många som måste fortsätta arbeta. Sedan vet vi att ekonomiskt utsatta grupper i kommunen röker mer samt lider av fetma i högre grad, säger Sylvine Thomassin.
Högerextrema hetsar
I den offentliga debatten anges invånarna själva som orsak till smittspridning. Högerextrema politiker Marine Le Pen gissar att människorna här inte respekterar reglerna som andra. När Dagens ETC är på plats ligger gatorna öde. Polisprefekten Georges-François Leclerc säger till 20 minutes att det struntprat, att reglerna respekteras och att brottsligheten dessutom har minskat radikalt i och med utegångsförbudet.
– Det är lugnt och skönt men det är det för det mesta här. Vi är hårt arbetande människor som gör vad vi kan samhället. Det kunde folk tänka på, säger Khadija Abouja.
I morgon åker hon hemifrån klockan 06.30 för att börja arbeta klockan åtta, precis som vanligt.
✓ Vad jobbar du med?
✓ Hur skyddar du dig mot smitta?
✓ Skulle du föredra att stanna hemma?
Khadija Abouja, 26
– Industritvätt.
– Jag tvättar händerna och håller avstånd och så täcker jag munnen för att skydda andra.
– Nej.
Jean-Franзois Feyrou, 53
– Kommunarbetare, hygien. Desinfekterar offentliga platser under krisen.
– Skyddsklädsel från topp till tå, väl där.
– Nej.
Ghislan Elabori, 31
– Bageri.
– Munskydd och plasthandskar.
– Ja, jag tycker att det är obehagligt att röra mig bland folk när så många blir sjuka.
Yibril Diallo, 33
– Lokalvårdare.
– Munskydd
– Ja, det är svårt att låta bli att röra saker och sig själv. Jag bor med min mamma och hon har alla sjukdomar man kan ha. Jag vill inte att hon smittas.