Diskussionen har gått varm om varför Zemans dåliga hälsa mörkades så länge. I tisdags inledde tjeckisk polis och underrättelsetjänst en utredning kring huruvida presidentens rådgivare begått lagbrott. Samtidigt har Zemans frånvaro skapat kaos kring det som är Tjeckiens andra stora politiska händelse: att den högerpopulistiske premiärministern Andrej Babis och hans parti ANO besegrades i valet av den oppositionella högerkoalitionen ”Tillsammans”, som kommer ersätta honom vid makten.
Problemet är att det är presidentens funktion att ge valets segrare i uppdrag att bilda ny regering.
– Det pågår en konstitutionell kris nu. När det inte finns någon president måste de båda kamrarna överlämna funktionen till en ersättare, så Tjeckien kommer befinna sig i ett limbo ett antal veckor, säger den svensk-tjeckiske kulturskribenten Hynek Pallas, som följer politiken noga och nyss är tillbaka från ett besök i Prag.
Kan skaka om samarbete
Med all sannolikhet blir det sedan högerledaren Petr Fiala, premiärministerkandidaten för Tillsammans-koalitionen, som bildar ny regering. Petr Fiala står relativt långt till höger med svenska mått mätt, men Tillsammans samlar partier från ett ganska brett ideologiskt spektrum. Detta har också lett till diskussioner om hur ett regeringsskifte kan påverka Centraleuropas högerpopulistiska läger.
Under Babis har Tjeckien utvecklat allt starkare band till traktens andra populistregeringar, framför allt inom ramarna för V4, samarbetet mellan de fyra så kallade Visegradländerna: Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien. Med Ungerns Viktor Orbán i spetsen har populistlägret gett uttryck för nationalkonservatism, euroskepticism och en starkt migrationsfientlig linje.
– Babis sista månader präglades väldigt synligt av ett ökat närmande till Orbán. Nu undrar folk om Fiala kommer fortsätta träffa V4, eller kommer Tjeckien tycka sig ha ett tillräckligt starkt förtroende för att gå en egen väg? Ekonomiskt sett har V4 inte någon större betydelse så det vore väldigt lätt att ge upp det, säger Hynek Pallas.
Migrationsfrågan dominerar
Samtidigt finns det många politiska slitningar i Tillsammans-koalitionen. Fialas parti, ODS, driver exempelvis i mångt och mycket samma politiska frågor i Bryssel genom sina EU-parlamentariker, som Orbán gör hemma i Budapest.
– ODS vet att de har en ganska stor nationalkonservativ väljarbas som lite grand uppskattar de här V4-grejerna. Och man måste komma ihåg att migrationsfrågan är den största frågan i tjeckisk politik, förklarar Hynek Pallas.
Babis är inte den enda regeringschefen i trakten som nyligen behövt göra sorti. Österrikes rikskansler Sebastian Kurz har fört en slags balanspolitik, där han ibland tippat över till Bryssel, andra gånger gynnat Centraleuropas högerpopulistiska läger. Han har deltagit i V4-möten trots att Österrike inte är medlem, har förespråkat en mycket restriktiv migrationspolitik och använt ett alltmer högerpopulistiskt språk.
”Allt är väldigt smutsigt”
Sebastian Kurz avgick som rikskansler den 9 oktober till följd av en skandalös korruptionsutredning. Han misstänks ha betalat för att ta fram manipulerade opinionsundersökningar som gynnade honom själv och hans högerparti ÖVP inför valet 2017. Opinionssiffrorna publicerades sedan i en österrikisk dagstidning i utbyte mot lukrativa annonsutrymmen.
Rubina Möhring, ordförande i Reportrar utan gränser i Österrike, har blivit lika chockad som andra över uppgifterna.
– Det verkar som att de har manipulerat nyheterna om det folkliga stödet till partiet. Kurz och hans parti har försökt och lyckats med att påverka dagstidningar och journalister. Allt är väldigt smutsigt, säger Rubina Möhring till Dagens ETC.
Kurz har avfärdat anklagelserna som ”fabricerade”, men avgick ändå från sitt ämbete. Tills vidare har en av hans ministrar axlat rollen som rikskansler, medan Kurz förblir parlamentsledamot och ordförande i regeringspartiet.
Liknande skandaler där mediers oberoende hotats har inträffat också tidigare under Kurz. 2019 publicerades en video som visade hans dåvarande allierade och vice rikskansler, Heinz-Christian Strache från det högerradikala FPÖ, där Strache bland annat förespråkade Ungerns regeringsfångade medielandskap.
Risk för ny populism
Enligt Rubina Möhring innebär Kurzs avgång åtminstone delvis ett nederlag för denna form av högerpopulism.
– Kurz sitter inte vid makten längre. Han är fortfarande viktig och mäktig, men många människor har sagt att han gick för långt i sina försök att förändra systemet. Jag vet inte om han kommer kunna reparera situationen.
Däremot har skandalen bidragit till att ytterligare spä på ett politikerförakt i Österrike, som kan vara skadligt långsiktigt sett.
– Nu har även Kurz sjunkit i anseende väldigt mycket. Folk litar inte på politikerna längre, säger Rubina Möhring.
Också Hynek Pallas oroar sig för att den tjeckiska segern över Babis-populismen kan lägga grunden till ett förvärrat politiskt klimat, där en ny populism kan finna grogrund. I det tjeckiska valet hamnade ett flertal mindre partier precis under parlamentsspärren. Kommunisterna och flera små populistpartier som har stöttat Babis kom inte in, men det gjorde inte heller socialdemokraterna eller någon annan vänster, för första gången.
– En jättestor del av väljarna kommer uppleva att de inte har någon som helst representation. Det finns ingen vänster kvar, samtidigt finns det ännu stöd till både högerextremister och till Babis ANO, och det stödet kommer framför allt från äldre och från utsatta. Nu kan de partierna säga att de på riktigt representerar Tjeckiens alla fattiga.