Den 6 december 1917, knappt ett år innan första världskriget skulle avslutas, proklamerade sig Finland självständigt. Men det blev inte början på fred och frihet, tvärt om. I anslutning till självständighetsförklaringen utbröt ett inbördeskrig mellan ”röda och vita”, socialister och borgerliga och minst 37 000 människor dödades.
I maj 1918 segrade de vita, men landsfadern Gustaf Mannerheim som överbefälhavare. Men inbördeskriget skapade djupa klyftor och många bedömare menar att Finland enades först under de två krigen mot Sovjetunionen 1939–1940 och 1941–1944.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Idag vilar landet på en stark nationalkänsla, och firandet kommer att bli stort.
– Det är samma ritualer som annars på självständighetsdagen men det är mer av allt. Grundsymboliken är ganska lika och det är mest fokus på krigen och då främst andra världskriget. Även om det är 1917 man firar så har det ganska liten synlighet, säger Johanna Wassholm, forskare i historia vid Åbo Akademi.
Varför väljer Finland att uppmärksamma andra världskriget mer än 1917?
– Det lämpar sig lite dåligt att fira 1917. Visst, det är självständighetsdagen, men samtidigt ledde det till inbördeskrig och det är svårare att hantera. Under andra världskriget samlades hela Finland och bekämpade en fiende.
Vad skulle du personligen vilja lyfta fram under firandet?
– Det finns önskemål om att skifta fokus till något annat. Av de 100 år som varit har bara fyra varit krig. Det finns saker under de 96 andra åren som är värt att lyfta. Som att Finland har klarat sig väldigt bra och utvecklats till en välfärdsstat. Med förutsättningarna som fanns är det otroligt att det blev som det blev. Men det är inte ett lika rafflande ämne som kriget.
Vilka personer kommer att uppmärksammas?
– Som kollektiv är det krigsveteranerna som får mycket uppmärksamhet. Det finns inte så många kvar och inom tio år så kommer det inte finnas några alls, så det känns viktigt att fira dem så länge de är med oss. Det är också mycket uppvaktning vid hjältegravar och fokus på nationella hjältar som Mannerheim. Det är stormännen som står i fokus. Man skulle kunna lyfta fram fler kvinnor också som har en plats i historien. Firandet i dag är extremt mansfokuserat och krigsfokuserat.
Hur skulle du jämföra Finland efter med Finland före självständigheten?
– Det är svårt att göra en sådan jämförelse. Även om Finland blev självständigt 1917 fanns landet innan dess och det går inte att förstå Finland idag utan att beakta tiden under Sverige och Ryssland då många lagar och hela samhällssystemet grundades.