– Jag varken vill eller kan svara på det, säger Kjell Andersson, ansvarig utgivare på SVT.
Pengarna i fotbolls-VM har vuxit explosionsartat de senaste mästerskapen. Slutnotan för Brasilien uppskattas landa på omkring 80 miljarder kronor, tre gånger så dyrt som VM i Sydafrika 2010. Av dessa pengar består 85,5 procent av offentliga medel, federal finansiering och skattelättnader.
Samtidigt drar Fifa in allt mer pengar på mästerskapet. I år beräknas intäkterna uppgå till 30 miljarder kronor, vilket är i klass med BNP för en mindre nation.
När kostnaderna för Brasilien uppdagades resulterade det i omfattande protester, bland annat mot Fifas krav på värdlandet. För att få arrangera VM kräver Fifa omfattande skattelättnader för sig själva och sina internationella sponsorer, som i sin tur kräver ensamrätt för att sälja tröjor, öl och läsk på arenorna.
– Fifa har slutat bry sig om fotboll, de bryr sig bara om pengar, säger Lamartine da Costa, professor och sport-historiker vid Rios federala universitet till Sveriges Radio.
SVT hemlighåller kostnaderna
I ljuset av den senaste tidens korruptionsanklagelser och utnämnandet av Ryssland och Qatar som värdnationer för VM 2018 och 2022, höjs nu flera frågetecken kring Fifas ekonomiska och politiska maktspel. Insynen i hur miljarderna rullar in är begränsad, enligt uppgifter har det redan kommit in runt 15 miljarder kronor på tv-rättigheterna till de kommande två mästerskapen.
I denna ljusskygga miljardindustri ingår även Sveriges Television, som precis som andra mediabolag budar om att få del av sändningsrättigheterna.
Kan inte SVT bidra till att öka transparensen genom att vara öppna med hur mycket ni betalar Fifa?
– Nej, vi tror inte det. Rättighetskostnaderna ser vi som en affärshemlighet, säger Kjell Andersson.
Tror ni inte att det finnas ett intresse för licensbetalarna att få veta vad fotbolls-VM kostar?
– Ibland kan det vara kanske vara intressant, men konkurrensmässigt kan vi inte gå ut med det. Samtidigt vet vi att vår publik vill ha de här stora evenemangen.
Hur SVT kommer att agera om VM förläggs i Qatar, som många beskriver som en repressiv diktatur, är dock inget som kommit upp till diskussion än, enligt Kjell Andersson.
”Hade aldrig fått VM utan mutor”
Utnämningen av Qatar som VM-arrangör har kritiserats hårt från flera håll, bland annat av förre Uefa-bossen Lennart Johansson.
– Qatar hade aldrig fått fotbolls-VM 2022 utan mutor, så är det, sa han i en intervju med sportkanalen EFN i förra veckan.
Även Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande i svenska fotbollförbundet, är kritisk till hur Fifa tillåts agera och tycker att beslutet måste hävas.
– Qatar borde av många olika anledningar inte kommit upp som alternativ. Fifa borde införa en generell princip om mänskliga och fackliga rättigheter och arbetsskydd, för det har det varit minimalt med tidigare, säger han.
Föreslår bindande regler
Det är något som advokaten Lars Viklund håller med om. I en debattartikel nyligen föreslog han att Fifa skulle pressas att skriva under samma bindande avtal som de flesta andra internationella företag gör.
– Man kan framhålla att många företag som är sponsorer har förbundit sig att följa regler mot diskriminering, korruption och brott mot elementära arbetsrättsliga regler. Om de sponsrar VM i Qatar skulle de i praktiken bryta mot de reglerna.