Men EPP röt ifrån först efter att Orbán i februari 2019 satte upp statliga propagandaskyltar som avbildade Soros och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker – en EPP-medlem – som delaktiga i samma konspiration. Månaden efter beslutade EPP att frysa, men inte riva upp Fidesz medlemskap.
I december 2020 sanktionerades Fidesz EU-parlamentariker Tamas Deutsch och nekades möjlighet att representera EPP efter att han hade liknat kommentarer av EPP-ledaren Manfred Weber med nazistiska Gestapo och Ungerns sovjetkommunister. Det rullade igång den process som ledde till att EPP på onsdagen röstade igenom regelförändringar för att lättare kunna utesluta ett helt parti.
”Antidemokratiskt”
Orbán varnade i söndags för att Fidesz skulle lämna EPP i förväg snarare än att bli utkastade. Och så blev det. Orbán publicerade ett brev där han fördömde EPP:s nya regelverk som fientligt mot Fidesz och både ”antidemokratiskt, orättvist och oacceptabelt”. Han hänvisade också till sjukvårdens stora utmaningar under den pågående pandemin, för att framställda EPP:s beslut som småsint och oviktigt.
De ungerska reaktionerna på utträdet ur EPP har varit blandade. I regeringslägret verkar man delvis ha fått munkavel.
– Vi tänker inte tillåta att våra EU-parlamentariker tystas eller begränsas i sina strävanden att representera våra väljare, kommenterar familjeministern Katalin Novák återhållsamt på Twitter.
Hon får medhåll av EU-parlamentarikern Tamas Deutsch, som bara upprepar budskapet om att EPP fokuserar på fel saker, i fel tid.
”Vi lämnar Europeiska folkpartiets grupp eftersom vi vill hantera pandemin och skyddet av Europaparlamentet!”, skriver han i ett Facebookinlägg.
Ungerska oppositionspartier har varit betydligt mer ordrika i sina kommentarer. EU-parlamentarikern Katalin Cseh från liberala Momentum skriver på Twitter att hon är glad över EPP:s markering.
– Äntligen distanserar sig EPP från en auktoritär högerradikal som trampar på EU:s värderingar och myser med österländska diktatorer. Men det är absolut minimum och ungefär ett decennium för sent.
I en tråd räknar hon upp tidigare incidenter som tydligen inte räckte, för att EPP skulle agera.
– Oppositionsledda kommuner nekas finansiell stöttning, NGO:er stigmatiseras med en putinistisk lag, oberoende institutioner urholkas. Ingenting av detta blev en sista röd linje – istället var det Orbáns attacker mot EPP-politiker som blev det, fortsätter Katalin Cseh.
Den stora frågan nu är på vilket sätt detta kan påverka saker i Ungern. Kommer Orbán frukta fler EU-relaterade bestraffningar och kanske före en mjukare politik? Eller kommer han avfärda EPP:s agerande med populistiska utspel, känna sig mindre tyglad och föra en ännu mer auktoritär politik? Det senare är mer troligt, att döma av Orbáns politiska CV.