På vänsterkanten pågår ett jämt race mellan Socialistisk Venstre (SV), Rødt (R) och Miljøpartiet De Grønne (MDG) om att komma över fyraprocentsspärren. Partierna har många beröringspunkter med varandra, precis som i Sverige driver vänsterpartierna på för att hindra vinster i välfärden och lönedumpning samtidigt som klimatfrågor står i fokus för alla tre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett fjärde parti, Feministiskt initiativ, hoppas också kunna göra ett avtryck i valet. En av grundarna är Cathrine Linn Kristiansen, som nu är förstanamn på Fi:s lista i Oslo. Hon berättar att hon och flera av initiativtagarna inspirerades när de lyssnade på Gudrun Schyman och Soraya Post under ett besök på Nordiskt Forum i Malmö 2014.
– Vi såg att det var möjligt att tänka politik på ett annat vis. Att mansdominansen i norsk politik hade satt premisserna för vad som var viktigt. Kvinnopolitiska frågor sågs som ett särintresse och därmed var de nedprioriterade.
Problematiserar och utmanar
Efter starten i mars 2015 har arbetet till stor del gått ut på att samla namnunderskrifter för att partiet ska kunna ställa upp i de olika valkretsarna och än så länge utgår de främst från Oslo och Bergen. I kommunvalen för två år sedan fick de runt en halv procent i de båda städerna.
– Vi ställer upp i valet för att pressa de andra partierna när det gäller feministisk och antirasistisk politik och för att på sikt få några platser i kommunerna och i Stortinget. Vi behöver en kraft som problematiserar och utmanar könsmaktsordningen och heteronormativiteten och hur dessa ingår i formandet av andra komplexa maktstrukturer.
Vilka frågor tycker ni är viktigast att driva i Norge?
– Rättsäkerheten för kvinnor, att få ett slut på mäns våld mot kvinnor, likalön mellan kvinnor och män och en solidarisk flyktingpolitik. I Norge har en av tio kvinnor blivit våldtagna och bara en av tio anmälningar leder till en dom. Våldtäktslagarna i Norge är svagare än i Sverige. Vi önskar en samtyckesbaserad lag. Jämlikhetsdebatten i Norge är onyanserad. Vänstersidan fokuserar mycket på familjepolitik och högersidan använder feminismen till att svärta ned muslimer och minoriteter. På sistone har hatvåld mot invandrarkvinnor skett, vid flera tillfällen, mitt på ljusa dagen i Oslo. Antirasistisk kamp är därför väldigt viktig.
”Klasskamp är en viktig del”
Efter fyra år med Fremskrittspartiet (FRP) och Høyre (H) i regeringen menar många att det politiska klimatet blivit tuffare i Norge, något som AP:s statsministerkandidat Jonas Gahr Støre också påpekade i en av de avslutande partiledardebatterna.
– Högerextremister är på frammarsch och blir mer mainstream i medierna. Särskilt har Sylvi Listhaug, den så kallade integrationsministern, flyttat gränserna för vad som är ok att säga, exempelvis genom att sätta likhetstecken mellan flyktingar och terrorister.
Förra veckan blev Sylvi Listhaug känd också här när hon besökte Sverige i ett förtäckt statsbesök men, för att försöka plocka poäng i FRP:s valkampanj, åkte till Rinkeby med avsikt att visa upp ett skräckexempel på svensk integrationspolitik.
Vad säger du till dem som är oroliga för att en röst på Fi är en förlorad röst för oppositionspartierna, som ligger på gränsen till fyraprocentsspärren, och därmed kanske bidrar till att FRP kan behålla sin position i regeringen?
– Antirasister och feminister är motsatsen till högerextremister och högerpopulister. Det är när kvinnor organiserar sig och får makt som vi kan bekämpa högervågen vi ser över hela väst. Vi i Fi ber alla väljare att rösta på det partiet som de är mest eniga med, så får vi se hur regeringsunderlaget ser ut efter valet. Om jag får en plats i tinget kommer jag att kämpa för att jämlikhet och mänskliga rättigheter ges företräde.
Ser sig Fi som ett vänsterparti?
– Klasskamp är en viktig del av analysen men klasskamp utan könsperspektiv blir fort en klasskamp för vita män. Ekonomisk självständighet är grundläggande för de andra friheterna, därför är en rättvis fördelning viktig. Detta gäller både mellan kön och klasser. Vi är därför mer eniga med vänstersidan än med högersidan på grund av vår strukturanalys men vi har kön som utgångspunkt för vår analys och räknar oss därför inte som ett vänsterparti.
Skiljer sig norska Fi något från svenska Fi?
– Olika länder har självklart lite olika utmaningar. Sverige är medlem i EU och inte i Nato. I Norge är det omvänt och på grund av vårt medlemskap i Nato har Norge deltagit i flera krig. Fi är ett fredsparti och vill bland annat upprätta ett fredsdepartement.
Har ni fått några tips från svenska Fi utifrån deras erfarenheter, exempelvis om vad som fungerat och vilka misstag som begåtts?
– Det viktigaste vi har lärt från Fi Sverige är att partiet behövs. Vi ser också att Fi i Sverige har tagit flera år på sig för att uppnå sin position, så vi tänker också ge oss själva några år på att bygga partiet.
Vilka förhoppningar har FI inför måndagens val?
– Vi vill använda valkampanjen till att växa som parti och få med några av våra frågor på dagordningen. Vi önskar att det är möjligt att göra politik på medmänsklighet och kärlek.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.