Skatterna
Høyre-FrP-regeringen har sänkt skatterna med totalt 22 miljarder norska kronor den senaste mandatperioden. Arbeiderpartiet går till val på att höja skatterna med totalt 15 miljarder den närmaste fyraårsperioden. Høyre gör tvärtom och lovar att skära i förmögenhetsskatten som partiet på sikt vill avskaffa helt. Siv Jensen, ledare för Fremskrittspartiet, säger dock att hon inte ser sänkt förmögenhetsskatt som en prioriterad fråga.
Landsbygden
Omfattande centraliseringar av bland annat sjukvård och polis har väckt ont blod i de så kallade distrikten, alltså landsbygden, där det finns många röster att hämta. Det gynnar Senterpartiet som profilerat sig hårt som centraliseringskritiska. De menar att den pågående och omfattande kommunsammanslagningen är ett ”angrepp” på hela Norges landsbygd. Partiet går bättre än på mycket länge, och opinionssiffrorna visar på dubbla stödet jämfört med valresultatet 2013 som var 5,5 procent.
Välfärden
Den norska debatten om välfärden är snarlik den i Sverige. Arbeiderpartiet går hårt åt Høyres skattesänkningar som de menar kommer att urholka välfärden. Sosialistisk venstreparti har kopierat svenska Vänsterpartiets motstånd mot vinster i välfärden och gjort det till sin profilfråga. SV har också nått framgångar. I Oslo, där de sitter i koalitionsstyre, har de varit med och tagit tillbaka sophämtningen i kommunal regi och arbetat mot privatisering av förskolor. Det har bland annat skett i samarbete med Rødt, ett radikalt vänsterparti som har mandat i Oslo och flera andra norska kommuner. Rødt har legat över Stortingsspärren i flera opinionsmätningar och har chans att komma in för första gången efter årets val.
Oljan och jobben
2014 började oljepriset sjunka dramatiskt och sedan dess har runt 50 000 personer i den norska olje- och gasindustrin förlorat jobben. Siffror från början av augusti visar dock på ökat tryck i norsk industri. Arbetslösheten är för tillfället 4,5 procent vilket är relativt högt för Norge. Frågan är vilken väg landet ska ta med oljan. Høyre och FrP är positiva till att öppna upp nya oljekällor medan SV och Miljøpartiet de Grønne säger nej. AP vill freda vissa områden i Lofoten från provborrningar men har kommit på kant med delar av fackföreningsrörelsen som ser oljan som nödvändig för att säkra jobben.
Invandring och norska värderingar
Invandringen och vad som är ”norska värderingar” har debatterats en del i valrörelsen men väntas inte bli avgörande. Däremot kan frågorna gynna partierna längst ut till höger respektive vänster, alltså Fremskrittspartiet och Sosialistisk venstreparti. FrP vill strama åt Norges redan restriktiva invandringspolitik ytterligare och bland annat skärpa reglerna för familjeåterförening. SV är det mest invandringsvänliga partiet i Stortinget och vill att Norge tar emot fler flyktingar och gör det lättare för familjer att återförenas.