Fast i Gaza – då säger Uppsalahem upp hans kontrakt
Rasmys lägenhet ligger i ett höghus vid en lekpark där flera av hans barnbarn brukar leka tillsammans. Nu befinner han sig i ett tält i al-Mawasi, Gaza (till höger).
Bild: Zanna Nordqvist, Privat (montage)
Dagens ETC
Efter att Skatteverket registrerat Rasmy El Masri som utflyttad har hans hyreslägenhet i Gottsunda sagts upp. Hans barn har överklagat beslutet. Uppsalahem menar å sin sida att de har ett intresse av att hyresgästerna själva bor i lägenheterna.
– Jag tycker det känns absurt att de ska ta min lägenhet för att jag sitter fast i kriget.
I Gottsunda utanför Uppsala har Rasmy El Masris lägenhet stått tom sedan kriget i Gaza bröt ut. I februari i år registrerades han som utflyttad från Sverige och kort därefter sades hans hyreslägenhet upp av värden Uppsalahem.
– Jag kan inte förstå vad det är för lag och vad det är för system de har. Jag tycker det känns absurt att de ska ta min lägenhet för att jag sitter fast i kriget. Jag är inte här frivilligt, säger Rasmy El Masri.
Under hela tiden som han varit fast i Gaza har hans barn i Sverige betalat hyran och sett efter lägenheten. Varje vecka har någon av dem gått dit för att vädra och spola i avloppen. Tanken har hela tiden varit att han ska någonting att komma hem till.
Rasmy El Masri, som bott i Sverige sedan sent 1980-tal, har hittills inte satts upp på listorna över vilka svenskar som ska evakueras – vare sig i början av kriget när majoriteten av de drygt 500 svenskar som kunnat lämna Gaza reste ut eller vid senare tillfällen.
Varför vet han inte. Nu är det längesedan UD kontaktade honom.
– Jag har inte hört någonting nytt alls.
Konstant drönarbevakning
I bakgrunden hos Rasmy El Masri surrar det stundtals högljutt.
– Det är drönare nästan överallt, varje dag, hela tiden. På kvällen och natten också. Och idag har de bombat två gånger, eller nej tre gånger, sedan i morse.
Det är mitten av april 2025 och klockan är strax före elva på förmiddagen. Rasmy El Masri är tillbaka i tältlägret al-Mawasi vid havet utanför storstaden Khan Yunis dit han och hans släktingar också tidigare tagit sin tillflykt. I Rafah i södra Gaza där han och hans familj har ett hus går det inte att vistas längre. Området är jämnat med marken.
Och även om han skulle vilja återvända till Rafah är det inte säkert att det skulle gå. Israel har satt upp en ny korridor, Moragkorridoren, som helt skär av Rafah i söder från resten av Gaza. Det är den tredje så kallade korridoren som Israel satt upp i Gaza med hänvisning till ”säkerhet”. Sedan tidigare löper Philadelphikorridoren mellan Egypten och Gaza och strax under Gaza stad i norr skär Netzarimkorridoren genom Gazas lilla landremsa.
Vid samtliga korridorer har Israel stark militär närvaro och kontrollerar allt som passerar, oavsett riktning.
Dagens ETC träffade Laila och Nasmy El Masri i Rasmys lägenhet i somras.
Bild:
Zanna Nordqvist
Tjänsteman medger: ”olyckligt”
Eftersom Rasmy El Masri har varit borta från Sverige så länge säger reglerna att han ska registreras som utflyttad. Egentligen är det något som enligt Skatteverkets regler ska ske efter ett år utanför Sverige. Men det är inte alltid det kommer till de svenska myndigheternas kännedom att någon har varit borta så länge.
– I grunden har man skyldighet att anmäla om man är utomlands men det sker inte alltid, av olika anledningar. Andra myndigheter har också skyldighet att underrätta oss om de tror att en uppgift i registret är fel, säger Jens Lindqvist på Skatteverket.
Han säger att Rasmy El Masris situation är olycklig – både att han fastnat i Gaza och vilka konsekvenser det nu har för honom och hans familj också i Sverige.
– Men jag vill understryka att även om man stryks från folkbokföringsregistret så betyder det inte att man blir av med sitt personnummer eller medborgarskap, säger Jens Lindqvist.
Finns det några undantag?
– Det finns ett litet undantag, om man på grund av en tillfällig händelse inte kommer tillbaka till Sverige när det är tänkt. Så det finns undantag men det rör sig ofta om mycket kortare perioder.
Dottern: ”omänskligt”
I Rasmy El Masris fall rör det sig dessvärre inte om någon kortare period. Det har gått över ett och ett halvt år. Att han blir utskriven från Sverige är inte det största problemet i sig, det är mer konsekvenserna av det som känns.
– Det stora problemet är att han har blivit uppsagd från sin lägenhet, säger dottern Laila El Masri.
De har försökt förklara situationen för hyresvärden Uppsalahem. Men hittills har det inte gett någonting, beslutet ligger fast.
– Vi har överklagat till hyresnämnden.
Laila El Masri hoppas att hennes pappa hinner komma hem innan dess, så ärendet avskrivs och han kan flytta in igen.
– Det känns så omänskligt att de gör såhär, säger hon.
I hörnet står en uppstoppad fågel, på väggen hänger en gammal karta över Palestina. Nasmy sa att hans pappas lägenhet är full av ”konstiga saker”.
Bild:
Zanna Nordqvist
Hyresgästen ska bo i lägenheten
När Dagens ETC kontaktar Uppsalahem svarar deras jurist Emelie Kurum via mejl att de som hyresvärd enligt hyreslagen har rätt att säga upp hyresgäster ”som inte har behov av sin hyreslägenhet”.
”Intresseavvägningen som görs är mellan hyresgästens behov av lägenheten och hyresvärdens behov och vårt intresse i dessa ärenden är att hyreslägenheten går till en bostadssökande i bostadskön”, skriver hon vidare.
När Dagens ETC frågar om Uppsalahem också väger in omständigheterna blir svaret:
”Vi väger in omständigheter i de enskilda fallen men som nämnt har Uppsalahem har ett intresse av att säkerställa att våra hyresgäster själva bor i de lägenheter de hyr, då vi som allmännyttigt bolag har ett ansvar för den allmänna bostadskön fungerar på ett rättvist och effektivt sätt.”
Rasmy El Masri skickar en video från tältlägret för att visa hur han och hans släktingar har det. Telefonkameran sveper över grannarnas tält, in i ett litet provisoriskt kök och sedan in i ett större rum med några madrasser på golvet. Där ligger några släktingar och vilar.
– De har ingenting att göra, ingenting, kommenterar Rasmy El Masri.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.