Men nu är det här på väg att ändras, när Migrationsverket inom kort presenterar ett nytt rättsligt ställningstagande om säkerhetsläget i Syrien. Myndighetens bedömning är att situationen i landet har förändrats sedan den senaste kommentaren 2018. Det kommer leda till att färre syrier beviljas asyl i Sverige.
– Analysen är nu i sitt slutskede, och innan den är klar gäller den nuvarande rättsliga styrningen, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
Till SVT har myndigheten sagt, att det tidigare intensiva våldet i Syrien under flera år har minskat. Det betyder att det inte längre är farligt för samtliga människor i landet, varför Migrationsverket inte kan behålla sin tidigare bedömning. Däremot kommer en ”stor andel syrier” även i fortsättningen få asyl, eftersom konflikten i landet ännu pågår. Pierre Karatzian betonar också att den nya bedömningen endast kommer att påverka nya asylsökande.
– De personer från Syrien som redan tidigare har fått asyl i Sverige och ansöker om förlängning kommer inte att påverkas av den nya bedömningen.
Olika områden olika säkra
Migrationsverket vill ännu inte själva specificera vilka delar av Syrien som nu anses så pass säkra att personer som kommer därifrån inte längre betraktas ha samma skyddsbehov. Inte heller om Migrationsverket kommer ha en beredskap att omvärdera sin bedömning, i händelse av att det internationella kriget i Syrien blossar upp i flera nya fronter igen. Dagens ETC har sökt migrationsminister Morgan Johansson, vars pressekreterare hälsar att han inte vill kommentera.
Enligt författaren och Syrienexperten Aron Lund har säkerhetsläget i Syrien knappt förändrats under det senaste året. Däremot är situationen stabilare idag än jämfört med för några år sedan. Och han instämmer i bedömningen att olika områden i Syrien är olika säkra. Det har inte funnits beväpnade grupper som strider i närheten av huvudstaden Damaskus sedan i mitten av 2018. Och på den regeringskontrollerade Medelhavskusten har det aldrig pågått några väpnade strider.
– De regeringskontrollerade områdena har varit säkra en längre tid, förutsatt att du inte är efterlyst av regeringen av politiska skäl, eller för att någon släkting har gjort något, eller för att du undviker värnplikten. De är inte så roliga, det finns arbetslöshet och förtryck, men du blir inte mördad om du inte gör något politiskt, säger Aron Lund.
Assadregimen har vunnit
Han utgår också från att det är dessa områden som Migrationsverket nu uppdaterar sin syn på. Det är bara till dessa områden som Sverige i teorin kan avvisa syrier. Ingen kommer i realiteten att kunna avvisas till områden som styrs av andra politiska läger i landet.
Migrationsverket har understrukit att personer från regimkontrollerade områden även fortsättningsvis kan få asyl om förutsättningarna är de rätta. Aron Lund säger att det är viktigt att börja göra en distinktion, eftersom även regimvänliga syrier utnyttjat möjligheten att söka asyl utomlands, av helt fel anledningar.
– Kommer det en syrisk regeringssoldat till Sverige som är på permission men som säger att han är flykting – då är han ju inte det. Kommer det däremot någon som drivits från sitt hus eller som står med på en dödslista, jo då finns det ju skäl.
Aron Lund tror också att den nya bedömningen hos Migrationsverket bygger på att man nu börjar begripa att Assadregimen har vunnit kriget. Man kan inte i all framtid behandla Syrien som en konflikt som kan sluta hur som helst. Men Aron Lund säger att även denna syn kan förändras. Syrienkriget fortsätter trots allt att vara en komplicerad konflikt där flera olika länder utmanar varandra och där olika faktorer kan spä på spänningarna.
– Ekonomin är usel, något skulle kunna hända Assad, Turkiet kan gå in i norr och det kan bli strider. Eller så kanske Iran och Israel drabbar samman. Mycket skulle kunna hända som kan göra att alla bedömningar måste omvärderas igen.