– Vi har stått ett par veckor på centralstationen och försökt hjälpa till med att dementera de här falska ryktena och myterna som florerar. Myndigheter i totalitära regimer behandlar inte alltid individen särskilt väl, därför är många av de som kommer rädda för att prata med Migrationsverket, som också finns på plats. Här spelar de frivilliga volontärerna en oerhört viktig roll, säger Karin Gyllenring.
Inte bra att vänta
En av myterna som florerar bland migranterna består i att det skulle vara farligt att söka asyl det första man gör när man anländer till Sverige, att man då skulle riskera att låsas in av ordningsmakten.
– I själva verket är det tvärt om. Genom att söka asyl legaliserar man sin vistelse i landet. Om man däremot inte gör det kan man bli omhändertagen och hamna i polisens förvar, säger Karin Gyllenring.
Många flyktingar får höra att man bör hålla sig undan från myndigheterna i minst ett halvår, innan man söker asyl.
– Ju längre man väntar desto sämre förutsättningar har man att få asyl i Sverige. Migrationsverket bedömer att de som har ett trängande behov av internationellt skydd söker asyl direkt. Därför är det inte bra att vänta, säger Karin Gyllenring.
Vanligt just nu är också att migranterna tror att det är lättare att få asyl i Finland. Därför undviker många myndigheterna i Sverige för att kunna resa vidare till vårt grannland i öst i hopp om en bättre framtid.
– Finland tar emot betydligt färre invandrare än Sverige. Kan man dessutom visa att man är från Syrien är man i nuläget garanterad uppehållstillstånd i Sverige. Men en annan myt består i att det skulle vara farligt att visa upp sitt pass, att man då skulle bli avvisad direkt, säger Karin Gyllenring.
Misstro mot myndigheter
En ytterligare missuppfattning som cirkulerar är att Finland inte skulle tillhöra Schengenområdet, vilket man däremot vet att Sverige gör. Därför är man rädd att bli avvisad i Sverige, i enlighet med Dublinförordningen.
– Man är rädd att i Sverige bli tillbakasänd till länder som exempelvis Ungern, till följd av fingeravtryck eller dylikt. Migrationsverket följer idag Dublinförordningen, men har i viss mån möjlighet att göra undantag. Diskussioner förs dagligen på EU-nivå om hur hanteringen ska se ut, särskilt efter alla de här hemska bilderna vi sett i medier med flyktingar som attackeras med tårgas vid den ungerska gränsen.
– Vi hade en klient så sent som igår som avvisats i Danmark och Tyskland och hänvisats till första asylland, vilket var Kroatien. Men i Sverige beslutade man sig glädjande nog för att pröva hans asylskäl, säger Karin Gyllenring.
Hon poängterar att de frivilliga volontärerna gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa migranterna, men vet inte hur länge till de kommer att orka jobba dygnet runt.
– Problemet är att migranterna inte litar på myndigheter, så de behövs verkligen. Vi är också väldigt tacksamma för att volontärerna kommer till oss jurister och ställer frågor, så att inte felaktig information sprids, säger Karin Gyllenring.