Vid lyxiga Marriott Marquis på 4th street hörs trummor och ursinniga talkörer som skanderar ”One job is enough!” Vid Marriott-ägda The Westin på Union Square går en beslutsam skara med plakat fram och tillbaka utanför entrén.
På centralt belägna Sutter Street möter jag en tredje klunga strejkande som vandrar runt i cirkel utanför hotellet Marriott Union Square. ”One job should be enough” står det på många av deras plakat. Här finns också Alfredo Corleto, en av de som deltar i strejken.
– Vi har strejkat i åtta veckor nu och vi kommer vara kvar här så länge det behövs, säger Alfredo.
Tre timmar till jobbet
De strejkande försöker hålla värmen med te och kaffe. Under en presenning i gathörnet har man byggt ett litet bås där det finns termosar och filtar. Jag frågar om det verkligen stämmer att de strejkar för kunna leva på ett jobb hos Marriott.
– Det stämmer. Många på Marriott måste ha två jobb för att klara sig i den här staden.
Alfredo berättar om de höga levnadskostnaderna i San Francisco, staden som samtidigt har USA:s dyraste hotellpriser. Själv kom han från El Salvador till USA för 25 år sedan och försöker få sin lön att räcka för att ha två barn på college.
– Jag hade turen att kunna köpa en liten bostad billigt inne i stan innan it-boomen i Silicon Valley. Nu är det svindyrt här. Många andra kollegor på Marriott bor långt bortom The Bay Area med restider på ett par, tre timmar enkel väg.
Döljer sina ansikten
Marriott är numera världens största hotellkedja och gjorde förra året en vinst på över tolv miljarder kronor. Ändå har de sagt blankt nej till alla slags förhandlingar med Unite Here.
– De har kallat in bemanningsföretag som gör våra jobb och säger att vi kan glömma löneförhöjningar. Men vi ger inte upp. Vi kommer att vinna, säger Alfredo Corleto tvärsäkert.
Hur vet du det, att ni kommer att vinna?
– För att denna gång ger vi oss inte. Vi fortsätter tills Marriott börjar förhandla.
Alfredo Corleto ställer gärna upp på bild. Många av hans kollegor tycks dock inte vara lika glada över att bli fotograferade. De håller upp plakaten för att dölja sina ansikten då de noterar min kamera.
De flesta av de strejkande ser ut att komma från Latinamerika eller Asien. Jag frågar Alfredo om han inte är rädd att förlora sin anställning, något som ibland sker för strejkande i USA.
– Nej. Jag tror inte det är någon risk. Eller jag hoppas inte det, säger Alfredo och skrattar lite oroligt.
Arbete mot trakasserier
Bara en dryg vecka senare, efter att jag återvänt hem från USA, rapporterar New York Times att fackföreningen Unite Here kommit överens med hotellkedjan Marriott om betydande löneförhöjningar samt att företaget förbinder sig att göra en stor satsning som skyddar anställda från sexuella trakasserier, något som framför allt hotellstäderskorna haft allvarliga problem med. Enligt Unite Here har strejken varit USA:s största hittills inom hotellbranschen.
Bilden vi får av det politiska läget i USA just nu färgas av president Trump och hans många utspel. Därför kan det vara svårt att föreställa sig den politiska kamp för bättre arbetsvillkor som pågår samtidigt – och som skördar vissa framgångar.
Under sina första två år i ämbetet har Trump fört en anti-facklig politik. Han har konsekvent ändrat i dussintals lagar och regelverk i amerikansk arbetslagstiftning. Alla dessa ändringar har minskat löntagares och fackföreningarnas redan blygsamma möjligheter till inflytande.
Ställde in löneökningar
Trump, som vann presidentvalet genom att framställa sig som någon som står på vanliga amerikanska löntagares sida gentemot ”eliten”, har bland annat ställt in löneökningar för 1,2 milljoner offentliganställda och begränsat vilka frågor de federalt anställdas fackföreningar har rätt att kräva förhandlingar om. En lång rad av de små förbättringar för löntagare som tillkommit under Obama har en efter en rullats tillbaka av Trump.
Senast i maj 2018 gick Trump till förnyat angrepp mot fackföreningarna och presenterade en trio av nya regeländringar som innebär försämrad anställningstrygghet, mer begränsad tillåten tid för fackligt arbete samt direktiv till federala arbetsgivare om hårdare förhandlingsvillkor gentemot facken.
Antalet fackliga ökar
Trots Trumps anti-fackliga kampanj vädrar USA:s fackföreningar åtminstone en nypa morgonluft idag. Det har länge sett mörkt ut för amerikanska löntagarorganisationer. Nedgången i antalet fackanslutna i landet har varit konstant i flera decennier. På 1950-talet var en av tre löntagare i USA med i ett fackförbund. Idag är andelen 11 procent.
År 2018 tycks bli året då viss förändring sker. Antalet fackanslutna har för första gången på årtionden ökat istället för minskat. Det har förekommit fler strejker än på länge och de flesta konflikter har vunnits av de anställda. Det gör i sin tur att fler löntagare börjar upptäcka fördelarna med att vara med i facket trots arbetsgivarsidans ofta bryska metoder för att få de anställda att stå utanför.
Allt fler positiva till facket
Ett belysande exempel är skillnaderna inom den privata sjukvårdsindustrin. I Kalifornien, där så gott som alla sjukhus har fackföreningar, är ingångslönen för städpersonal 25 dollar i timmen. På sjukhusen i Illinois, där de flesta sjukhus hårt motarbetar försöken att bilda fackföreningar, är vanliga löner 11–13 dollar i timmen, med andra ord ofta mindre än hälften.
En ny gallup-undersökning visar att 62 procent av amerikanarna numera har en positiv bild av fackföreningar, den högsta siffran sedan 2002. Den förändrade bilden lär behövas, sett ur ett löntagarperspektiv. Fackföreningsrörelsen i USA svagare än i något annat industrialiserat land och den behöver växa sig mycket starkare sett till de svåra utmaningar den står inför.
Lärarstrejker
Februari–maj 2018
Lärare och annan skolpersonal i åtta delstater strejkade under februari–maj 2018 för bättre villkor, även i stater där offentliganställda är förbjudna att strejka.
Resultat: Övervägande framgångsrikt för fackföreningssidan, men inte överallt. I fem delstater slöts avtal med rejält höjda löner. I två finns en pågående konflikt. I Georgia fick sju skolbussförare sparken.
Strejk bland anställda hos Marriott
Oktober–november 2018
Anställda hos hotellkedjan Marriott strejkade under två månader på en rad platser i USA och var som flest över 7 000 strejkande.
Resultat: Påtagliga förbättringar som löneförhöjningar med upp till 4 dollar per timme, en stor satsning mot sexuella trakasserier samt ett nytt pensionsprogram.
Strejker på Vanderberg Air Force Base
2017 och 2018
Civilanställda på den stora militära flygbasen Vandenberg strejkade för högre löner under februari 2017, organiserade av Teamsters Local 986. I maj i år strejkade en annan grupp civilanställda på samma flygbas.
Resultat: De anställda kunde vid bägge tillfällena sluta avtal med löneförhöjningar och andra tillgodosedda krav som följd.
Sjuksköterskestrejk på Rhode Island Hospital
Juli 2018
United Nurses and Allied Professionals plockade ut 2 400 sjuksköterskor i strejk under fyra dagar på Rhode Island Hospital och Hasbro Children Hospital i Providence.
Resultat: Ett nytt femårigt avtal slöts som båda sidor i konflikten säger sig vara nöjda med, vilket innebar ovanligt tilltagna löneförhöjningar och andra förbättringar.
Strejk i Illinois bland privat sjukhuspersonal
Juli 2018
På flera håll i Illinois, inte minst i Chicago, gick man ut i en
tredagars-strejk för att få upp minimilönerna till 15 dollar samt
för att få sjukhusbolagen att sluta motarbeta bildandet av
fackföreningar.
Resultat: Ännu ingen framgång för sjukhuspersonalen, vars löner stagnerat på senare år och påfallande ofta ligger nära delstatens lagstadgade minimilön på 11 dollar i timmen.
Sjuksköterskestrejk i Vermont
Juli 2018
Sjuksköterskorna vid Vermont University Medical Center strejkade för kraftigt höjda löner genom fackföreningen AFT Vermont.
Resultat: Sjuksköterskorna slöt avtal som innebär en genomsnittlig löneförhöjning på hela 16 procent under tre år. Dock rapporteras det att arbetsgivarna trots löften ännu inte uppfyllt det nya avtalet.
De nämnda strejker är ett urval bland ett stort antal mindre aktioner. I USA är det vanligare med korta protestaktioner under en dag än att man går ut i regelrätta strejker.