– Rapporten slår fast att vi före 2018 inte gjorde tillräckligt för att förhindra att vår plattform användes för att underblåsa splittring och framkalla våld offline. Vi håller med om att vi kan och ska göra mer, skriver Facebooks policychef Alex Warofka i ett inlägg på den egna sajten.
Rapporten är skriven av USA-baserade organisationen Business for Social Responsibility, BSR, och innehåller tung kritik. Enligt BSR drevs Myanmar oavsiktligt in i en helt ny digital era när Facebook etablerade sig i landet och det blev oerhört problematiskt då landets internetinfrastruktur är bristfällig och yttrandefriheten kraftigt begränsad.
Missade viktiga fakta
New York Times skriver dock att rapporten inte undersökt det faktum att Facebook-anställda missade en rad inlägg med vilseledande information och propaganda som gav bränsle åt fördrivningen av rohingyer. Människorättsorganisationer menar att nätjättens löfte om att den ”kan och ska göra mer” måste följas upp noggrant.
– Det finns många personer på Facebook som länge har vetat att företaget borde ha gjort mer för att förhindra missbruket av deras plattform i Myanmar. Utvärderingen skulle kommit för länge sedan men är lovande, och nyckeln är att den följs upp av handling, säger Matthew Smith på människorättsorganisationen Fortify Rights, till New York Times.
I somras antog Facebook en ny policy som innebär att falsk information och fejkkonton ska identifieras och raderas.
Phil Robertson, asienchef på Human Rights Watch, säger till New York Times att företagets agerande i Myanmar nu blir ett lackmustest på om man kan bli ”en ansvarsfull nättjänst med en egen uppförandekod som man kan upprätthålla”.
Egen granskning
För en månad sedan publicerade New York Times en egen granskning av inlägg som spridits i Myanmar och kunde visa att högt uppsatta militärer tidigare i år legat bakom en systematisk Facebook-kampanj riktad mot i huvudsak rohingyer. Företaget har vidtagit vissa åtgärder och redan två månader innan granskningen publicerades stängde de av flera militärers officiella konton. Människorättsaktivister i Myanmar menar dock att åtgärderna inte är tillräckliga.
– Jag tror inte det kommer att ske någon markant förändring. Det är fortfarande lätt att skapa ett Facebook-konto med fejkat namn. Facebook skulle ha jobbat med det, säger Wai Phyo Aung, grundare av yttrandefrihetsorganisationen Athan, till New York Times.