Flyktingströmmen till Grekland har ökat lavinartat i år, 124 000 människor beräknas ha tagit sig till Grekland med båt under årets första sju månader. En ökning med 750 procent sedan förra året. Samtidigt har svenska charterbolagen erbjudit de turister som reser till Greklands mest utsatta öar att ta med hjälp och förnödenheter. Trots det är intresset för kostnadsfri extravikt svalt.
– Sedan vi gick ut och meddelade våra kunder att de hade möjlighet att ta med en väska på upp till 20 kilo utan extra kostnad har ungefär ett sällskap per avgång utnyttjat möjligheten, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.
Hjälporganisation delar ut
Det är turister till semesterön Kos – vilket även innefattar semestrande på Kalymnos och Lesbos – som fått möjligheten att ta med extrabagage till de flyktingar som just nu befinner sig på ön.
– Vi samarbetar med hjälporganisationen Solidarity Kos som distribuerar den hjälp som våra kunder tar med sig från Sverige. Jag hoppas att fler väljer att utnyttja den här möjligheten och hjälpa, det är ett stort behov och ett stort tryck på Kos just nu, säger Kajsa Moström.
”Fått positiv respons”
Även arrangörerna Fritidsresor och Ving erbjuder sina kunder att ta med kostnadsfri extravikt. Reser du med Fritidsresor till Grekland eller Sicilien får du tio kilo i extravikt. Fritidsresor valde att inte gå ut med erbjudandet i pressmeddelande eller i sociala medier utan har spridit informationen som svar på förfrågningar, till skillnad från arrangörerna Apollo och Ving som gjort specifika utskick till sina kunder.
– Vi har skickat ut e-post till våra kunder som har bokat en resa till Kos eller Lesbos med information om att den här möjligheten finns och vi har fått väldigt positiv respons, många har hört av sig och frågat vad de kan göra för att hjälpa till under semestern, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.
Personal samlade in
Trots det är det endast ett tiotal resenärer från Sverige som utnyttjat researrangörens erbjudande. Betydligt bättre gick det när Ving gjorde en insamling bland personalen.
– Vi fick information från våra kollegor i Grekland om hur akut behovet var så vi bestämde oss för att göra en insamling bland personalen och skicka ner för att hjälpa flyktingarna. Det är människor det handlar om och vi måste alla göra vad vi kan i krislägen, säger Magdalena Öhrn.
Insamlingen resulterade i 20 insamlade kartonger som skickades ner och delades ut bland flyktingarna. Även Apollo arrangerade en egen insamling bland personalen som resulterade i 60 insamlade kartonger med 600 kilo kläder och förnödenheter som nådde öarna Kreta, Rhodos och Kos.