– Jag är rädd för att det bara är en tidsfråga innan det kommer en stor smittspridning, framför allt i kontinentens storstäder. Det är ett lömskt och mycket smittsamt virus som skapar en klustersjukdom.
– Men visst finns det saker som talar för att effekterna inte blir lika hårda som i delar av Europa. Det största problemet blir dock vad som kommer efter ett utbrott; under en sådan här pandemi så drabbas övrig sjukvård – vaccinationer genomförs inte, mödravården drabbas, folk får inte vård för andra sjukdomar.
Totala nedstängningar
En rad afrikanska länder införde tidigt totala nedstängningar av städerna trots att smittan var ganska måttfullt spridd, men erfarenheterna från Europa och framför allt Italien förskräckte.
– 17 mars stängdes Rwanda helt. Ingen fick röra sig utomhus och alla blev tillsagda att vara hemma, säger filmaren Eric Kabera till Dagens ETC.
– Då hade ändå bara några få fall upptäckts.
För en vecka sedan lättades bestämmelserna i Rwanda och utegångsförbudet begränsades till tolv timmar om dygnet, på dagarna fick man tillåtelse att lämna sina hem.
Hittills har reglerna fungerat, Rwanda har idag cirka 250 smittade och ingen har hittills dött. Situationen är liknande i grannländerna Uganda och Kenya medan situationen är något värre i Burundi och Tanzania, mycket på grund av konflikter i länderna.
”Ingen sjukvård”
Eric Kabera som är uppväxt i Demokratiska republiken Kongo, berättar också om den svåra situationen där, trots att smittotalen inte är så höga jämfört med Europa: Kongo har drygt 1 100 fall och runt 50 döda.
– I Kongo finns ingenting, ingen sjukvård, inga förnödenheter men massor med våld och övergrepp. Mina gamla vänner skämtar galghumoristiskt om covid-19. Det spelar inte oss någon roll, vi är ju redan döda, säger de.
WHO varnar för utbrott
Värst drabbade i Afrika söder om Sahara är Sydafrika, Nigeria och Kamerun men med europeiska mått är dödstalen förhållandevis låga, sammanlagt har färre än 500 människor dött av covid-19 i de tre länderna.
WHO varnar för att större utbrott kan drabba Afrika när restriktionerna lättar. På frågan varför viruset inte hittills drabbat Afrika med samma kraft har experterna inget klart besked.
På Afrikas centrum för sjukdomskontroll och förebyggande åtgärder (ADC) säger direktören John Nkengasong att det ännu inte går att dra några bestämda slutsatser om varför Afrika drabbats lindrigt. Men vissa omständigheter redovisas ofta i den pågående diskussionen:
• Afrika söder om Sahara har en mycket yngre befolkning än Europa och USA. Medianåldern är 19 år och man vet att covid-19 är mycket allvarligare för äldre människor, i Sverige var till exempel 90 procent av de avlidna över 70 år. Man vet också att unga människor som regel drabbas förhållandevis lindrigt av sjukdomen – många söker inte vård och vissa tror att de bara har en vanlig förkylning.
• Utbytet med omvärlden är mycket lägre i Afrika, inte många reser utomlands och färre besöker Afrika.
• Befolkningen vistas utomhus i mycket högre grad än i Europa och USA vilket betyder att smittillfällena är färre och inte lika allvarliga.
• Det har genomförts stora kampanjer med vaccineringar mot bland annat tuberkolos som kan ha haft effekt. Under sars-epidemin för några år sedan smittades bara enstaka personer i Afrika vilket kan tyda på någon form av immunitet.
• Vissa har också tagit upp ultraviolett strålning från solen, men där finns inga vetenskapliga studier.
– Jag tror att demografin, många fler unga, kan ha en effekt – men man ska dock inte glömma att det finns stora, mycket sårbara grupper i Afrika som kan drabbas mycket hårt, säger Johan von Schreeb.
– Att färre flyger till Afrika kan ha en viss effekt liksom att man visats utomhus mer hjälpa till, däremot är det tveksam när det gäller någon form av immunitet. Jag tror dessvärre att det kommer att bli svårt.
Omfattande smittspårning
Antalet bekräftade smittade påverkas också i hög grad av att testningen är mycket lägre i Afrika.
– Jag hoppas verkligen att det här håller i sig, säger Eric Kabera.
– Det vore en katastrof om sjukdomen spred sig som hos er. Vi har ju egentligen ingen sjukvård, istället för sjukhus har vi läkarstationer som inte har avancerad utrustning.
I Rwanda har den omfattande smittspårningen fått en viss kritik som integritetskränkande, bland annat eftersom regimen under president Paul Kagane anklagas för att vara mycket auktoritär.
– Om man går på restaurang, som går att göra nu vid vissa tidpunkter, måste man legitimera sig och sitt sällskap – samma sak för att ta in på hotell, säger Eric Kabera.
– Jag tror dessutom att det snart kommer en app som kan spåra de som misstänks vara smittade eller träffat någon som varit smittad. Men pandemin har gjort vår president än mer populär, i opinionsundersökningar får han stöd av 99 procent av folket.