I den senaste opinionsundersökningen, genomförd av institutet Enable, har huvudfiendepartiet, det högerextrema Nationell samling, över 30 procent av väljarstödet. Emmanuel Macrons majoritetskoalition klockar in på andra plats men med bara 16,5 procent. Lite är det också en skräll att socialistpartiets förstekandidat Raphael Glücksmann är hack i häl med drygt tolv procent – ett parti som laggat efter på senare år.
Men ingen är ens i närheten av att konkurrera med Jordan Bardella.
Häver sina fienders ”tårar”
Inte heller på Tiktok där Bardella har över en miljon följare – och ägnar sig mindre åt politik än typisk meme-trollning. Den unge, snygge och välklädde Bardella har till exempel som vana att ute bland väljare – må det vara jordbrukare eller småstadsbor – häva en bira eller drink – men som han kallar sina fienders “tårar” eller “besvikelse”. Och fienden är journalisterna, vänstern, “vonderlayenisterna” eller “macronisterna”.
Det är som att vi lever i samma värld.
Jean-Luc Mongard, 24 har själv inte bestämt sig för vad han ska rösta på men menar att det är något hos Bardella som får honom att känna sig trygg.
– Det är som att vi lever i samma värld. Eller hur ska jag säga: de andra politikerna tycks leva i ett parallellt universum, i en annan tid med egenintresset och makten som enda drivkraft. Bardella vill förstås också ha makt men jag undrar om inte han faktiskt förstår sig på vad fransmännen vill, säger Jean-Luc Mongard.
Högern samlar sig?
På Tiktok har Jordan Bardella alltså över en miljon följare medan majoritetskandidaten för Macrons partikoaliation har bara har några hundra. Ännu längre till höger står Reconquêtes listetta, Marion Maréchal, som har drygt 100 000 följare på Tiktok – men med bara 5,5 procent av det presumtiva väljarstödet ägnar en hel del tid till att övertyga Bardella om att de inte är fiender. För att alls komma in i EU-parlamentet krävs ett minimum på fem procent. Tillsammans har de bägge extremhögerpartierna upp emot 40 procent av väljarstödet i opinionen och skulle de slå sig ihop även med det traditionella högerpartiet Republikanerna skulle de kunna nå upp till hälften.
Men det är inte bara unga franska väljare som idag säger sig kunna tänka sig rösta på extremhögern i de kommande EU-valet.
Reagerar på nedskärningar
Krogägaren Paul Mercier, 58 från Paris menar att han är en “simpel väljare” som inte ens hade tänkt rösta i EU-valet men via barens yngre klientel “fått veta” att de svårigheter franska småföretagare som han själv genomgått sedan pandemin, snarare har stjälpts än hjälpts av EU.
– Jag jobbar själv i baren varje dag, har inte råd att anställa eller ta någon riktig semester. Jag röstade på Macron förra valet och litade på att han var på vår sida. Han är en EU-vän och talar om hur viktigt det är att vi står upp för Ukraina. Sedan kommer Le Maire (den franske finansministern) med sina nedskärningar som vi vanliga medborgare ska stå för.
Rekordlågt förtroende
Paul Mercier börjar tycka att det är dags att stå upp för Frankrike och fransmännen innan de kan bry oss om Ukraina och “typ grekerna”.
– Det ser vi ju hur bra det har gått, för övrigt, säger Paul Mercier med en menande blick
I Frankrike behandlas EU-valet, enligt det statistiska byrån Ifop, främst som en trampolin för nationella frågor. Den tyngsta anledningen till såväl extremhögerns som till viss mån socialisternas ökning beror på Macron och hans parti Renässans tapp. Bara sex av tio av de som – liksom Paul Mercier – röstade på Emmanuel Macron i presidentvalet 2022 säger sig vilja göra det igen medan Nationell samling och socialisterna istället har vunnit väljarstöd.
Macrons förtroendesiffror är nere på rekordlåga 25 procent.
Han postar korta klipp när han sätter dit den fisförnäma rödvinsvänstern.
Med sin välkammade look och välartikulerade retorik lyckas Jordan Bardella via tv och andra traditionella kanaler övertyga äldre väljare medan han på sociala medier talar app-samhällets språk flytande. Han postar korta klipp när han sätter dit den fisförnäma rödvinsvänstern som växt upp i Paris privilegierade kvarter och påminner ofta om sin egen uppväxt i Paris invandrartäta, socialt utsatta förorter. Han poängterar dessutom gång på gång att han minsann inte har gått i någon av de franska elitskolorna.
”Han känns genuin”
Lily Foucault och Sarah Doumy, bägge 21, tvekar om de ska rösta på en röd eller grön kandidat men de säger sig förstå Bardellas popularitet.
– Han känns genuin och jag tror att det är lättare för honom att lösgöra sig från Jean-Marie Le Pens obehagliga, antisemitiska image. När han gick med var det redan Marine Le Pen som ledde partiet och uttalat ville bryta med sin far, säger Lily Foucault.
– Jag har samma känsla. Som att Bardella är mer som en legitim politisk motståndare, inte ett… ja, typ monster som Le Pen. Själv tvekar jag mellan Raphael Glücksmann och vänsterns Léon Déffontaines, han är också ung och verkar ha brutit med ett mossigt förflutet, säger Sarah Douny
Léon Déffontaines, 27, representerar det franska kommunistpartiet och leder den Enade vänsterns lista.
– Jag vet inte, det bara känns som att de som är yngre är mer verklighetsförankrade liksom, säger Sarah Doumy.