Han är miljardären som under decennier räknats som en av världens rikaste män och som gjort sig känd för att donera ofantliga summor till välgörenhet. Men han är också mannen som flera världsledare ser som sin värsta fiende.
Ungerns Viktor Orbán hävdar att hans främsta mål är att bryta ner det kristna Europa, den ryska regimen menar att han vill skapa kaos, Donald Trump avskyr honom och nu påstår techmiljardären Elon Musk att det är han – George Soros – som ligger bakom att ”falska asylsökande förstört Europa och USA”.
Det Orbán har gjort är att skapa en konspirationsteori.
En beskyllning som känns igen från Viktor Orbán och hans parti Fidesz. Inför valet 2018 påstod Orbán att George Soros skulle se till att alla gränser öppnades, att Europa invaderas av flyktingar. Med det övergripande målet att splittra det kristna folket.
– Viktor Orbán hatar George Soros, han tycker att han har lagt sig i och haft synpunkter på Ungerns politik. Och visst har han kritiserat landet, men att för den sakens skull göra honom till en skurk, till landets största fiende, det finns det ingen rimlighet bakom. Det Orbán har gjort är att skapa en konspirationsteori, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Kallas farlig av SD
Viktor Orbán är inte ensam om att sprida bilden av George Soros som en man med en dold agenda. På hans sida står världsledare som Putin, Erdogan och Trump, och inte minst – mängder av deras anhängare.
I Sverige delar Sverigedemokraterna samma uppfattning. För några år sedan hävdade Björn Söder att Soros är en av de farligaste männen, och att det är han som ”drar i trådarna” i europeisk politik. Och nu använder Sverigedemokraterna Soros som ett argument för att det är fel att kritisera Elon Musk.
På X ifrågasätter Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson varför Elon Musks politiska engagemang beskrivs som ett hot mot demokratin, medan George Soros inte gör det, han ”som i decennier stöttat vänsterrörelser runt om i världen med enorma summor pengar”.
Hans projekt provocerar
Som 92-åring har George Soros återigen blivit ett redskap i debatten. Men varför är den yttersta högern egentligen så fixerade vid honom?
Enligt Lars Magnusson handlar det om flera saker. Den ungerskfödda George Soros rörde upp känslor redan på 80-talet, när han blev en av världens mest framgångsrika valutaspekulatörer.
Han har tjänat fruktansvärt mycket pengar på sätt som har retat upp folk.
– Han har tjänat fruktansvärt mycket pengar på sätt som har retat upp folk. Han spekulerade med valutor som påverkande hela länders ekonomier, både med brittiska och svenska till exempel, säger Lars Magnusson.
Vad han sedan använde sin rikedom till provocerade också. Han gav stora summor till välgörenhet, i början handlade det framför allt om utbildning. Han stöttade unga svarta i Sydafrika så att de skulle kunna studera, liksom dem som befann sig bakom östridån genom att grunda sitt fria universitet i Budapest.
Han bildade också Open Society foundation, som genom åren gett pengar till mängder av projekt och organisationer världen över. Målet har varit att verka för öppna samhällen, demokrati och mänskliga rättigheter. Ett mål som kanske inte kan uppfattas som särskilt provokativt, men George Soros har också varit en debattör. Han har genom artiklar och böcker propagerat för hur han tycker världen bör ser ut, och har riktat kritik mot det han uppfattar som auktoritärt. Som Viktor Orbáns Ungern. Och inte minst anses han ha makt genom sin stora rikedom.
Hans Open Society finansierar organisationer som ytterhögern ogillar. I USA har de bland annat gett pengar till Black lives matter-rörelsen och till aborträttsorganisationen Planned parenthood.
Men även George Soros bakgrund spelar roll för det massiva hatet mot honom, tror Lars Magnusson. George Soros är jude, född i Ungern.
Platsar i den här mallen av en kosmopolitisk jude med mycket pengar och mycket makt.
– Det gör att han direkt platsar i den här mallen av en kosmopolitisk jude med mycket pengar och mycket makt, som åker omkring och sprider vänsteruppfattningar och gör saker som extremhögern inte gillar.
George Soros kritiker brukar i regel inte nämna att han är jude, men sättet han och hans gärningar beskrivs på färgas inte sällan av antisemitiska föreställningar, enligt Henrik Bacher, idéhistoriker med inriktning på antisemitism.
Soros påstås i denna typ av propaganda ligga bakom alltifrån den globala migrationen till coronapandemin och kriget i Ukraina.
– Kritik av George Soros agerande som finansman eller filantrop måste inte vara antisemitisk, utan kan självfallet bottna i politiska meningsskiljaktigheter. Men mycket av det som påstås om Soros från högerradikalt håll kan knappast beskrivas som kritik, utan handlar om mytbildningar som i många fall ansluter till eller öppet reproducerar antisemitiska konspirationsteorier, säger han.
Exempel på det är den propaganda som framställer Soros som en allsmäktig, ondskefull kraft som i det fördolda styr globala politiska skeenden.
– Soros påstås i denna typ av propaganda ligga bakom alltifrån den globala migrationen till coronapandemin och kriget i Ukraina. Och han påstås drivas av såväl girighet som hat mot väst, ”den kristna civilisationen” eller ”vita”.
Miljonbelopp till kandidater
Men även om det inte finns någon sanning i att George Soros styr världen dit han vill, kan han ändå ses som en politisk aktör. Han har till exempel donerat stora pengar till organisationer som lobbat för demokratiska presidentkandidater i USA.
Enligt en artikel i New York times gav han bland annat åtta miljoner dollar 2016 till aktörer som kampanjade för Hillary Clinton.
Men att jämföra honom med Elon Musk är ändå inte rimligt, enligt Lars Magnusson.
– Visst har Soros försökt påverka genom argument, han har propagerat för en ekonomisk liberalism, kanske för en annorlunda världsordning i vissa fall. Men Elon Musk har en mycket mer offensiv linje. Han går på enskilda politiker som ska straffas ut, kallar den engelska premiärministern för en skurk som har förstört Storbritannien. Det är av en helt annan dignitet.
När det gäller Soros försöker man få det till att det handlar om någon slags sammansvärjning.
Att stötta presidentkandidater, som både Soros och Musk har gjort, menar han inte heller är något kontroversiellt.
– Det är ju väldigt etablerat i USA. Men när det gäller Soros försöker man få det till att det handlar om någon slags sammansvärjning, något ondskefullt.
”Finns ingen dold agenda”
Vissa menar också att Elon Musks agerande är mer ärligt, att han är öppen vad han står för, medan George Soros döljer sina donationer.
På X skriver till exempel Nyheter Idags Chang Frick att Musk opinionsbildar öppet och transparent, medan Soros länge opinionsbildat i det dolda genom att ”finansiera diverse organisationer som driver på för till exempel mångkultur, hög invandring och andra vänsterliberala idéer”.
Soros är öppen med var han står. Det finns ingen dold agenda.
Även det här avfärdar Lars Magnusson:
– Jag vill inte skönmåla George Soros, men man måste se de rätta proportionerna. Open society är mig veterligen öppna med vilka de stöttar, och Soros är öppen med var han står. Det finns ingen dold agenda.
Också moderaten Gunnar Hökmark avfärdar jämförelsen mellan Musk och Soros. På X skriver han:
”En skillnad som vissa debattörer inte begriper är att Soros har stött demokratiska rörelser i diktaturer medan Musk stöder auktoritära rörelser i demokratier, om man inte den skillnaden ser man inte skillnaden mellan demokrati och diktatur.”
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.