Boko Haram har en våldsam historia med start 2009, men de blir ökända i hela världen över en natt när 276 flickor kidnappas från samhället Chibok i nordöstra Nigeria 2014. Under året kommer rapporter om massavrättningar och stora flyktingströmmar när terrorgruppen tar över allt större områden i landet. Gruppen har sedan den bildades i Nigeria spritt sig till Niger, Tchad och Kamerun.
I fredags förra veckan dödades minst tio civila och sju personer kidnappades från staden Tenana i Tchad, rapporterar TT. Byn plundrades och brändes innan jihadisterna från Boko Haram lämnade platsen. I norra Kamerun detonerade i söndags en granat i ett flyktingläger där omkring 800 människor bor. 16 personer miste sina liv, flera av dem var barn rapporterar SVT.
Nordöstra Nigeria är den hårdast drabbade regionen. Området har förstörts efter åratal av terror från den islamistiska gruppen och motattacker utförda av militären. Barnen i området drabbas hårt, och i en rapport från Amnesty International varnar hjälporganisationen för att en hel generation kan gå förlorad om inte Nigeria omedelbart agerar för att ge barnen skydd och den utbildning de har rätt till.
I rapporten tas också upp att barn som hamnar i nigerianska militärens händer efter att ha rövats bort av Boko Haram utsätts för ytterligare lidande, då de sätts i olagliga förvar under flera månader, ibland år, och utsätts för tortyr. Amnesty Internationals crisis response teams tillförordnade chef Joanne Mariner säger i ett pressmeddelande att tusentals barn traumatiserats av över ett decennium av konflikt.
– Bland flera andra vidriga övergrepp har Boko Haram upprepade gånger attackerat skolor, och rövat bort ett stort antal barn för att bli soldater eller “fruar”. Den nigerianska militärens behandling av de som lyckas fly sådan brutalitet har också varit fruktansvärd. Från olagliga massförvar under inhumana villkor, till misshandel, tortyr och tillåtande av sexuella övergrepp från vuxna interner. Det övergår allt förstånd att barn på det här sättet kan bli så utsatta av samma myndigheter som egentligen ska skydda dem.
Enligt en nigeriansk säkerhetskontrollant som CNN haft kontakt med har över 37 000 personer dödats och miljontals har drivits på flykt i konflikten i Nigeria mellan 2011 och 2018.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.