– Jag är själv medlem i ett socialdemokratiskt parti, och vad mer är så anser jag att Nato grundades som ett vänsterprojekt!
Här följer en historieskrivning av militäralliansen som utgår från att det var den brittiske Labourpolitiker och fackföreningsmannen Ernest Bevin som sådde fröet till Nato. Det är något som den estniske expresidenten vill att Dagens ETC:s läsare, som han misstänker är emot Nato, ska fundera över.
”Kallar det för schröderisering”
Det är inte bara debattglädje som driver Toomas Hendrik Ilves.Liksom många ester är hanless.
Att esterna, som idag utgör cirka en miljon av sitt lands 1,4 miljoner invånare, har överlevt som folk är lite av ett under. På 1940- och 1950-talen fängslade, deporterade och arkebuserade sovjetiska styrkor mängder av dem. Kommunisternas offer finns i varje familj och misstänksamheten mot ryssar är nedärvd. Efter Sovjetunionens fall har Estland aldrig litat på att den oberäkneliga grannen rör sig i en demokratisk riktning.
Men få har lyssnat, och esterna har sett med förskräckelse på hur politikerfrån EU- och Natoländer på säkert avstånd från Ryssland har försökt bygga band till deras ärkefiende. Det är framför allt de tyska socialdemokraterna som Toomas Hendrik Ilves anklagar för att ha drivit på utvecklingen.
Vissa av dem har gjort det för att de har fått pengar, säger Toomas Hendrik Ilves.
– Jag kallar det för schröderisering (efter Gerhard Schröder, den tidigare förbundskanslern).
Ett äckligt uttalande, se till att du citerar mig på detta!
Så sent som för tre år sedan sa tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier att Tyskland har en moralisk plikt att bygga gasledningen Nordstream 2 som gottgörelse för vad tyskarna gjorde mot Ryssland under andra världskriget, påminner han.
– Ett äckligt uttalande, se till att du citerar mig på detta! Dödens fält låg i Polen, Belarus och Ukraina, det är skamligt att Tysklands förbundspresident inte vet det.
Scholz styrs av fossilbehov?
Nu har Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina pågått i över två år och fortfarande har varken EU eller Nato något vettigt svar på det, tycker Toomas Hendrik Ilves.
Estland spenderar över tre procent av sitt BNP på försvaret och säger sig ha skickat alla vapen det kan undvara utan att riskera sin egen säkerhet till Ukraina.
Men i det land som har störst möjligheter att bistå Ukraina, helt enkelt därför att det är EU:s största ekonomi, vill förbundskansler Olaf Scholz inte skickalångdistansrobotar under förevändning att det skulle leda till en eskalering av kriget.
Tysk industri har lyckats intala dem att de kan tjäna på att vara mjuka mot Ryssland.
Det egentliga skälet, tror Toomas Hendrik Ilves, är att de tyska socialdemokraterna har låtit sig övertalas av näringslivet, som vill ha billiga fossila bränslen från Ryssland, särskilt efter att den tidigare förbundskanslern Angela Merkel lät stänga alla landets kärnkraftverk.
– Tysk industri har lyckats intala dem att de kan tjäna på att vara mjuka mot Ryssland, så att det i framtiden kommer gå att knyta ekonomiska band igen mellan länderna, himlar Toomas Hendrik Ilves med ögonen.
Ballar och bönräknare
Europa styrs av ”den lilla sortens ledare”, suckar han, folk som på sin höjd har haft visioner om åtstramningspolitik. Nu, när de står inför historiska utmaningar klarar de inte att ta beslut.
– Finansministrar ska inte bli ledare. De bryr sig bara om Excel-ark. De är bean counters, bokförare, medan den nuvarande världsläget kräver balls, tycker Toomas Hendrik Ilves om Olaf Scholz och Mark Rutte, Nederländernas tidigare premiärminister som väntas bli nästa generalsekreterare i Nato.
Men det större problemet, tycker han, är att östeuropéer inte har något att säga till om EU:s försvarspolitik.
I höst ska Nato få ny generalsekreterare, efter att Jens Stoltenberg har suttit på ett exceptionellt långt mandat på grund av pandemi och Rysslands invasion av Ukraina. Nato har aldrig haft en östeuropé som ledare (och inte heller en kvinna).
Så typiskt västeuropéer. Vi från Östeuropa räknas inte som människor.
Det hade kunnat bli ändring på det. Kaja Kallas, den estniska premiärministern, var intresserad. Men hennes kandidatur sköts ned av Frans Timmermans som förklarade att Nato inte bör styras av ett land med gräns till Ryssland.
– Frank-Walter Steinmeier kan inte historia och Frans Timmermans kan inte geografi. Jens Stoltenberg har varit generalsekreterare i Nato länge än någon annan. Han kommer från Norge, ett land som gränsar till Ryssland. Det är det första. Men det andra är att det här sättet att prata är diskriminerande. Så typiskt västeuropéer. Vi från Östeuropa räknas inte som människor.
”Hot mot Europas säkerhet”
1991 förklarade Estland sig självständigt från Sovjetunionen, 2004 gick man med i både EU och Nato. Även Estland har fått uppleva att Vladimir Putin pratar om till exempel Narva, den östetniska staden där 96 procent av invånarna är etniska ryssar, som en del av den ryska maktsfären, det gjorde den ryske diktatorn så sent som i mars 2022. De dubbla medlemskapen har i sig varit en garant för att slippa hamna i samma läge som Ukraina, men samtidigt har Estland alltid känt sig utanför i de båda klubbarna. Det är något som Toomas Hendrik Ilves är ett problem för fler än estländarna.
– Så länge som EU och Nato förblir ett västeuropeiskt projekt så innebär det ett hot mot Europas säkerhet, säger han.
Det är en farlig situation att vara i, särskilt som att flera politiker – där svenske ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) var först ut, i samband med Folk och försvar i januari – har flaggat för att ett ryskt anfall på Nato inte alls är osannolikt. Men Toomas Hendrik Ilves fruktar att det kanske blir först i samband med ett ryskt anfall på Nato som väckarklockorna ringer i väst.
Kriget kommer inte att starta i Estland, fastän många västerländska journalister har gjort reportage om att Ryssland skulle kunna försöka gå in i Narva, den stad i EU som med högst andel etniska ryssar, i hopp om att skapa ett nyss Donbass.
– Intellektuellt mediokert, kallar Toomas Hendrik Ilves den journalistiken.
Ryssland testar med GPS-sabotage
Nej, Toomas Hendrik Ilves tror att Ryssland snarare än en militär attack kommer att testa alliansens trovärdighet på ett helt annat sätt. Som att försätta alliansen i en krissituation.
I flera månader har Ryssland överbelastat satellitnavigeringssystemet, och i april ställde Finnair in sin flyglinje till Tartu i Estland på grund av säkerhetsriskerna.
– Vad skulle till exempel hända om två passagerarplan från de nyblivna Natoländerna Finland och Sverige krockar över Östersjön till följd av ryska störningar av GPS-systemet? Jag är säker på att EU kommer att uttrycka sin stora oro, ironiserar Toomas Hendrik Ilves.
Han fortsätter med att säga att han inte skulle bli förvånad om Nato i en sådan situation inte klarar av att ta ställning till huruvida något sådant ska räknas som ett väpnat angrepp mot Nato, som kräver ett gemensamt svar från alla länderna (ett så kallat artikel 5-förfarande, efter bestämmelsen som innehåller de ömsesidiga försvarsgarantier som utgör kärnan i Natos kollektiva försvar).
– Det är så Ryssland skulle testa Natos trovärdighet med hopp om att militäralliansen börjar krackelera eller rent av falla samman, säger Toomas Hendrik Ilves
Sverige har ”upprörande fördomar”
Vad tycker då Toomas Hendrik Ilves om Sverige?
Han är ju faktiskt född i Vällingby, år 1953, som barn till estniska flyktingar. Vidare är Estland en prioritering för Ulf Kristerssons regering, förra året avlade även kungaparet ett statsbesök där utrikesminister Tobias Billström, försvarsminister Pål Jonson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell deltog.
Sverige är del av problemet, säger han snabbt.
– Ni har samma upprörande fördomar mot östeuropéer.
Det finns undantag, säger han. Som Carl Bildt, som tillsammans med Bill Clinton såg till att ryska styrkor på 1990-talet tvingades dra sig ut ur Estland efter att landet förklarat sig självständigt.
I Sverige har vissa svårt att ta Carl Bildt på allvar efter det att han jobbade för ett oljebolag.
– Jag bryr mig inte! Det är helt oväsentligt för mig vad Carl Bildt gjorde i sitt privatliv, det som spelar roll är vad han gjorde när han var premiärminister.
Carl Bildt var faktiskt utrikesminister när han satt i styrelsen för ett oljebolag som har anklagats för folkmord.
– Jag bryr mig inte ett skit.
Om Carl Bildt är bra så är Socialdemokraterna dåliga. Sämst var Sten Andersson, som under ett besök i de baltiska länderna i november 1989 uttalade att ”Baltikum inte var ockuperat av Sovjetunionen”. Men även Olof Palme kröp för Sovjetunionen, enligt Toomas Hendrik Ilves.
– Jag kan mitt lands historia och glömmer inga förorätter, säger han.
Ja, du, vad ska jag säga. Jag är född i Polen.
Polen är toppen, tycker Toomas Hendrik Ilves. Utrikesministern Radoslaw Sikorski läser böcker och polackerna gör ett bra jobb med att stoppa migranter från att ta sig in via Bialowiezaskogen, på gränsen med Belarus.
– När min far bodde i ett svenskt flyktingläger jobbade han med att hugga ned träd, säger Toomas Hendrik Ilves.
Vad menar du?
– Vi är inte världens socialtjänst för människor som inte kommer från våra länder! Inget av våra länder har kapacitet att absorbera mera flyktingar.
Polska och belarusiska gränsvakter spelar pingpong med människor, många har dött i de här skogarna....
Mer hinner Dagens ETC inte säga innan Toomas Hendrik Ilves avbryter:
– Ansvaret för de här människorna ligger på Ryssand och Belarus. De här människorna behöver skickas tillbaka.
Flera polska domstolar har nyligen slagit fast att personer har förvägrats sin rätt att söka asyl, att de har behandlats illa, att de har rättigheter som har kränkts.
– Det bryr jag mig inte om, säger Toomas Hendrik Ilves, men låter lite tveksam.
Däremot är han säker på att Ryssland skickar migranter till Polens gräns för att destabilisera EU.
– De såg vad som hände i samband med kriget i Syrien, när Europa flippade ut på grund av en miljon flyktingar.
Får godkänt för stormaktstiden
Vi byter tema. Dagens ETC berättar om en reportageresa till Narva.
– I över 20 år har ni journalister åkt till Narva och försökt göra samma story! Det är intellektuellt mediokert! Varför åker du inte till Tartu istället?
Vad ska jag göra i Tartu?
– Universitetet där har varit extremt viktigt i att bevara den estniska identiteten under alla ockupationerna av vårt folk. Och det grundades av Gustav II Adolf.
På så sätt återkommer vi till Sverige, och nu erkänner Toomas Hendrik Ilves att hans födelseland också har sina plus. Den svenska stormaktstiden var helt okej, det finns inga klagomål på svenskarna nedskrivna i de estniska nationella eposen. Och det är bra att Sverige har gått med i Nato, tycker Toomas Hendrik Ilves. Tillsammans med baltländerna, Finland och Storbritannien tar Sverige sitt ansvar för den kollektiva säkerheten i Östersjön.
När det blir tid att avrunda ler Toomas Hendrik Ilves klurigt igen.
– Vad tror du att din tidnings vänsterläsare kommer att tycka om den här intervjun?