– Man måste vara en hjälte
för att avgå, säger Gleb, en tidigare polis i Belarus. Han lämnade sin sin post i somras och flydde sedan till Polen.
– Jag hade bara några månader kvar till pensionen men jag ville ställa mig på folkets sida.
I Warszawa skapade han och några andra avhoppare Bypol, en oberoende organisation som har ställt sig på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas sida.
– Vi bestämde att vårt första uppdrag skulle vara att stötta demonstranterna, säger Ivan, en annan av gruppens medlemmar.
– Vi ger råd om hur man ska agera om man blir gripen, men också hur man använder krypterade kanaler som Telegram på ett säkert sätt.
Satsar på lojala styrkor
Under loppet av några månader har organisationens popularitet och inflytande vuxit, till den grad att man tog en aktiv roll i organiseringen av demonstrationer på ”frihetens dag”. Den firas den 25 mars för att uppmärksamma den självständighet som Belarus återfick 1918, om än för en kort period, och den är sedan länge en officiell nationaldag för landets oppositionella.
Oppositionen ville att frihetsdagen skulle präglas av belarusiernas återvändo till gatorna efter ett vinteruppehåll som berodde lika mycket på
minusgrader som det våldsamma förtryck som Lukasjenko-
regimen gör sig skyldig till sedan månader tillbaka. Det blev ingen stor marsch, men många små demonstrationståg ägde rum bland annat i Minsk, där en mäktig polisstyrka mobiliserades. Hundratals gripna demonstranter kan vittna om att de senaste månadernas avhopp inom säkerhetsstyrkorna inte var tillräckligt för att destabilisera statsapparaten.
– Lukasjenko har satsat allt på säkerhetsstyrkorna, som han kontrollerar direkt, förklarar Anna Dyner, expert på Belarus på det polska utrikespolitiska institutet, Pism.
– De här strukturerna är väldigt utvecklade och det möjliggör för staten att kontrollera samhället.
Mullvadar på marken
Medlemmarna i Bypol har inga trupper till sitt förfogande, men de har lyckats att på bara några månader utveckla en verklig förmåga att skada. Organisationen har engagerat sig i ett informationskrig mot Lukasjenkos regim.
– Vi känner till alla metoder och sättet som säkerhetsstyrkorna tänker på. Och vi har spioner på alla statliga myndigheter, säger Ivan.
Vissa poliser som är kvar på marken i Belarus har nämligen valt att undergräva statsapparaten från insidan. Bypols mullvadar hackar myndigheternas databaser, kopierar dokument, spelar in toppmöten i smyg. Organisationen har publicerat läckta dokument om regimens våldsanvändning mot demonstranterna, utrensningarna i KGB eller planerna på att organisera en fejkattack den 25 mars med mål att vanhedra oppositionen.
Avhopp i sociala medier
Anna Dyner tvivlar inte på att de läckta dokumenten är äkta och att de är ett sätt för Bypol att bevisa att den är seriös och effektiv. Det gör dem till en av de mest populära oppositionsorganisationerna. Därför betraktar den belarusiska staten nu ett dussintal av Bypols medlemmar som terrorister.
Den belarusiska oppositionen hade stora förhoppningar om att medlemmar av ordningsmakten massivt skulle ansluta sig till protesterna efter presidentvalet. Regimens våld ledde visserligen till en aldrig tidigare skådad våg av avhopp. Flera av dem filmade sig när de rev av sina polismärken och spolade ned dem i toaletterna, och de delade videon i sociala medier. Men deras initiativ räckte inte.
– Jag ser inte hur polisen och säkerhetstjänsten i Belarus skulle kunna skadas så till den grad att det orsakar Lukasjenkos fall, säger Anna Dyner, från det polska utrikespolitiska institutet.
– Andelen som har lämnat polisen är mycket låg och även om de olika styrkorna konkurrerar med varandra präglas de av stor lojalitet med regimen och nästan ingen korruption.
Under årens lopp har
förtrycksmaskinen fulländats, säger Anton, som länge jobbade på Belarus åklagarmyndighet.
– 2007 blev det lagligt att agera olagligt. Det vill säga, det blev förbjudet att inte lyda order även när dessa strider mot lagen. Rättsväsendets oberoende har försvunnit, människor kan förklaras oskyldiga trots överväldigande bevis för motsatsen. Det hände gradvis och lade grund för dagens situation.
Fast i förtrycket
Flera medlemmar i organisationen vittnar också om en aldrig tidigare skådad uppbyggnad av det statliga förtrycket. Förberedelserna drog igång långt före presidentvalet. Under våren 2020 konfiskerade staten alla lagligt ägda vapen, särskilt från jägare, medan kravallutrustning och vapen delades ut till poliser som i vanliga fall inte jobbar på marken.
– Det var tydligt att alla poliser skulle engagera sig i kampen, säger Stas, en ung avhoppare.
Den stora delen av Bypols medlemmar jobbade i det mäktiga inrikesministeriet, sedlighetsroteln eller med kampen mot cyberbrottslighet. Alla som Dagens ETC träffar i Warszawa hade tjänstegrader i mitten av hierarkin.
För att nå de högsta graderna krävs att man visar prov på en orubblig lojalitet gentemot Lukasjenko. De som befinner sig där riskerar att förlora allt, och även att hamna i fängelse, om regimen faller.
Vad gäller säkerhetsstyrkorna som var direkt ansvariga för att organisera statens våld mot demonstranterna hade de inget annat val än att lyda. Det gäller till exempel medlemmarna i Omon, specialstyrkan inom belarusisk polis som går under öknamnet ”Lukasjenkos hundar”, och vars främsta uppgift är att kväsa demonstrationer med våld.
– Tidigare florerade det rykten om att man distribuerade narkotika till Omons män för att öka deras våldsanvändning. Det är i vilket fall en väldigt speciell styrka, som folk går med i när de är väldigt unga. De hjärntvättas och samtidigt tjänar de bra med pengar. De kommer att vara Lukasjenko trogna till slutet, de har ingen anledning att avgå och de kommer att få problem när regimen faller, säger Anna Dyner.
Stöd till avhoppare
Gleb, den äldre tidigare polisen, förklarar:
– Vi ber arbetsgivare att stötta avhoppade poliser genom att ge dem nya jobb. Vi kan svara för deras integritet och ge försäkringar om att de inte har begått brott. Vi lovar också desertörer att när de går med i vår organisation får de en plats i den framtida belarusiska polisen.
Bypol jobbar nämligen med att samla bevis om våldet som deras forna kollegor använt mot demonstranterna.
– Vi försöker att skapa en databas över brottslingarna som har utövat tortyr. Det som hände i Belarus under sommaren är ett brott mot mänskligheten och vi vill att de ansvariga straffas, säger Ivan.
Samtidigt bygger Bypol upp ett försvar mot de fabricerade anklagelser som man menar att regimen stämplar på avhoppare och personer som deltar mer än en gång i demonstrationer som ett sätt att se till att de kan dömas till fängelsestraff. Databasen är också ett verktyg att skydda sig mot infiltration av KGB. I detta asymmetriska krig står polis mot polis, databas mot databas, men kanske också det förflutna mot framtiden.
Översättning:
Aleksandra Pogorzelska