– Det har fuskats i alla val vilket också lett till protester, men aldrig tidigare tror jag så många faktiskt har brytt sig om valresultatet som nu. Det som är intressant är att folk inte ger upp, snarare har protesterna växt sig större, de slår rekord efter rekord, säger Sofie Bedford, forskare på institutet för Rysslands- och Eurasien studier, IRES, vid Uppsala Universitet
Men även om helgens demonstration i Minsk var av historiskt slag tror Sofie Bedford att det ännu är svårt att säga så mycket om utfallet.
– I andra städer går nog arresteringssiffrorna upp och Lukasjenko verkar mer och mer säker på att han inte tänker avgå. Han sa nyligen att han inte skulle lämna sin post levande. Samtidigt som protesterna i Minsk poserade han med skottsäker väst och automatpistol tillsammans med sin son för att visa att hans position inte förändrats.
Två möjliga vägar
Under måndagen greps två medlemmar i övergångsrådet som bildades av oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja förra veckan och hon har själv meddelat att hon inte kommer att ställa upp i ett nyval.
Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, en organisation med fokus på mänskliga rättigheter i Belarus, beskriver hur många var oroliga för att proteströrelsen var på väg att försvagas. Under veckan pågick flera strejker som till viss del trycktes ner efter hot om avsked och rättsliga påföljder från regimen.
– Jag kände att det var avgörande att man kunde visa upp en stark proteströrelse under helgen igen, att folk inte var rädda längre. Jag antar att regeringen gjorde bedömningen att det inte gick att kväsa med våld, då skulle det bli total konfrontation, säger Martin Uggla.
Enligt Martin Uggla finns nu två alternativ för president Lukasjenko:
– Antingen blir Lukasjenko så desperat att han verkligen tar till övervåld och förvandlar landet till en militärdiktatur eller så ger han upp för protesterna. Det är svårt att säga hur han kommer agera men även om han med hjälp av militär kan hålla sig kvar vid makten kommer inte samhället fungera, det finns inget förtroende kvar för honom.
Sverige och EU har under de senaste veckorna tagit en tydlig ståndpunkt i solidaritet med demonstranterna.
– Det bidrar till att hålla uppe trycket mot Lukasjenko och är ett viktigt stöd för demokratirörelsen. Sedan är det viktigt att man står fast vid principerna, EU har tidigare konstaterat att presidentvalen har varit manipulerade men ändå fortsatt umgås med regimen, säger Martin Uggla.