– Trump kommer att rösta i en folkomröstning om abort i hemstaten Florida nu på valdagen. Han måste alltså då ta ställning i denna infekterade fråga.
Vidare menar Barbro Wallgren Hemlin att det är intressant att notera hur tonläget eventuellt kan
förändras.
– Personangreppen har hela tiden varit hårda och Trumps läger har kommit med förfärliga uttalanden. Harris har i sin tur haft ett lite humoristiskt förhållningssätt till Trump som i mitt tycke varit lyckat. Det ska bli intressant att se om hon kan behålla det eller om det går förlorat nu i slutskedet.
Oscar Winberg, USA-forskare och historiker vid Åbo universitet
Enligt Oscar Winberg är det viktigt att ha med sig att resultatet i presidentvalet kan komma att dröja.
– Reglerna för hur och när man får räkna röster skiljer sig åt i de olika delstaterna och det är inte säkert att alla kommer att kunna leverera ett resultat under valnatten eller ens dagen efter.
Han varnar för att olika aktörer kan komma att utnyttja ett sådant informationsvakuum för att sprida desinformation.
– Då bör man som tittare och läsare ha i åtanke att bara för att resultatet inte står klart betyder det inte att något är fel. Det kan svänga fram och tillbaka, en kandidat kanske leder ett tag för att sedan bli omsprungen. Det betyder inte att det är fusk i görningen.
Oscar Winberg utesluter heller inte att det kan bli våldsamt på vissa håll i samband med valet.
– Jag tror att det här är ett val som kommer att bli väldigt omtvistat, där olika frågor kommer att dras i domstol, och som faktiskt, tyvärr, skulle kunna resultera i våld.
Maria Nilsson, forskare i journalistik vid Stockholm universitet
Det svårt att bilda sig en uppfattning om vem som kommer att stå som vinnare, säger Maria Nilsson.
– Här är medierna delvis ansvariga. Det kommer nya mätningar hela tiden och att då få en bild av hur det faktiskt ligger till är inte lätt.
Även hon betonar vikten av att ha tålamod i väntan på valresultatet.
– Vid val i Sverige vet man ofta ganska tidigt hur det har gått, men i USA måste man exempelvis fakturera in tidsskillnader i olika delstater. Sen är det alla anklagelser om valfusk, där man från Trumps sida redan börjat ifrågasätta resultatets giltighet. Jag tror att det kan komma att bli förvirrat och ta tid innan vi vet vem vinnaren är.
Det är heller inte bara presidentvalet som är av intresse under valdagen, påminner Maria Nilsson.
– Flera delstater har till exempel folkomröstningar om aborträtten.
Gunilla Almström Persson, språkvetare och forskare i retorik vid Stockholms universitet
Inför valet har Gunilla Almström fäst särskild uppmärksamhet på vicepresidentkandidaterna, som hon menar har haft en ovanligt framträdande roll i denna valrörelse.
– De har lustigt nog trätt fram som mer traditionella politiker än Kamala Harris och Donald Trump. Det är de som i någon mån har fått stå för den sakliga debatten medan presidentkandidaterna stått för showen.
Hon pekar annars på avsaknaden av konkreta politiska förslag som anmärkningsvärd.
– Sett till vad kandidaterna vill uppnå, vad de vill göra och hur det ska gå till, är det ofta väldigt vagt.
Något Gunilla Almström tycker är symptomatiskt för den politiska utvecklingen i västvärlden.
– Vi har gått från att argumentera och debattera kring sakfrågor till att det allt mer handlar om att smutskasta motståndaren och underhålla. Det ger Trump en fördel gentemot Harris, som inte alls är en entertainer på samma sätt.
Frida Stranne, USA-expert och lektor vid högskolan i Halmstad
– Det är svårt att förlita sig på opinionsmätningar just nu eftersom det kommer så många och det är svårt att tyda riktigt små förändringar.
Ändå tycker Frida Stranne att det är dit man bör rikta ögonen, med särskilt fokus på grupper såsom latinamerikanska och afroamerikanska väljare.
– De har rört sig i riktning mot Trump under de senaste veckorna och varje procentenhet i dessa grupper spelar roll.