– Det har varit ett tilltagande våld på Västbanken och under en längre tid har det bubblat ifrån palestinskt håll, med både den israeliska försvarsmakten och bosättare som tagit sig större friheter, säger hon.
– Därtill har vi den nya israeliska regeringen som är så uttalat högerextrem, med framför allt två partier som är så uttalat konfrontativa och verkligen vill genomföra en helt annan politik för Västbanken. Då är det klart att det ökar spänningarna.
Hur mycket handlar om den nya Netanyahu-regeringen i Israel?
– Det är den mest högerextrema regering som Israel haft sedan landet etablerades. Tidigare har Netanyahu alltid haft med sig något centerparti i koalitionen, nu är det enbart ultraortodoxa och högerextrema partier. Dessutom har Netanyahu ingen möjlighet att upplösa koalitionen och behålla makten, för inget annat parti vill sitta med honom. Han är bakbunden, därför får de partierna ett helt annat förhandlingsläge.
Massiva protester i Tel Aviv
Samtidigt har en massiv protestvåg rullat över Tel Aviv de senaste tre helgerna, där hundratusentals israeler gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot regeringen. Men det handlar inte om ockupationen av Palestina eller de ständigt växande bosättningarna. Istället handlar det om att försvara rättssystemet.
– Regeringen vill reformera högsta domstolen, som har mycket stor makt i Israel. Man vill göra en extrem förändring där parlamentet, Knesset, med enkel majoritet ska kunna sätta sig över ett beslut från HD.
Dessutom vill man bland annat lägga mer judiskt fokus även i det sekulära skolsystemet, inskränka möjligheterna för organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och hbtq-frågor och förändra public service.
– Det är en rad såna frågor som har att göra med grundläggande demokratiska institutioner, säger Isabell Schierenbeck.
Det påminner om utveckligen vi sett i Ungern, kan man fortfarande kalla Israel för ”Mellanösterns enda demokrati”?
– Israelerna pratar själva om en orbánisering. Om regeringen driver igenom de här förslagen så är det absolut ett hot mot demokratin och Israel som en demokratisk stat. Det är nog bland annat från den synvinkeln man ska se varför amerikanerna är så oroliga nu.
Besök av bekymrad Blinken
USA:s utrikesminister Anthony Blinken har besökt Israel och Palestina i veckan. Hans fokus är tydligt om en deeskalering av våldet, och en försatt strävan efter en tvåstatslösning.
– Allting som rör oss ifrån den visionen skadar Israels långsiktiga säkerhet och identitet som judisk och demokratisk stat, sa Blinken på en pressträff på måndagskvällen.