Däremot anser han att gasläckorna inte går att se på annat sätt än i kontext av Rysslands energikrig mot EU.
– Händelsen ligger i linje med de ryska målen i energiutpressningen mot västvärlden. Målet är att sabotera och skapa splittring i den västerländska enheten gällande stödet för Ukraina och sanktioner mot Ryssland. Vi har redan sett protester runt om i Europa kring höga bensinpriser och stigande inflation, säger han.
I det kortare perspektivet har Ryssland allt att vinna på uteblivna gasleveranser och försöker nu maximera sina möjligheter att bedriva utpressning mot Europas länder, säger han. Men med tiden kommer det att ändras.
– Nästa vinter så kommer Ryssland inte kunna använda det här kortet något mer. Redan nu försöker Europa göra sig fri från beroendet av rysk energi. Och det är man medveten om från ryskt håll, att man håller på att tappa det här vapnet, säger han.
Inom svensk ekonomisk zon
Vad som hittills är känt är att det rör sig om tre läckor i havet utanför Bornholm. Två på Nord Stream 1:s ledning i höjd med Simrishamn inom svensk ekonomisk zon, och ett läckage på Nord Stream 2 vid gränsen vid dansk ekonomisk zon. Ekonomisk zon betyder ett område där bland annat båttrafik får färdas fritt och som inte juridiskt tillfaller en stat, som exempelvis territorialvatten.
Undantag gäller för händelser som påverkar den marina havsmiljön. Därför har svensk polis upprättat en anmälan om grovt sabotage, sedan mätstationer i både Sverige och Danmark noterat sprängningar under vattenytan i områden där skador på ledningarna upptäckts.
Enligt David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet och expert på havsrätt, har det betydelse för ansvarsfrågan att åtgärda ledningarnas skador i vilken havszon läckagen är.
– Om det sker i ekonomisk zon är det företagets och Nord Streams ansvar helt enkelt. Och indirekt Schweiz, eftersom det är ett schweiziskt företag.
Eftersom Nord Stream AG är registrerat som ett aktiebolag i Schweiz lyder förtaget under landets lagstiftning, även om företaget ägs till stor del av den ryska gasjätten Gazprom. Om skadorna hade inträffat på svenskt eller danskt vatten så hade det varit respektive länders ansvar att laga ledningarna. Men David Langlet ser inga skäl att Nord Stream AG ska medvetet strunta i eller förhala processen att reparera skadorna.
– Min uppfattning är att de är ett seriöst företag. Men samtidigt har deras ekonomi havererat fullständigt, säger han.
Bara stater har kunskapen
Det sker för närvarande ingen gastransport genom varken Nord Stream 1 eller 2. Nord Stream 2 hann aldrig tas i bruk innan Ryssland anföll Ukraina. Däremot finns det komprimerad gas i ledningarna som nu läcker ut. David Langlet bedömer inte att skadorna kan leda till en naturkatastrof.
– Det är inte som olja som lägger sig på havsbotten och tar kål på djurliv. Utan gasen försvinner relativt snabbt, säger han.
Eftersom det rör sig om flera hål på olika ställen på ledningarna talar för att det rör sig om ett avsiktligt sabotage, menar David Langlet.
– Ledningarna är byggda för att tåla rätt mycket, som stötar från ankare. Kapaciteten och kunskapen att göra hål i de här ledningarna kan bara en statlig aktör ha, säger han.