Ex-polis pekar ut underrättelsetjänsten för attentat
Den tidigare poliskommissarien José Manuel Villarejo.
Dagens ETC
Tidigare poliskommissarien José Manuel Villarejo, som riskerar mångårigt fängelsestraff i skandalen som kallats ”kloakstaten”, hävdar nu inför domstol att den spanska underrättelsetjänsten CNI var inblandade i en serie islamistiska terrordåd i Katalonien 2017.
Jon Weman
Terrorattackerna i Katalonien krävde 16 människoliv, de flesta till följd av en bilattack på Barcelonas strandgata Rambla, och därutöver dödades också sammanlagt 8 av angriparna av polisen.
Attentatet följde på en explosion, officiellt en bombolycka, i staden Alcanar dagen innan som dödade cellens ideologiska ledare imam Abdelbaki es Satty. Den pensionerade kommissarien Jose Manuel Villarejo, som sedan 2017 sitter häktad misstänkt för en lång rad brott med privat spionage som huvudpunkt, hävdade i förra veckan inför domstolen att den spanska underrättelsetjänsten, CNI, och dess dåvarande chef Felix Sanz Roldan indirekt låg bakom attentaten. Han hävdar att CNI planerade ”en liten skrämselaktion” för att försvaga den katalanska självständighetsrörelsen, ”för att den autonoma regionen skulle känna behovet av beskydd från staten” .
Med det verkar han syfta på explosionen i Alcanar. Men de ”tappade kontrollen över det” när resten av cellen tidigarelade sina attackplaner och han påstod sig sedan ”ha fått städa upp” för att dölja CNI:s inblandning.
Pro-självständighetspartier i Katalonien har krävt en utredning med anledning av hans påståenden. Uppgifter om att es Satty var CNI-informant och att alla cellmedlemmar var under övervakning publicerades redan 2019 i tidningen Publico. Någon officiell utredning av uppgifterna gjordes inte. Villarejo misstänks ha varit en central person i ett nätverk inom polis och underrättelsetjänst som utanför sitt lagliga mandat under årtionden spionerat på uppdrag av politiker, framstående affärsmän och andra makthavare, vilket är vad som kallats ”kloakstaten”.
Polisen beslagtog i hans bostad över 40 terrabyte information från illegalt spionage, bland annat på flera katalanska självständighetsledare.
En av de mest uppmärksammade punkterna i skandalen är att CNI-chefen Roldan skulle ha hotat Corinne Larsen, älskarinna och samtidigt förmodat partner i tvivelaktiga ekonomiska transaktioner till Spaniens abdikerade kung Juan Carlos, till livet vid ett möte i London. Villarejo anmäldes av Roldan för förtal för att ha påstått detta, men friades.