Evin Incir: EU:s agerande har hittills varit kontraproduktivt
Evin Incir (S) är för en andra mandatperiod omvald till EU-parlamentets ansvariga för relationen med Palestina.
Bild: Caisa Rasmussen/TT
Dagens ETC
Det senaste året har Israel och Palestina åter hamnat på världens hornhinna. Men i och med EU-valet och den nya kommissionen, är oron nu stor för att frågan ska sopas under mattan. Det menar Evin Incir (S), som är ansvarig för EU:s relation med Palestina.
– Det katastrofala valresultatet i USA kräver ett starkt EU-ledarskap. Och jag tror inte att EU kommer leverera det ledarskapet, säger hon,
I USA kokar det, Donald Trump kommer återigen bli president. Och i Gaza fortsätter bomberna att falla, återuppbyggnaden av den söndertrasade lilla landremsan och dess ekonomi kan ta så mycket som 350 år, enligt en färsk FN-rapport. Fredsprocessen mellan Israel och Palestina på 1990-talet – Osloavtalen och tvåstatslösningen – har sällan känts mer avlägsen. Ändå har just tvåstatslösningen, ibland kallad för en ”gammal relik”, fått nytt liv sedan den 7 oktober i fjol.
En paradox? Det tycker inte EU-parlamentarikern Evin Incir nödvändigtvis att det är: det är snarare viktigare än någonsin.
– Det har gått flera decennier sedan ockupationen började. Vi ska inte vänta i flera decennier till innan den tar slut. Vi måste kavla upp ärmarna högt och inte tappa hoppet, säger Evin Incir.
När Dagens ETC pratar med henne har hon just kommit tillbaka till Bryssel från en resa i Israel och Palestina. Evin Incir är för en andra mandatperiod omvald till EU-parlamentets ansvariga för relationen med Palestina. Under resan träffade hon människor från båda sidor som är trötta på kriget och menar att det var meningslöst att fortsätta. Familjerna till kidnappade israeler var tydliga:
– EU:s agerande har hittills varit kontraproduktivt.
Vapenvila före allt
Sedan 7 oktober har hennes uppdrag komplicerats ytterligare. Just nu är den främsta prioriteringen att få till en vapenvila och få hem de kidnappade israelerna.
– Det handlar också om att få stopp på bosättningarna och bosättarvåldet på den ockuperade Västbanken. En del använder argumentet att det är ett krig mot Hamas, men varför ser vi då att den israeliska militärens och bosättarnas attacker mot palestinier på Västbanken samtidigt har ökat drastiskt, att illegala bosättningar växer och att bosättare inte åtalas? Vi ser tydligt att det här inte handlar om ett krig mot bara Hamas. Utan det här är den israeliska högerregeringens krig mot Palestina och palestinier.
Tidigare diskussioner har inte lett någon vart, fortsätter hon. Det måste de göra nu.
– Annars är inte det här det sista kriget.
Evin Incir ser nu med stor oro på valet av ny utrikeschef i EU. Den tidigare chefen Josep Borells sannolika efterträdare är Kaja Kallas, tidigare premiärminister i Estland. Tisdag den 12 november frågas hon ut av parlamentet.
– Jag ställde en fråga om situationen i Israel och Palestina när socialdemokraterna i EU-parlamentet hade ett möte. Hennes svar indikerade att hon kommer ta den lätta vägen ut och lägga frågan i knät på medlemsstaterna.
USA-valets effekter
Evin Incir menar att valresultatet i USA gör EU:s röst ännu viktigare.
– Biden har hållit tillbaka något men Trump har sagt att han kommer låta Netanyahu göra vad han vill. Det är en indikation att han inte har några ambitioner om att få slut på det blodbad som pågår.
Under sin föregående mandatperiod gjorde sig Trump bland annat känd för sin ”fredsplan” för Mellanöstern, som helt ignorerade palestiniernas sak och rätt till självbestämmande. ”Trump 2.0 kommer bli en katastrof för palestinierna”, skriver Middle East Eyes chefredaktör David Hearst.
I Gaza fruktar man att Trump kommer låta Israels premiärminister Netanyahu ”komma undan med att erövra Gaza”, något som av allt att döma redan pågår i de norra delarna. Netanyahu har mycket riktigt jublat över Trumps valseger. I veckan sparkade han försvarsminister Yoav Gallant, enligt egen utsago på grund av bristande förtroende dem emellan. Utan Gallant och med Trump på plats i Vita huset finns det ingen som sätter stopp.
Inte en höger/vänster-fråga
Sedan EU-valet i somras är majoriteten i EU-parlamentet från högerpartier.
– Vi håller fortfarande på att diskutera krav på vapenvila. Vilket är helt galet. Det finns de i EU-parlamentet som tycker att Israel ska få fortsätta bomba Gaza. Vi får inte heller glömma Libanon, där flera tusen människor har berövats livet, säger Evin Incir.
Inom EU har Israel och Palestina blivit närmast en ideologisk fråga.
– En fråga om vänster och höger istället för en fråga om internationell rätt, som det faktiskt handlar om i grunden.
Det är enormt beklagligt, tillägger hon.
– Om ett land agerar så rättsvidrigt som Israel gör nu kommer vi också se fler länder som tror att de kan agera på samma sätt utan några konsekvenser. EU måste visa att vi i alla lägen står upp för internationell rätt: oavsett vem som är förövaren och vem som är den förtryckte.
Borell vs. Kallas
EU:s avgående utrikeschef Josep Borell har gjort flera skarpa uttalanden om kriget i Gaza. Han har kallat det som pågår i Gaza för en ”humanitär tragedi” och har tidigare uppmanat Hamas och Israel att kompromissa.
– Det är tack vare Borell som EU-kommissionen hittills har slutat upp på rätt sida av historien. Han kommer som utgående utrikeschef vara väldigt, väldigt saknad, säger Evin Incir.
Josep Borell har gedigen kunskap om utrikesfrågorna. Något Evin Incir menar att både Kaja Kallas och den föreslagna kommissionären för Medelhavet, kroatiska Dubravka Šuica, saknar. Kallas kommer från ett liberalt parti och Šuica kommer från ett konservativt högerparti, fortsätter Evin Incir.
– Baserat på uttalanden som gjorts är jag orolig för att de inte behärskar sina områden och, inom de områden de behärskar, kommer att de bedriva en väldigt högerinriktad politik.
Tror inte EU kommer leverera
Incir är orolig för att den nya kommissionens kunskap stannar vid Ryssland och Ukraina. Men, poängterar hon, det finns också andra frågor som behöver adresseras: Palestina, kurdfrågan, kriget i Libanon, utvecklingen i Sydamerika och Afrika.
– Det katastrofala valresultatet i USA kräver ett starkt EU-ledarskap. Och jag tror inte att EU kommer leverera det ledarskapet. Josep Borell har varit enormt tydlig, både gällande att han vill se krav på vapenvila och vapenembargo. Samma tydlighet har jag inte hört från Kallas och Šuica.
Vad står på spel om Israel och Palestina petas från dagordningen?
– Det är enormt stora risker, som att tvåstatslösningen kommer att vara en del av historien istället för framtiden. Och vad händer med palestinierna då? Det kan leda till en upprepning av en historia som vi har sagt aldrig får upprepas.
Förlorar trovärdighet
Hittills har den israeliska regeringen knappast varit förhandlingsvillig. Ministrar har flera gånger det senaste året uttalat sig om att palestinier ska fördrivas. Vapenleveranser och handel med Israel fortsätter. Nu är det några fler politiker i den liberala, men även vissa i den konservativa, gruppen i parlamentet som håller på att vakna upp och inse att Israel har gått för långt, enligt Evin Incir.
Hon menar att dubbelmoralen är uppenbar.
– Högermajoriteten vill ställa krav på Palestina men inte på Israel. EU förlorar sin trovärdighet om man kräver att press sätts på ena sidan men inte den andra.
Den dagen Gazakriget avslutas är den palestinska myndigheten (PA) på Västbanken beredda att göra det. Samtidigt är korruptionen inom PA utbredd. Stödet bland folket är mycket litet. I Gaza har Hamas haft kontrollen sedan 2007.
Uppförsbacken är brant. Evin Incir upprepar att hoppet inte får tappas:
– De extrema alternativen måste elimineras. Båda sidorna, den palestinska myndigheten och den israeliska regeringen, behöver sitta ner och förhandla. EU är en av aktörerna som kan ställa krav på båda sidorna.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.