Under veckan som gick samlades EU-parlamentets politiker i Strasbourg. En debatt om kriget i Gaza delades upp till två efter meningsskiljaktigheter om upplägget. Men när en debatt blev två försvann också namnet Gaza ur rubrikerna.
– Det mest anmärkningsvärda var att högern och extremhögern valde att radera namnet Gaza från rubrikerna, säger Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.
Hon menar att det är mer än en symbolhandling. Socialdemokraterna, vänstern och de gröna i parlamentet hade velat se en debatt där man dels tog upp och fördömde Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol, men där man samtidigt tog upp den allvarliga situationen i Gaza och nu även i Libanon, där Israel gått in med marktrupper och beordrat evakueringar av ungefär en fjärdedel av det redan lilla landets yta.
– Vi ville fördöma Hamas vidriga terrorattack förra året men givetvis också den israeliska regeringens folkrättsvidriga agerande. Men det ville inte högermajoriteten, som tog bort namnet Gaza helt.
Vad är det du reagerar mest på med att högern inte vill nämna Gaza alls?
– Inte med ett enda ord har de lyckats visa solidaritet också med oskyldiga civila i Palestina.
Bråk med KD
Under måndagens debatt hamnade Evin Incir i bråk med Alice Teodorescu Måwe (KD). Den senare menade att det inte går att jämföra ”Israels försvarskrig” med Hamas och Hizbollahs terror. Något som fick Evin Incir att replikera att hon inte gör ”skillnad på lidande och lidande”.
– De svenska högerpolitikerna är bland de värsta i parlamentet i den här frågan. Vi hör i debatt efter debatt hur de uttrycker sig och uttalar sig anti-palestinskt. KD är på samma nivå som SD.
Evin Incir menar att det i förlängningen handlar om upprätthållandet av internationell rätt.
– De som vill värna internationell rätt på riktigt måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt. Man måste kunna fördöma Hamas fasansfulla terror mot israeliska civila, men också det fasansfulla som begås mot den palestinska befolkningen. Mer än 70 procent av de över 40 000 dödade är kvinnor och barn.
Majoriteten ledamöter i EU-parlamentet står bara upp för internationell rätt i situationer då det passar dem, fortsätter Evin Incir.
– För mig är det viktigt att fördöma alla folkrättsbrott som sker. Ingen part står över internationell rätt. Terrordådet den 7 oktober är vedervärdigt, det som har hänt efter den 7 oktober är vedervärdigt. Ockupationen av Gaza är också vedervärdig.
”Måste sätta press”
Hon menar att det krävs förhandlingar för att få slut på våldsspiralen.
– Vi måste säkra en tvåstatslösning. För det krävs en omedelbar vapenvila och ett erkännande av Palestina.
Tvåstatslösningen kom till på 1990-talet när verkligheten såg helt annorlunda ut än idag. Känns det realistiskt att prata om den nu?
– Om det är en realistisk lösning eller inte måste israelerna och palestinierna själva bestämma. Men vi i det internationella samfundet måste agera för en tvåstatslösning. Problemet är att det görs för lite för det.
Hur ser du på eskaleringen i Libanon, och Israels markinvasion där?
– Det är väldigt oroande. Cirka 2000 libaneser har dödats på grund av attackerna från Israel. Också på Västbanken har hundratals dödats. Det är en mycket oroande utveckling vi ser och risken är ett storskaligt krig i hela regionen. Därför måste EU och det internationella samfundet agera. Vi måste sätta press på båda sidorna.