Hoppa till innehållet

Turkiet

Evin Incir: Att omvärlden sätter press på Turkiet är avgörande

Evin Incir utanför Marmarafängelset i fredags. I söndags flyttades Joakim Medin dit.

Evin Incir utanför Marmarafängelset i fredags. I söndags flyttades Joakim Medin dit.

Bild: PES

Dagens ETC

EU måste använda alla tillfällen för att sätta press på Turkiet. Både när det kommer till demokrati, men också för att fria den fängslade Dagens ETC-reportern Joakim Medin. Det säger EU-parlamentarikern Evin Incir (S), som nyligen kom hem från en resa i landet.

– Ljusglimten är stödet från det internationella samfundet.

Kommentera

Evin Incir ringer upp i en lucka mitt under en stressig dag, efter ett par intensiva dagar på plats i Turkiet. Där planerade de bland annat att träffa den fängslade borgmästaren Ekrem Imamoglu. Så blev det dock inte. Hon inleder med ett konstaterande: 

– Utvecklingen i Turkiet är djupt oroande. De allra flesta i landet vill bli en del av EU.

Men just nu barkar det i rakt motsatt riktning.

– Utvecklingen som vi ser just nu är en tydlig indikation på att Turkiet är långt ifrån att respektera de åtaganden för demokrati och rättsstatens principer som är grunden för ett EU-medlemskap, säger Evin Incir.

Hon reste till Turkiet med en delegation från Europeiska socialdemokratiska partiet (PES). Även förre statsministern Stefan Löfven ingick i delegationen. Anledningen var de senaste drygt två veckornas utveckling i Turkiet, efter att Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu från oppositionspartiet CHP greps den 19 mars. Stora protester bröt ut. Både demonstranterna och många experter menar att anklagelserna är politiskt motiverade. Ekrem Imamoglu var fram till att han greps Erdogans främsta utmanare. 

Trots många gripanden har protesterna fortsatt

Besök utanför fängelset

I fredags var Evin Incir och de övriga politikerna på väg till det stora högsäkerhetsfängelset Marmara utanför Istanbul, där Ekrem Imamoglu sitter inlåst.

– På vägen fick vi veta att vi nekades möjligheten att träffa honom, Vi bestämde oss ändå för att fortsätta dit. Vi fick dock ett meddelande via en annan person från CHP som just kommit ut från ett möte med honom. Han hade sagt att besöket från de europeiska socialdemokraterna ger honom styrka och energi att försätta kämpa vidare, säger hon. 

Under resan träffade de främst företrädare från CHP, Ekrem Imamoglus parti, men också företrädare för civilsamhället och olika organisationer. 

Många gav en mörk bild av läget, som på bara några veckor snabbt gått i vad de menar är fel riktning.

– Ljusglimten är stödet från det internationella samfundet. Bland annat stödet från EU. Så det är enormt viktigt att EU stödjer en demokratisk utveckling i landet, säger Evin Incir.

På plats i Turkiet hade den socialdemokratiska delegationen från PES flera möten med CHP, det största oppositionspartiet, som Ekrem Imamoglu också tillhör. Bild: PES

EU bör stötta Sverige

Evin Incir var utanför Marmarafängelset, som är känt för att inrymma många politiska fångar, i fredags. Två dagar senare flyttades Dagens ETC:s fängslade reporter Joakim Medin till samma fängelse. Som Dagens ETC tidigare har rapporterat greps han i samband med inresan. 

När Evin Incir möttes av nyheten var hon på plats i samma land. 

– Vår närvaro där var viktig, och vikten av den förstärktes givetvis. När jag fick besked om att Joakim tagits in var det enda jag tänkte på att han måste få återvända till Sverige så fort som möjligt, och få återförenas med Sofie, hans fru, och sina nära och kära. 

Vad kan EU göra för Joakim Medin, och för Turkiet just nu?

– Som EU-kandidatland och medlem i Europarådet förväntas det av Turkiet att leva upp till demokratiska standarder och rättsstatsprinciper. Det måste göras omgående. Vi som EU-parlamentariker har ett ansvar att lyfta det i alla samtal, med alla olika aktörer, som vi träffar. EU-kommissionen måste också sätta det här i centrum för alla diskussioner. 

Upplever du att EU har tagit situationen på allvar?

– Dels förväntar jag mig att vår regering gör det de har sagt att de ska göra, att säkerställa att Joakim får återvända till Sverige. Men här tror jag också att det vore viktigt att EU ger stöd till svenska regeringen, men också till Joakim, som det främst handlar om. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.