Det sade Roberta Metsola, den maltesiska konservativa parlamentarikern som ledde arbetet med lagen, förra månaden.
– Det här ökar deras säkerhet. Européer kommer att känna sig mer trygga hemma då kontinentens gränser hanteras bättre och det kommer att finnas nya redskap för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.
Ser människor som en ”risk”
Den beskrivningen tillbakavisas kraftigt av Ruben Andersson vid University of Oxford som länge forskat på migrations-, gräns-, och säkerhetsfrågor. Den egentliga faran, menar han, är EU:s tilltagande besatthet av att se människor långt borta från EU:s gränser som en potentiell risk. Det gäller inte minst samarbetena med auktoritära och repressiva regimer, något EU och några av dess medlemsstater har en lång historia av men som eskalerat sedan 2015.
EU ser idag mellan fingrarna medan Turkiets president blir alltmer auktoritär. EU fortsätter att bygga upp den libyska ”kustbevakningen” trots att det är bevisat – bland annat genom en läckt Frontexrapport – att de samarbetar med, och ibland själva är, de hänsynslösa smugglare som EU säger sig vilja stoppa. Och i Niger har EU pressat fram en lag som kriminaliserar de som transporterar migranter, trots att de flesta av dessa migranter inte är på väg mot Europa.
Allt detta sker för att EU och Frontex ser det som en ”risk” att fler migranter och flyktingar kan komma till EU, menar Ruben Andersson.
– Man tror att en förstärkning av Frontex på något sätt ska lösa de inre politiska problemen i Europa genom att säga ”vi kan hålla migrationen i schack och borta från våra gränser ett tag till och vi kan göra det genom att ösa pengar på samma gamla metod som vi gjort under lång tid”.
Antidemokratiska resultat
Men detta förhållningssätt förstör ekonomisk och demokratisk utveckling i afrikanska länder, menar Andersson. Istället borde EU satsa på att stabilisera Libyen och på att uppmuntra – inte förstöra – fri rörlighet i Niger och Afrika, så att länder kan utvecklas och människor kan röra sig fritt mellan afrikanska länder, precis som många afrikanska stater egentligen vill.
– EU borde stödja de civila delarna av statsapparaten snarare än de militära och polisiära eller olika miliser som kan göra det smutsiga jobbet.