BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Daesh gav oss ett val: islam eller döden, berättar Nadia Murad under ett besök i franska Strasbourg i mitten av december.
Dem utan sexuellt värde dödades
De män som inte gick med på tvångskonvertering avrättades liksom handikappade och äldre kvinnor.
– Daesh tog min mor och 86 andra yazidiska kvinnor och dödade dem för att de inte hade något värde på sexmarknaden, säger Nadia Murad som också förlorade sex bröder den dagen.
Pojkar togs tillfånga för indoktrinering, resterande kvinnor och barn delades upp som krigsbyten mellan IS-krigarna.
– Sedan satte de oss på en buss och vi visste inte vart de förde oss. Med ljudet från kulorna som dödat våra familjer fortfarande ringandes i öronen började de röra vid våra kroppar, berättar Nadia Murad och säger att det var ett av de svåraste ögonblicken hon upplevt.
Kort därefter såldes de på slavmarknad i Mosul. Nadia Murad var då 19 år gammal, Lamiya Aji Bashar 15.
Såldes fyra gånger
Lamiya Aji Bashar såldes fyra gånger till olika IS-anhängare. Varje gång försökte hon fly men fångades och utsattes för våldtäkt, tortyr och förnedring. En av de män som höll henne fånge brukade slå henne och tvinga henne att hjälpa till att tillverka bilbomber och självmordsvästar. Den sista mannen som köpte henne var en irakisk läkare och sjukhuschef.
– Han brukade tortera mig och andra yazidiska kvinnor, han våldtog till och med flickor så unga som nio, tio år, säger hon.
Barn som "sexuella gåvor"
Till slut, efter 20 månader i fångenskap, lyckades Lamiya Aji Bashar fly tillsammans med två andra flickor. Under flykten råkade en av flickorna trampa på en landmina.
– Det sista jag hörde var de två flickornas dödsskrik. Det var det värsta jag hört i hela mitt liv, säger hon.
Själv fick Lamiya Aji Bashar svåra brännskador och förlorade synen på höger öga. Hon lyckades ta sig i säkerhet och skickades för medicinsk behandling i Tyskland.
Även Nadia Murad lyckades efter fyra månader fly sin fångenskap som sexslav och ta sig vidare till Tyskland via ett flyktingläger i norra Irak. Hon hade då våldtagits och torterats dagligen. Under fångenskapen blev hon vittne till hur barn delades ut som ”sexuella gåvor” till IS-soldater.
Idag är både Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar bosatta i Tyskland. De är tacksamma mot sitt nya hemland som tog emot dem, och de uppmanar andra länder att göra likadant.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De här kvinnorna och barnen har lidit så oerhört mycket och så länge, det bästa man kan göra för att hjälpa dem är att ge dem hopp om en framtid. Vad som behövs är en speciell kvot för att ta emot dessa kvinnor och barn, så som Tyskland tog emot mig, säger Nadia Murad.
En röst åt offren
Trots det trauma de två unga kvinnorna bär med sig har de valt att berätta för världen vad de varit med om – i hopp om att kunna hjälpa sitt folk och dem som fortfarande sitter i fångenskap hos IS. I september blev Nadia Murad FN:s första goodwillambassadör för värdigheten hos överlevande av människohandel. I oktober tilldelades hon och Lamiya Aji Bashar Sacharovpriset för tankefrihet, Europaparlamentets pris för insatser för mänskliga rättigheter, för sin kamp för den förföljda yazidiska minoriteten och för offren för IS sexuella våld. Men arbetet kostar på.
– Det är väldigt svårt för oss att prata om det här, det är väldigt tungt att föra fram det här budskapet, säger Nadia Murad med sorgsna ögon.
Då och då darrar underläppen till och hon har en näsduk som hon använder till att torka ögat.
– Det har gått två år men fortfarande är 3 500 kvinnor och barn kvar i IS fångenskap i Irak och Syrien. Vårt folk har utsatts för folkmord. Om det internationella samfundet inte gör något kommer vi att utrotas.
"Europa måste öppna sina dörrar"
Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar kräver att de ansvariga för de kriminella handlingarna ska ställas inför rätta i en internationell domstol.
– Vi måste undvika att något sådant här kan hända igen. Tusentals IS-soldater har kunnat återgå till sina vanliga liv utan att de fått några konsekvenser, säger Lamiya Aji Bashar och fortsätter:
– Vi behöver EU:s hjälp att bygga upp vårt land igen och att bringa fred i vårt samhälle. Yazidierna behöver internationellt skydd och säkra zoner för att kunna återvända, säger hon.
I sitt tacktal vid prisutdelningen av Sacharovpriset i Europaparlamentet i Strasbourg i december varnar Nadia Murad för konsekvenserna om inget görs.
– Om det internationella samfundet inte kan skydda oss i vårt land så uppmanar jag Europa att öppna sina dörrar och erbjuda skydd till en halv miljon yazidier från Irak i en organiserad massmigration likt den efter Förintelsen.