Dagtid var där mer liv. Jag besökte ockupationen ett flertal gånger när det arrangerades såväl små konserter som protestaktioner. Akademiker kom från flera ungerska lärosäten och höll föreläsningar i tälten, där kartongskyltar satt upptejpade på väggarna: ”Bevara den akademiska friheten! Inte ens Voldemort sparkade ut Hogwarts!”
Studenterna var inskrivna vid Centraleuropeiska universitetet (CEU) i Budapest. De ville uppmärksamma hur deras lärosäte hade blivit en politisk måltavla för premiärminister Viktor Orbán. I april 2017 hade Orbáns regeringsparti Fidesz genomdrivit ändringar i lagen om den högre utbildningen, så att alla utländska lärosäten med ungerska filialer hädanefter även måste bedriva undervisning i hemländerna. Det enda lärosäte som påverkades av lagändringen var det amerikanska CEU.
Även efter att universitetet börjat med undervisning i delstaten New York och uppfyllde alla kriterier så vägrade regeringen förnya undervisningstillståndet – och i slutet av 2018 tvingades CEU omlokalisera sin verksamhet till Wien.
Demokratins sönderfall
Turerna och protesterna kring detta har varit många, även på internationell nivå. CEU hamnar högt i internationella rankningar av lärosäten. EU-kommissionen inledde ganska omgående efter lagändringen 2017 ett överträdelseförfarande mot Ungern, och 2018 drog kommissionen också landet inför rätta i EU-domstolen.
I tisdags den 6 oktober föll så till sist domen. EU-domstolen säger att Orbáns regering har brutit mot både den fria rörligheten och etableringsfriheten. Likaså mot den akademiska friheten, så som den är formulerad i EU:s trettonde rättighetsstadga.
I svenska öron kanske det här låter som en ganska betydelselös konflikt, kring ett litet lärosäte i ett litet centraleuropeiskt land. Men det här är den första gången en regering i ett EU-land har stängt ner ett universitet av skäl som egentligen är politiska. Det saknar motstycke i det demokratiska Europas historia.
Det vittnar om sönderfallet av demokratin i det EU-land som var det första där ett högerradikalt parti kom till makten på helt egen hand. Ett parti som ledningen för våra egna Sverigedemokraterna för övrigt håller varmt om hjärtat.
”Främmande värderingar”
CEU vilar på en progressiv och systemkritisk värdegrund. Det är ett upplyst lärosäte som erbjuder studier i bland annat genusvetenskap, av nationalism och av romers utsatthet i Europa. Under flera år fick även det fåtal asylsökande flyktingar som fick komma in i Ungern läsa studieförberedande kurser vid universitetet.
Lärosätets värderingar har stuckit i ögonen på Orbán och hans regering, som tvärtom omfamnar högerradikala, nationalistiska, flyktingfientliga och reaktionära värderingar. Till sist fick regeringen nog.
Ett fåtal program vid CEU har förblivit ackrediterade och tillåtits stanna kvar som en separat filial i filialen, i Budapest. Men även denna verksamhet har kommit under attack eftersom regeringen 2018 lät förbjuda alla akademiska genuskurser i Ungern. CEU har varit ett av få lärosäten som erbjudit genuskurser. Orbáns kulturkrig mot ”främmande värderingar” har talat.
Till på köpet har CEU sedan grundandet 1991 varit en mycket viktig demokratisk plantskola för en hel generation människor från det postkommunistiska Östeuropa, Ryssland och de centralasiatiska republikerna. Tusentals av dess avgångselever har blivit viktiga aktörer i sina hemländers statsbyggen, i dess oberoende civilsamhällen, människorättsorganisationer, och så vidare.
Beställningsverk av Putin?
Av den här anledningen har jag hört ganska många kritiker yttra misstankar om att Vladimir Putin också hade något att göra med att Orbán – som står på god fot med Moskva – gick till attack mot CEU. Den ryske presidenten har, säger kritikerna, velat sabotera utbildningen av regimkritiker som sedan är verksamma i hans politiska intressesfär.
Inför de egna väljarna förpackade Orbáns regering attacken in i den större propagandakampanjen mot den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros. Soros har i decennier skänkt en enorm förmögenhet till liberala och demokratifrämjande ändamål och var även den som grundade CEU. Han har i flera år varit föremål för en statlig hatkampanj i Ungern, enbart för att försvara regeringens utspel mot flyktingar, mot granskande NGO:er och det oberoende civilsamhället – och de repressiva lagarna som följt.
I tisdags gav Soros själv ett uttalande om EU-domstolens beslut. Han kallade det en seger för EU:s grundläggande värderingar.
– Men tyvärr kommer beslutet för sent för CEU. Vi kan inte återvända till Ungern eftersom dess bestående lagar inte lever upp till kraven för akademisk frihet.
Studenterna ockuperar
Visst stämmer det att EU-domstolens beslut om CEU kommer alldeles för sent. I likhet med domstolens besked i juni i år, om att Orbáns diskriminerande lag mot ickestatliga organisationer – också den från april 2017 – på samma vis bryter mot EU-rätten. Det juridiska arbetet tar för lång tid och efter mer än tre år har sådana lagar redan haft de effekter Orbán önskat.
CEU tvingades flytta sin undervisning till Wien i slutet av 2018. Undervisningen fortsätter, men tyvärr har universitet jagats ut från ett land där dess demokratiska idéer verkligen behövs. Orbán – kanske även Putin – har därmed vunnit fajten.
Och det återstår att se om EU-domstolens beslut lyckas rubba de bestående lagarna i Ungern. I tisdags kommenterade också Orbánregeringens justitieminister Judit Varga nyheten. Hon sa att Ungerns regering som alltid ska följa EU-domstolens beslut – ”i enlighet med vad som ligger i ungrarnas intresse”.
Vad EU-domstolen främst gett oss, är att vi ännu en gång fått det svart på vitt att den akademiska friheten i Ungern är under attack. Det manifesterades senast i Orbánregeringens beslut i september, om att det prestigefulla film- och teateruniversitet SZFE i Budapest ska tvångsprivatiseras och hamna i klorna på en regeringskontrollerad stiftelse. Sedan dess genomför både studenter och lärare även vid detta universitet en ockupation, men den här gången av sina egna lokaler.
Tidslinje
2015–2016
Orbánregeringen börjar sprida propaganda om att demokratifilantropen George Soros i hemlighet ligger bakom flyktingkrisen som nått Europa.
Mars 2017
Orbán kallar CEU för ”Soros-universitetet” och påstår att de har fuskat, samt har orättvisa privilegier.
April 2017
Nya tillägg i utbildningslagen hotar specifikt CEU med nedstängning, om universitetet inte börjar bedriva undervisning även i USA.
April – Maj 2017
Internationellt berömda universitet, akademiker, ambassader, regeringar, människorättsorganisationer och EU-kommissionen uppmanar Orbánregeringen att dra tillbaka lagen.
Juni 2017
Ungerns regering påbörjar förhandlingar med delstaten New Yorks guvernör.
September 2017
CEU sluter avtal med Bard College i delstaten New York och börjar snart undervisa på campusområdet.
Februari 2018
EU-kommissionen åtalar Ungern på grund av CEU-politiken.
Mars 2018
Ett avtal mellan Ungern och delstaten New York är klart, men Ungerns regering vägrar underteckna det. Regeringens talesperson talar om ”CEU:s fortsatta privilegier”.
Oktober 2018
Orbánregeringen drar tillbaka statliga ackrediteringar och statliga finansiella stöd till alla akademiska genusstudier, inklusive på CEU.
November 2018
Orbánregeringen hävdar att CEU ännu inte ”lever upp till kraven i lagen”.
December 2018
CEU beslutar att flytta från Budapest med 80 procent av universitetet, till Wien.
Oktober 2020
EU-domstolen säger att Orbáns regering har brutit mot både den fria rörligheten och etableringsfriheten samt mot mot den akademiska friheten.