EU kommer allt närmare en militär insats mot flyktingsmugglarna på Medelhavet. Den väntas dra igång i juni men första fasen handlar mest om att samla information om smugglarna och deras nätverk. I fas två och tre kan dock militärfartyg komma att slå till mot flyktingbåtar på internationellt vatten.
Förutsatt ett FN-godkännande överväger EU också möjligheten att gå in på libyskt vatten och land. Att borda smugglarnas båtar är förenat med en hög risk för att flyktingar skadas och dör, enligt ett internt planeringsdokument som nyligen läckte från EU och som The Guardian först tog del av.
”Tvångsbordningsoperationer mot smugglare i närvaro av migranter innebär en hög risk att civila skadas oavsiktligt, inklusive förlust av liv”, heter det bland annat.
Inte formellt en räddningsaktion
Dokumentet understryker visserligen att de flyktingar som EU:s trupper stöter på ska räddas och behandlas enligt de mänskliga rättigheterna, men det står också att insatsen formellt inte är en räddningsaktion.
Enligt försvarsminister Peter Hultquist är det alldeles för tidigt att säga om Sverige ska delta.
– Det här är ju en fråga som måste redas ut. Att agera utan att ha stöd från FN blir en märklig situation. Det som är viktigt från svensk sida är att allt som sker måste ske enligt folkrättsliga principer, säger han till TT.
Utrikesminister Margot Wallström har inte heller gett något besked om den militära insatsen annat än EU måste ”komma åt de grymma och hänsynslösa smugglarna”.
Anna Hedh är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna och säger att hon inte på rak arm känner till just det dokument som The Guardian och flera andra medier tagit del av. Hon menar dock att skrivningarna om risken med civila dödsfall låter ”förfärliga”.
– Om detta är något som finns i kommissionen och rådets papper tycker jag att det är förfärligt. Det är absurt att skriva något sådant i så fall.
På onsdag kommer Svenska kustbevakningen att skicka ett fartyg till Medelhavet. Uppdraget är civilt och sker på begäran av Frontex, EU:s myndighet för samrodning av gränsbevakning. Enligt Kustbevakningen är uppgiften att hjälpa till att rädda flyktingar och båten har extrautrustats för att kunna ta ombord fler människor.