EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter sa igår bestämt nej till det lagförslag om övervakning av krypterade chattar som EU-kommissionären Ylva Johansson (S) ligger bakom. I stället lades ett kraftigt omarbetat förslag fram.
51 av 54 ledamöter röstade för det omarbetade förslaget som innebär att det måste finnas misstanke om brott och att krypterade chattar kan undantas.
”I parlamentets position tas alla delar om massövervakning bort. Nu hoppas vi att också vi får medlemsländerna med oss”, skriver Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk på X.
”Igår satte Europaparlamentet ned foten om chat control, nu måste regeringen göra detsamma. Det går att öka barns säkerhet på nätet utan att avlyssna alla oskyldiga människors privata konversationer på Internet. Lyssna på era partikollegor i Bryssel, som fattat ett klokt beslut.” skriver Centerpartiets ledare Muharrem Demirok på X.
Kritik och lobbyismanklagelser
Kritiken mot Ylva Johanssons lagförslag har varit hård och har främst handlat om att den personliga integriteten hotas. Det har också förekommit anklagelser om att Ylva Johansson och hennes medarbetare har låtit sig påverkas av lobbyister i samband med utformningen av lagförslaget.
Lagen, som ska hindra att barnporr sprids, innebär att EU-ländernas myndigheter kan kräva att bolag och molntjänster söker igenom användarnas privata kommunikation.
Men det är inte läge att pusta ut. På hemmaplan är partierna mer positiva till Chat Control. I Sverige kan partierna påverka riksdagens EU-nämnd och Sveriges position i ministerrådet. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är motståndare till Ylva Johansson förslag. Medan Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är för.
Nu följer förhandlingar mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet.