EU-länderna har tagit fram tre krav som måste uppfyllas för att inte hamna på svarta listan. Det är insyn och transparens i beskattningen, ett rättvist skattesystem (företag emellan), samt att landet uppfyller kraven i de så kallade BEPS-åtgärdspunkterna, som handlar om gemensamma krav och miniminivåer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lever inte upp till kraven
Hjälporganisationen Oxfam har i en ny rapport gått igenom kraven och jämfört med situationen i olika länder. Resultatet visar att 35 länder inte lever upp till ett eller flera kriterier. Det är allt ifrån länder i det forna Jugoslavien till mer välkända skatteparadis som Jersey och Bermuda, men också Honglong, Taiwan och Schweiz finns med på listan.
Dessutom skriver Oxfam i rapporten att flera av EU:s egna medlemsstater skulle hamna på den svarta listan, om kriterierna följdes. Robert Höglund är kommunikationschef på Oxfam och menar att det är viktigt att belysa problemen även här.
– Vi vill visa på att om man använder de kriterier som EU själva har ställt upp så hamnar flera EU-länder på listan, och peka på att problemet finns även inom unionen. Så en lista på de övriga länderna kommer inte att vara heltäckande, säger han.
Inga förhoppningar
Men några förhoppningar om att finansministrarna skulle sätta upp egna medlemsstater på sin svarta lista har inte Oxfam.
– Det är av politiska skäl, och för att det antagligen inte skulle vara möjligt eftersom de berörda länderna skulle blockera ett sådant beslut, säger Roberg Höglund.
Det kan även bli svårt för EU att sätta upp länder som man har mycket samarbete med på listan. Oxfam befarar nu att EU:s svarta lista kommer att bli väsentligt kortare än vad den borde bli, om man följde sina egna kriterier. Frågan är politiskt väldigt känslig, menar Robert Höglund.
– Det kommer mycket politiska påtryckningar från länder även utanför unionen. Schweiz till exempel har sagt att de förväntar sig att inte hamna på en sådan lista. Den typen av påtryckningar, både inifrån och från utanför unionen, gör att listan kommer att bli svagare, säger Robert Höglund.
Välkomnar listan
Själva listan i sig välkomnas dock, eftersom det är de fattigaste länderna som drabbas av skatteflykt och laglig aggressiv skatteplanering, menar Oxfam.
– Idag är det väldigt lätt för storföretag att flytta vinster från bland annat utvecklingsländer till skatteparadis. Det gör att de allra fattigaste berövas intäkter som skulle kunna användas till välfärd, säger Robert Höglund.
En lista tillsammans med ekonomiska sanktioner är då bra, den kan göra det betydligt mindre attraktivt att placera sina pengar där, tror han. Även kriterierna är bra, men det finns också risk att en lista som inte har med alla länder blir ett sätt att rentvå de länder som inte står på listan – men kanske borde ha gjort det.
– Det är viktigt att listan nu blir ambitiös och tar med de länder som inte uppfyller de kriterierna. Annars kan det bli som ett bevis, ”titta vi är inte med på listan – alltså är vi inget skatteparadis”, säger han.
Sverige mot förslag
Ett annat förslag som också ligger på EU:s bord är det om att införa en skyldighet för företag att redovisa hur mycket pengar man tjänar i olika länder, men det har finansminister Magdalena Andersson varit skeptisk till. Hon har varnat för att alla länder kanske inte vill vara med om kraven blir för hårda.
– Det har varit ett stort stöd för förslaget inom EU, men tyvärr har inte Sverige tagit ställning för det. Men det är en del av EU:s beslutsprocess, säger Robert Höglund.