Granskningar har visat att den belarusiska Lukasjenkoregimen medvetet har lurat människor att komma till Belarus, med löften om fri passage in i Europa. Med detta har man velat skapa en kris vid EU:s gräns. Både EU och Nato har talat om ett belarusiskt ”hybridkrig”, där man istället för vapen använder människor som påtryckningsmedel.
Den nya polska muren ska förses med taggtråd, kameror och rörelsedetektorer, och ska stå färdig i juni i år. Planerna har orsakat protester från det polska civilsamhället. Redan i höstas, efter att regeringen hade låtit rulla ut taggtråd på gränsen, genomförde aktivister flera sabotageaktioner.
Liknelser har gjorts vid den gränsmur som Ungerns högerauktoritära regering lät konstruera längs med hela sin gräns mot Serbien under sensommaren 2015, för att spärra av vägen för asylsökande människor som försökte ta sig till västeuropeiska länder. Muren fick stark kritik och kom att symbolisera det inhumana svaret i Europa på en humanitär kris. När arbetet var klart var barriären 175 kilometer lång och fyra meter hög, och blev känd som Europas längsta mur.
Muren som Polen bygger är tio kilometer längre och 1,5 meter högre än den i Ungern. Och nu, flera år efter händelserna 2015, har det blivit normaliserat med tuffare tag mot irreguljära gränskorsningar. Nu är protesterna i resten av Europa få och små.
Ett annat land som blivit föremål för den belarusiska regimens taktik är Litauen. Där påbörjade man i början av november 2021 konstruktionen av en hela 508 kilometer lång gränsmur, som ska vara fyra meter hög och försedd med rakbladstaggtråd på toppen. Regeringens mål är att arbetet ska vara helt klart i september i år.
EU-kommissionen har tidigare sagt att man inte tänker ge någon finansiering till resandet av murar och taggtråd på medlemsstaternas gränser. Den 21 januari arrangerades den årliga EU-konferensen om gränshantering i den litauiska huvudstaden Vilnius. I programmet ingick att besöka en by bara ett stenkast från den nya stålbarriären på gränsen till Belarus. EU-kommissionär Ylva Johansson medverkade i konferensen.
Johansson talade om en deeskalering av situationen på gränsen mot Belarus. Om att Lukasjenko verkar ha tappat intresset för att använda migranterna mot EU. Hon ifrågasatte dock inte med ett ord, varför bygget av murarna ändå fortgår.
Kritiker har påtalat att de nya murarna kommer försvåra eller omöjliggöra för människor att söka asyl, vilket utgör ett brott mot den internationella asylrätten.