Parlamentet ska rösta om frågan på torsdag och målet är att stoppa, eller åtminstone sätta hinder för, ett Ungerskt ordförandeskap den 1 juli nästa år.
– Det är dags att börja prata klarspråk. Det är inte rimligt, och det kanske till och med farligt att låta Ungern ta över ordförandeskapet. Men det är framförallt inte legitimt att ha ett sådant ordförandeskap. Vad skulle det säga om resten av oss? Att vi skulle låta dem sitta där och sköta ruljangsen i sex månader. Det säger något om oss också, säger Vänsterpartiets Malin Björk.
– Det är jättebra att parlamentet nu lyfter frågan, lägger hon till.
”Måste agera nu”
Striden mellan parlamentet och Ungern följer en resolution från i fjol, då EU-parlamentet slog fast att Ungern inte längre kan klassas som en demokrati, utan som en ”hybridregim med parlamentariskt envälde”. Det var en resolution som alla svenska EU-politiker stödde, utom Sverigedemokraternas Charlie Weimers och den politiske vilden, tidigare SD-parlamentarikern, Peter Lundgren.
– Om man har ett uns av anständighet så måste man agera nu. Det går inte att bara sticka huvudet i sanden och tänka att nu kommer EU ledas av ett land som inte en definieras som en demokrati längre, säger Malin Björk.
Malin Björk har varit med och förhandlat fram resolutionen för EU-parlamentets vänstergrupp The Lefts räkning. Den breda koalitionen som nu står bakom resolutionen har inneburit en hel del kompromisser, säger hon. Hon hade velat se ännu skarpare skrivningar än de som parlamentet nu ska rösta om.
– Nu står det att man kommer att överväga att ta till åtgärder. Vi hade velat vara ännu tydligare: Det är olämpligt att inneha ordförandeklubban så som Ungern styrs och med den utveckling som regimen där har. Det tror jag att alla som värnar demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter, mediers frihet och så vidare skulle instämma i. Det är en oerhörd risk för EU att ha en sådan företrädare.
Men alla har inte stått bakom en sådan skrivelse – med tanke på kompromissen?
– EPP, högergruppen med M och KD, ville inte gå längre än så här. Och jag tror att det beror på att de höll Fidesz om ryggen under tio års tid. Det är en ganska lång tid och jag tror inte att saker hade varit så här om de hade agerat tidigare. Kanske sitter de ränderna fortfarande i, att man inte vågar spjärna emot de autoritära krafterna, säger Malin Björk.
– Jag är också orolig över att det finns en önskan från delar av EPP att, precis som hemma, göra Tidöavtal eller något annat efter nästa EU-val och att man då sneglar mot Ungern som en samarbetspartner. Det vore ju ganska allvarligt, säger hon.
Förra veckan kommenterade Ungerns justitieminister Judit Varga resolutionen. ”Vi kommer inte låta dem ta ifrån Ungern en sådan möjlighet”, uttalade hon sig då, och påpekade samtidigt att ordförandeskapet i EU inte är en fråga för parlamentet – utan för ministerrådet. ”Vi förbereder oss för uppgiften”, avslutade hon uttalandet.