Malin Björk (V) är en av dem:
– Dublinförordningen har fullständigt spelat ut sin roll. Sverige borde omedelbart ställa sig bakom det tyska initiativet och visa att det är rätt väg att gå, säger hon.
Även EU-parlamentets egen Dublinrapportör, Cecilia Wikström (FP), menar att förordningen har spelat ut sin roll.
– Jag tycker att Tyskland gör rätt. Det hade inte varit fel om Sverige hade följt efter, säger Cecilia Wikström.
Hon konstaterar att Europa upplever en historisk humanitär katastrof. Aldrig förr har flyktingströmmen med människor genom Europa varit så omfattande. Trots det har EU hamnat i ett status quo-läge där främlingsfientliga krafter stoppar en gemensam kraftsamling.
Skyller på hot om terrorism
Alla EU-parlamentariker som Dagens ETC talat med ger en bild av ett polariserat Europaparlament. Många medlemsländer vill hitta en lösning på flyktingkatastrofen och verkar beredda att ta ansvar medan andra är istället bara är intresserade av att bygga murar och öka gränskontrollerna. Det sistnämnda lägret drar sig, enligt Bodil Valero (MP), inte för att använda en retorik med dålig verklighetsförankring.
– Man skyller på att det kan komma terrorister. Istället för att säga som det verkligen är, att man inte vill ta emot flyktingar, säger Bodil Valero (MP), Europaparlamentariker.
”Dags att agera”
Ungern, Polen och Estland är några av länderna som blivit bromsklossar för en solidarisk flyktingpolitik.
– Det är dags att agera mot de länder som inte följer de grundläggande värderingar som man faktiskt har skrivit under när man gick med i EU. I den ekonomiska stabilitetspakten kostar det pengar om man bryter mot den. På samma sätt borde man straffas om man går emot mänskliga rättigheter, säger Cecilia Wikström.
Anna Hedh (S) tar diskussionen längre. Om ett land bryter mot Europakonventionen eller mänskliga rättigheter flera gånger har man förverkat sin medlemsrätt, menar hon.
– Vi har vid flera tillfällen varit förbannade på Ungern. Bryter man gång på gång mot mänskliga rättigheter och säger att man inte tänker ta emot några flyktingar så ska man inte vara medlem. I vart fall borde det utövas sanktioner mot landet. De skulle exempelvis kunna förlora sin rösträtt under en period.
På samma sätt borde flyktingpolitiken i Sverige styras upp. Kommuner som Lidingö och Värmdö ska inte kunna stå över ett flyktingmottagande, förklarar Anna Hedh.
”Ge ledartröjan till FN”
Den 14 september ska medlemsländerna i EU sammanträda i ett extra krismöte om flyktingsituationen. Målet är en gemensam överenskommelse. Flera av de forna Öststaterna, som exempelvis Ungern och Estland, har planerat att träffas för ett förmöte dagarna innan. Risken är överhängande att de återigen bromsar ett gemensamt beslut om flyktingpolitiken. En lösning skulle kunna vara att koppla in ett fristående organ som FN. Malin Björk anser att medlemsländerna redan har visat att man inte kan hantera flyktingkatastrofen.
– Istället för att jamsa omkring i rådet så ska man lämna över ledartröjan till FN. FN har den legitimitet som krävs och kan stötta de länder som vill ha en solidarisk flyktingpolitik.
Så kan du hjälpa
UNHCR:s nödpaket: Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se
Röda Korsets nödhjälp: Sms:a AKUT 100 till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser eller swisha valfritt belopp till 123 000 46 63
Rädda Barnens insatser: för barn på flykt: Sms:a Katatrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor