Läs också: Johan Ehrenberg: Denna gång måste EU:s ledare försöka ta ett steg till
Reaktionerna på terrordåden i Bryssel har inte låtit vänta på sig. I tisdags höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han kommenterade attackerna i bestämda ordalag:
– Vi som land är beredda att slå till hårt och absolut mot de som har som enda mål att sprida skräck och förstörelse.
I kölvattnet av de senaste årens terrorattacker har mängder med nya lagar stiftats för att förhindra att samma sak sker igen. Flera stater har bemött hotet om nya terrordåd med militära medel, där det kanske tydligaste exemplet är USA:s beryktade krig mot terrorismen.
Kraftig ökning av terrordåd
Men trots de hårda nyporna har världen de senaste åren skakats av allt fler terrorattacker. Organisationen Vision of Humanity pekar i en sammanställning på att nio gånger så många människor dog i terrordåd år 2014 jämfört med år 2000. Samtidigt larmar människorättsorganisationen Amnesty om att mänskliga rättigheter och demokrati inskränkts i samband med det undantagstillstånd som infördes i Frankrike efter Parisdåden i november.
Men kritiker menar att det finns andra metoder, som är människorättsvänliga och mer effektiva, för att bekämpa terrorismen.
– De krig mot terrorismen som främst västländer ägnat sig åt i Mellanöstern har varit kontraproduktivt, det var vi många som fattade samma dag USA gick in i Irak, säger debattören och det tidigare MP-språkröret Birger Schlaug.
Han fortsätter:
– De som startade kriget mot terrorismen genom att klampa in i länder utan att förstå vare sig hur dess ledare tänkte eller hur länderna var uppbyggda var naiva. De levde med ett innanförperspektiv som för det mesta är kontraproduktivt, eftersom man inte ens försöker förstå potentiella fiender eller hur människor kommer att reagera på de insatser man gör. Nu sitter vi i en situation där det mesta – så väl våldsamma som icke-våldsamma strategier – tycks mig vara naiva.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Johan Ehrenberg: Denna gång måste EU:s ledare försöka ta ett steg till
Drar paralleller till Tyskland
Socialdemokraten Maj Britt Theorin är även hon tveksam till hur effektivt det har varit att bekämpa terrorismen med militära medel.
– Kriget mot terrorismen är för mig ett obegripligt uttryck. Det går inte att förinta terrorn med militära metoder. Du måste komma åt orsakerna, och hitta grunden till varför människor begår sådana här dåd. Sen betyder ju inte det att man ska vara naiv. Självklart behöver vi ordentliga säkerhetsåtgärder för att förebygga attentat, säger hon.
Maj Britt Theorin menar att man behöver sätta sig ner och analysera situationen för att verkligen komma till botten med det som orsakar terrorismen.
– Man måste gå in och försöka förstå vad det är som leder till att terrorister tänker i sådana här termer, och agerar på det här sättet. Vad är det för orättvisor de upplever som man kan undanröja? Vi måste göra oss av med förutsättningarna för terrorismen, och i det ingår att bygga en politik som kan inkludera människor och få dem att känna tilltro. Det gör man inte genom krig.
Hon drar paralleller till Tyskland i mellan- och efterkrigstidens Europa.
– Efter första världskriget blev Tyskland totalförnedrat, och vad skedde? Det blev snart ett krig till. Men efter det andra världskriget satsade omvärlden istället på att bygga upp landet igen, och resultatet blev ett helt annat.
”Vi står vid ett vägskäl”
Utrikespolitiska institutets chef Mats Karlsson berättar för SVT att reaktionen från Egypten, där han för tillfället befinner sig, i första hand är sympati för offren i Belgien, men han menar också att det finns en känsla av ”vad var det vi sa?”.
– De menar att vi borde ägnat oss mycket mer åt en politik som kunde fört de här regionerna närmare varandra. Vi står nu vid ett vägskäl, där vi antingen kan välja en europeisk väg byggd på sammanhållning, vilket kräver att vi står upp mot de krafter som nu försöker dra isär Europa. Eller också tar vi ett par historiska felsteg, som USA gjorde efter 9/11 då de invaderade Irak, med förutsägbara konsekvenser.