Han ligger raklång på rygg i sängen. Ögonen är slutna. Kroppen livlös. I rummet i det låga lerhuset i Banguis Gobango-kvarter har släktingarna samlats. Utanför väntar vänner och grannar på att hans kropp ska placeras i träkistan som står uppställd på gårdsplanen.
Efter några dagars lugn har våldet blossat upp på nytt i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. Den unge mannen är det senaste offret i en lång rad av plundringar, våldtäkter och brutala lynchningar. Det fattiga landet har varit kaotiskt sedan rebeller kända som Seleka störtade regeringen och installerade sig i presidentpalatset för ganska precis ett år sedan.
Elva månader senare har rebellerna gett sig av. En övergångsregering är på plats i huvudstaden. Men medan många hoppades att den nya regeringen skulle lugna situationen eskalerade våldet. Efter Selekas brutala styre är det nu antibalaka-milisen som leder landet in i en spiral av eskalerande våld och laglöshet. Tiotusentals muslimer har redan lämnat landet, där franska trupper, afrikanska fredsstyrkor och snart också soldater från Sverige, kämpar för att få ett slut på våldet.
Sedan januari i år har muslimer fördrivits och slagits ihjäl, skriver Amnesty International i en ny rapport. ”Etnisk rensning av muslimer har skett framför allt i de västra delarna av Centralafrikanska republiken, den mest tätbefolkade delen av landet, sedan januari”, står det i rapporten. I februari dödades 21 människor när bilen de försökte fly i bröt samman. Kvinnorna och barnen räddades av de afrikanska fredsstyrkorna medan männen dödades. Muslimerna jagas nu så intensivt av anti-balaka-milisen, där de flesta är kristna eller animister, att människorättsorganisationer förtvivlat vädjar till omvärlden om hjälp. Många drar paralleller till Rwanda för två decennier sedan. Andra jämför med kriget i Bosnien.
Sedan jag var här i december förra året har inte mycket hänt. Tiotusentals människor gömmer sig fortfarande i kyrkor och moskéer. I flyktinglägret vid flygplatsen som vaktas av franska trupper promenerar män beväpnade med machetes – medlemmar av antibalaka – ut och in. När mörkret faller attackerar de bostadsområden runt om i Bangui.
Här finns FN, EU och Afrikanska Unionen. 1 600 franska soldater och drygt 5 000 afrikanska trupper som ska skydda befolkningen. Istället får de eskortera människor ut ur staden när de inte kan garantera deras säkerhet. Under några dagar i december dödades minst 10 000 människor här i strider mellan Seleka och antibalaka. I början av februari hittades 13 ruttnande kroppar i en brunn inne på en militärförläggning i Bangui. Förläggningen var tidigare Selekas högkvarter. Internationella brottsdomstolen i Haag, ICC, har inlett en förundersökning om krigsbrott och brott mot mänskligheten.
Uppretade invånare vänder sig mot fransmännen, som tittar ner på dem från sina tankbilar, och de afrikanska fredsstyrkorna, som i alla fall försöker ta reda på vad som har hänt. Tre döda, lika många sårade. På gatan i Bangui är ett människoliv inte mycket värt.
Katarina Höije