Det var efter en längre tids ordkrig och provokationer som Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, tidigare vinnare av Nobels fredspris, beordrade bombningar av Tigrays huvudstad Mekelle. Då hade tigrayanska styrkor stormat etiopiska förläggningar i provinsen och lagt beslag på avancerade vapen.
Kriget spred sig snabbt; eritreanska styrkor tog sig in i Etiopien, strider som grundades i etniska konflikter mellan provinserna Amhara och Tigray inleddes, och våldsamma utbrott skedde även i närliggande Sudan och Somalia. I förra veckan avslöjades en massaker där styrkor lojala med Tigrays ledning hade angripit en by i Amhara och mördat 120 bybor. Sedan styrkor från Tigray lyckats återta stora delar av sin provins fortsätter kriget utan att ett slut kan skönjas. Etiopien har också stängt av vägarna in till provinsen så att hjälptransporter inte kan nå fram.
FN vädjar om eldupphör
Såväl internationella människorättsorganisationer som FN har publicerat omfattande utredningar som visar hur fruktansvärt brutalt kriget är och hur det drabbar civilbefolkningen. Omfattande sexuella övergrepp mot kvinnor och barn har avslöjats, även hur män tvingats våldta sina barn och föräldrar under vapenhot och sedan lemlästats.
FN har krävt att få överse och organisera humanitära hjälpsändningar in i provinsen samt placera fredsbevarande FN-trupper, men alla sådana försök har stoppats eller fördröjts av framför allt den federala etiopiska staten, men också av rebellgrupper. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har flera gånger vädjat till parterna att proklamera ett omedelbart eldupphör, men ingeting har hänt. De afrikanska staternas samarbetsorganisation AU (Afrikanska Unionen) har utsett en medlare, men organisationen anklagas för att stå på den etiopiska sidan i konflikten.
Den utsedde medlaren kommer från Nigeria, där man liksom i många afrikanska länder haft konflikter med provinser eller landsdelar som vill lämna det land man tilldelats efter kolonialismens sammanbrott.
Utökad konflikt
En rad bedömare menar också att konflikten riskerar att sprida sig till många andra länder i närområdet och skapa nya konflikter i det redan hårt drabbade Afrikas Horn. Etiopien hart redan fått militärt stöd av flera länder. Förenade Arabemiraten som är en stor köpare av svenska vapensystem har till exempel hjälpt landet med avancerade drönarsystem som använts i Tigray. Samtidigt finns också en stark och växande konflikt mellan Etiopien och framför allt Sudan och Egypten. Denna har sin grund i de etiopiska planerna att reglera och bygga dammar kring Nilens källor som finns i landet. De stora dammbyggena riskerar att påverka hela Nilens flöde och skapa stora problem i både Egypten och Sudan.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.