I ett tv-tal, iklädd uniform, framträdde landets premiärminister Abiy Ahmed för att lugna landets medborgare:
– Kuppförsöket är nedslaget. Detta olagliga försök att ta makten bör fördömas av alla etiopier och den federala regeringen har kapacitet att övermanna denna beväpnade grupp.
Det var under lördagen och söndagen som attackerna mot den regionala ledningen i Amhara ägde rum. Beväpnade män i uniform attackerade delstatens ledning. Attentatet ägde rum i statens huvudstad Bahir Dar.
I en samordnad attack i Etiopiens huvudstad Addis Abeba sköts också landets arméchef Seare Mekonnen till döds tillsammans med en besökande general. Förövare var medlemmar ur Seare Mekonnens egen livvaktsstyrka.
Demokratiska reformer
I Bahir Dar pågick skottlossning under flera timmar på lördagskvällen innan upproret kunde slås ned. Journalister och andra beskriver att intensiva strider ägde rum.
Det var i april förra året som Abiy Ahmed blev premiärminister i Etiopien. Sedan dess har han genomfört en rad demokratiska reformer och dessutom stiftat fred med grannlandet Eritrea. Ekonomiska reformer har genomförts och en rad landsförvisade oppositionella har återvänt till Etiopien där de fått viktiga positioner.
Abiy Ahmed har också rensat ut stora delar av det gamla gardet som hållit Etiopien i ett järngrepp. Den gamla regimen hade sitt ursprung i den nordliga delstaten Tigray och behärskade stora delar av statsapparaten, vilket innebar att medborgare från delstaten innehade de viktigaste positionerna.
Efter att denna regim störtats har Etiopiens andra delstater krävt en ökad makt och mer inflytande. Lokala eliter har också begärt ett ökat självstyre eller till och med eget oberoende.
Att Abiy Ahmed genomfört demokratiska reformer och begränsat militärens och säkerhetsstyrkornas makt har lett fram till att lokala miliser bildats för att fylla tomrummet efter dem med en egen vapenmakt.
Abiy Ahmed har också utlovat fria nationella val nästa år och planeringen för dem pågår för fullt, vilket skapar en situation fylld av spänningar.
Delstater kräver makt
Risken för att Abiys reformarbete ska stoppas kommer framför allt från mäktiga lokala eliter i delstaterna. De två största och viktigaste delstaterna är Oromia och Amhara, där de lokala ledningarna kräver en ökad makt över den federala staten.
I hotbilden ingår de många miliser som lokala ledare byggt upp, ofta med stöd av missnöjda höga militärer.