Massarresteringar, stängda redaktioner, avskedanden, åtal och häktningstider som i praktiken kommer att pågå i åratal. Situationen för den turkiska pressen i allmänhet och den kurdiska i synnerhet har blivit närmast katastrofal sedan det misslyckade kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdoğan i mitten av juli.
– Situationen för kurdisk media var fram till nyligen på väg att bli bättre, åtminstone med turkiska mått mätt. Men den senaste tiden har Recep Tayyip Erdoğan gått hårdare fram och sedan kuppförsöket har Turkiet återigen blivit världens största fängelse för journalister. Och då menar jag inte per capita, utan i absoluta tal, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för den svenska grenen av Reportrar utan gränser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Drabbar pressfriheten
Det går knappt en dag utan att turkiska myndigheter slår ned på ett mediaföretag. I skrivande stund har det bara gått ett par dagar sedan kolumnisten Aslı Erdoğan från pro-kurdiska tidningen Özgür Gündem inför en domstol åtalades för vara medlem av en terroristorganisation och uppviglat till “hat och fientlighet”.
Men den repressiva politiken drabbar inte bara kurdisk media, utan hela pressfriheten i landet. Efter självmordsattentatet mot ett bröllop där ett 50-tal människor dödades beordrade RTÜK, myndigheten för kontroll av tv-sändningar, att all rapportering om dådet skulle stoppas fram till att polisens utredning avslutats.
– Den långsiktiga, och kanske värsta effekten, av arresteringsvågen mot journalister är självcensuren som kommer att breda ut sig. Man lär sig väldigt fort vad man får och inte får rapportera om, vilket kommer att få reportrar att akta sig för att gå över gränsen för att slippa bli gripna. Vilket i slutänden kommer att rasera förtroendet för journalistiken bland medborgarna, säger Jonathan Lundqvist.
Hur tror du situationen kommer att utvecklas den närmsta tiden?
– Något enkelt svar finns inte. Det måste till en förändring i ledarskapet för att situationen ska bli bättre. Recep Tayyip Erdoğan verkar tydligt inställd på att demontera demokratin. Vi får se nu om han väljer att attackera kurderna ännu hårdare.
2015 satt 14 turkiska journalister i fängelse. I dag sitter minst ett 40-tal frihetsberövade. För närvarade befinner sig Turkiet på plats 151 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, 13 placeringar sämre än för sex år sedan.