I oktober 2015 mötte jag Claudia Medina, ett av världens alla tortyroffer, som faktiskt fick sitt fall uppmärksammat – och som blev fri tack vare att 350 000 människor världen över engagerade sig för hennes sak.
Vi måste se detta och komma ihåg att kampen mot tortyr och för mänskliga rättigheter spelar roll. Claudia Medina är inte bara en siffra i statistiken, hon är en människa som sitter framför mig.
Hon är en av många som i Mexiko – och i världen – utsatts för en godtycklig arrestering. I hennes fall handlade anklagelsen om medlemskap i ett våldsamt kriminellt gäng, något som hon förnekar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter arresteringen blev hon utsatt för elchocker för att sedan bli slagen, sparkad och våldtagen. Hon blev även fastbunden vid en stol och lämnad ute i stekande sol.
Direkt när hon börjar prata med mig om vad hon varit med om kommer tårarna i ögonen. Det är smärtsamt att tänka på det som hänt, smärtsamt att tala om det. Ändå har hon bestämt sig för att inte vara tyst. För hon har ju sett att uppmärksamhet spelar roll. När tortyroffer vittnar finns organisationer som kan sprida deras vittnesmål och aktivister som världen över agerar för att sätta press på regeringar.
Claudia Medina har funderat en del över varför tortyr förekommer. Hon säger att det handlar om att bryta ner människor: De slår och skändar för att få en människa att falla.
Hon säger att det svåraste att prata om är det sexuella våldet, eftersom det syftar till att få tortyroffren att känna skam – för att skammen ska få dem att tystna. Claudia Medina träffade ingen kvinna under tiden i fängelse i Mexiko som inte blivit våldtagen där.
Så Claudia Medina pressar tillbaka tårarna och fortsätter berätta, analysera varför tortyr förekommer och tala om vilka åtgärder som krävs. Bland annat menar hon att rättssamhället måste ta till åtgärder mot de som agerar utanför lagen och ge dem kännbara straff för vad de gör. Och vägen dit går genom att människor organiserar sig, samlar in namn, demonstrerar och agerar mot grymheter, utomrättsliga avrättningar och tortyr.
Efter att jag intervjuade Claudia Medina lyssnade jag på ett anförande hon höll för Amnesty i Stockholm. Hon säger att hon är övertygad om att det var kraften i Amnesty Internationals insamling av 350 000 namn som var anledningen till att hon frigavs våren 2015. Och det hon säger till de församlade aktivisterna bör vi komma ihåg:
– Jag har länge velat komma hit för att tacka er. Och jag vill säga att ert engagemang spelar roll.