BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den nya lagen skulle innebära ett fortsatt förbud, men med undantag i vissa fall. Till exempel om en kvinna har blivit gravid på grund av våldtäkt eller om hennes liv är i fara.
Nu väntar mer politiska överläggningar och kvinnorättsaktivister fruktar att lagen kommer bli ännu mer konservativ om den till slut går igenom.
– Det är oerhört tragiskt. Det var inte så många månader sedan aborträtten fick ett bakslag i Honduras, så det är väldigt tungt. Men det finns så pass många organisationer i hela Latinamerika som arbetar med aborträtt och kvinnors rätt till sina egna kroppar och de kommer fortsätta. Förr eller senare kommer lagstiftningen att ändras, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.
Starkt motstånd
Den socialdemokratiska presidenten Michelle Bachelet har stött på ett starkt motstånd sedan hon presenterade lättnaderna i början av 2015. Både från den konservativa oppositionen och den katolska kyrkan. Debatten i senaten avbröts flera gånger av aktivister som skanderade religiösa slagord.
Kvinnorättsaktivisten Paloma Madrid bor i Sverige, men har sina rötter i Chile och har även bott där i vuxen ålder. Hon vittnar om den katolska kyrkans makt över folks värderingar.
– Det handlar om en sådan värdering som nästan hela chilenska folket delar. Därför har det varit så svårt. Man ser det inte som en rättighet för kvinnan, utan man ser det som ett dödande av ett liv, säger hon.
Men motståndet är trots allt i minoritet. Enligt opinionsundersökningar är 70 procent av den chilenska befolkningen för de lättnader i förbudet som har föreslagits.
Ett mörkt hål för aborträtten
Chile är en del av en lilla grupp av länder som har totalförbud mot abort tillsammans med Dominikanska republiken, El Salvador, Gabon, Haiti, Malta, Nicaragua, Filippinerna och Senegal.
Men även där aborten inte är totalförbjuden är lagarna väldigt strikta, med ett fåtal undantag. Till exempel i fall av livsfara eller våldtäkt.
Brasilien och Argentina är två exempel. Endast 3 procent av kvinnor i Latinamerika bor i länder med laglig rätt att genomföra abort av egen fri vilja.
– Vi har kunnat läsa också i svensk media om kvinnor som har fått missfall och där läkarna inte vågar behandla. Man kan till och med bli fängslad för att man tror att man har gjort en illegal abort. 10-åriga flickor som tvingas föda barn efter våldtäkt och så vidare. Det är ju en extremt dyster situation för kvinnor i hela Latinamerika, säger Maria Andersson.
Vill inte ta sina döttrar till Chile
Paloma Madrid bor idag i Sverige, men längtar tillbaka till Chile. Men så länge kvinnor inte har rätten att bestämma över sina kroppar tror hon inte att hon kommer flytta tillbaka.
– Jag har två döttrar. Jag skulle inte kunna tänka mig att flytta tillbaka till Chile förrän möjligheten att göra abort finns.
– I Chile är det här också en klassfråga. De som har pengar och hög status har möjligheten att betala för att gå till privata kliniker. Men det finns folk som inte har den ekonomiska möjligheten, och då kan det bli farligt.