Vågorna, handmålade och gjorda av återvunnen kartong, är tillverkade på en asfaltsplan i Brooklyn där ungdomar i helgen samlades för att måla protestskyltar, trycka t-shirts och skapa andra små konstverk till demonstrationen.
Skolledningen ger klartecken
En del av ungdomarna hade tänkt skolka från skolan för att delta i dagens protest men nu slipper de det – förra veckan meddelade New Yorks skolledning nämligen att man ger sina 1,1 miljon elever tillåtelse att, med föräldrarnas tillstånd, vara borta från skolan för att strejka.
– Du kan redan se hur inflytelserik vår rörelse är, något sådant händer väldigt sällan, säger Natalie Sweet, 16, en av de talespersoner som finns på plats under eftermiddagens konstskapande.
Selah Ealey, 17, är en av dem som hade tänkt lämna klassrummet med eller utan skolans medgivande.
– Planetens välmående är viktigare än skolan i det här läget, förklarar hon.
På protestskylten som hon jobbar på syns de blåa konturerna av ett jordklot som splittrats i bitar ovanpå en glödande röd bakgrund. Selahs mamma Simone Ealey hade låtit dottern delta i strejken även om New Yorks skolor inte utfärdat amnesty.
– Jag hade varit hos rektorn och bråkat om de inte tagit det här beslutet, säger hon bestämt.
”Ett tillfälle olikt allt annat”
Det började med Greta Thunbergs ensamma protest i Stockholm för drygt ett år sedan. I dag uppges 2 500 strejker planeras i 150 länder, 800 bara i USA. Denna gång är även vuxna inbjudna och flera fackföreningar, företag, organisationer och kyrkor medverkar. Över 1 500 webbsidor, bland annat Tumblr, Kickstarter, and WordPress, ska släckas ner. Drygt tusen Amazon-anställda ska protestera mot det egna företagets klimatpolitik.
Bill McKibben, en av grundarna till 350.org och en av klimatrörelsens veteraner, kommer att demonstrera i New York. Han tror att miljoner världen över kommer att strejka under fredagen.
– Det här är ett tillfälle för klimatet olikt allt annat vi sett. Vi gör klokt i att inte slarva bort det för vi får nog ingen sådan här möjlighet igen under en tid då vi fortfarande kan göra nödvändiga förändringar.
Greta Thunberg i fokus
Ungdomarnas rättframma attityd går hem hos McKibben.
– De har antagit en djärv ton vilket jag tror är det enda rätta. Inga politiska spel utan bara rakt på sak: ”Vi säger vad som behöver göras och kräver att människor gör det”.
Det är fantastiskt att se all ungdomlig energi, säger han.
– Vi som jobbat väldigt länge med den här frågan är så tacksamma över den här nya gnistan i rörelsen. Det har ökat människors känsla av det är bråttom och det är något vi verkligen behövde.
– Hela världen står i skuld till Sverige för att ha gett oss miss Thunberg, tillägger han.
I USA har mycket av rapporteringen inför dagens klimatstrejk handlat om Greta Thunberg som var hon än dykt upp haft en grupp fotografer i hasorna. Hon har gästat Trevor Noahs The Daily Show och Amy Goodman på Democracy now. För tillfället syns hon på omslaget till en specialutgåva av Teen Vogue. Under sitt besök i Washington träffade hon Barack Obama och flera kongressledamöter, och tog även emot en hedersutmärkelse från Amnesty.
Själv håller svenskan låg profil och låter hellre lokala aktivister ta plats. Under förra fredagens demonstration intill Vita huset i Washington var Jerome Foster II, 17, en av talarna. Det var den 14:e veckan han demonstrerade utanför presidentbostaden.
– Igår var den bästa dagen att agera. I dag kanske är okej, men imorgon är för sent. Vår framtid är en rättighet och det måste vår regering inse, var hans budskap till åhörarna.
Unga aktivister möter veteraner
I onsdags vittnade Greta Thunberg tillsammans med tre andra ungdomar inför kongressen, bland dem Vic Barrett som är en av de ungdomar som stämt USA för hur landet agerat i klimatfrågan. På bänken bakom dem satt Natalie Mebane, 34, som finns med som en ”vuxenmentor” för de unga aktivisterna.
– De flesta 15–18-åringar jobbar inte i en internationell klimatgrupp. De här måste hitta balansen mellan skolarbete och aktivism. Jag hjälper dem kanske med att se på saker lite mer långsiktigt, förklarar Natalie Mebane, som jobbar för gruppen Zero Hours, på telefon.
Få med klasskamraterna
Nyfunnen vänskap spirar mellan många av tonåringarna men kan komplicera saker, säger hon.
– När du är i den åldern är vänskap det viktigaste du har och det kan vara svårt att jobba med människor du är kompis med. Jag försöker visa dem att de jobbar för något som är mycket större än de själva och att de måste fokusera på att få jobbet gjort trots att det uppstår konflikter ibland. Det är nog en av mina stora inofficiella roller.
I Brooklyn visar Roberto Quesada Pagoada, 14, upp sin nymålade protestskylt. Under den senaste veckan har han tillsammans med några kompisar försökt locka andra till strejken genom att skriva plats och tid på trottoarerna kring skolan med krita. Inte alla elever delar hans klimatintresse.
– En del säger att vi är irriterande och att de tänker vara hemma och spela tv-spel den dagen. Men i framtiden kommer tv-spelen vara mycket bättre än i dag så de borde bry sig om vad som händer nu så att de slipper oroa sig senare.
Talespersonen för strejken, Natalie Sweet, är övertygad om att fredagen kommer att bli en stor framgång.
– Vi har en mäktig grupp av talare på plats.
Ett par dagar innan strejken får uppställningen extra stjärnglans då det blir klart att syskonduon Jaden och Willow Smith, båda musiker och skådespelare, ska uppträda.
Precis som i Sverige finns i USA kritiker mot ungdomsrörelsen som anser att deltagarna styrs av vuxna och inte ska ägna sig åt aktivism, särskilt inte på skoltid. ”Klimatstrejken är en skurk som exploaterar barn, skrev en kolumnist i New York Post.
Natalie Sweet har ett kort svar.
– Säg åt dem att snart är det vi som röstar.
Det här händer under klimatveckan i New York. Dagens ETC kommer att rapportera direkt på plats.
20 september
Den första globala strejkdagen och starten för Global Week for Future, en vecka av klimatprotester.
21 september
FN:s Climate Action Summit inleds. Toppmötet ingår inte i FN:s ordinarie klimatförhandlingar – de hålls i Chile den 2–13 december. Mötet är ett försök av FN-chefen António Guterres att höja världens klimatambitioner. Idag är världens klimatplaner långt ifrån tillräckliga för att klara FN:s mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader. Och det är bråttom. 2020 måste utsläppen i världen börja minska. Annars blir klimatmålen mycket svåra att klara.
21–22 september
Nya initiativ presenteras på FN-mötet. Initiativen omfattar inte bara länder, med finns också företag och organisationer. I nio förhandlingsspår – från energiomställning till finansiering – har man försökt skapa koalitioner för att stärka ambitionerna. Ett av förhandlingsspåren, industrins omställning, leds av Sverige och Indien.
22 september
Forskarvärlden, genom bland annat World Meteorological Organization, presenterar lägesrapport på FN-mötet. Enligt uppgift med en mycket skarp varning.
23 september
FN-mötets stora dag. De främsta initiativen lyfts och enskilda länder presenterar sina ambitioner. Ett 60-tal statschefer förväntas delta. Däribland Indiens premiärminister, Frankrikes president och Sveriges statsminister Stefan Löfvén. USA:s Donald Trump antas däremot utebli.
23–29 september
Klimatveckan fortsätter. Det största arrange-
manget, Climate Week NYC, samlar politiker, näringsliv, forskare och en rad organisationer. Samtidigt förväntas klimatprotester i New York och världen över.
27 september
Den andra globala klimatstrejkdagen. I New York planeras klimatstrejker och demonstrationer.