Tesfalem Waldyes är en etiopisk journalist som själv suttit fängslad för brott mot undantagslagarna och den rättsvidriga antiterrorist-lagen:
– Det som händer idag är oerhört positivt för Etiopien. Många av de som tidigare tvingats i landsflykt kommer tillbaka nu och får viktiga befattningar.
Själv tvingades Tesfalem Waldyes lämna Etiopien för att inte åter bli fängslad och arbetar idag som journalist i Tyskland.
– Jag kommer också att återvända, men jag har inte bestämt exakt när. Flera av mina vänner som också varit efterlysta i sin frånvaro har åkt hem utan att ha fängslats när de kommit till Etiopien.
”Vill höja kvinnornas ställning”
Efter att ha lyft undantagstillståndet, släppt ut oliktänkande från fängelser och tillåtit landsflyktiga att återvända gjorde Abiy Ahmed det mest oväntade – han slöt fred med grannlandet Eritrea. Etiopien och Eritrea utkämpade så sent som 1998 till 2000 ett oerhört blodigt krig och för att få igång fredsprocessen gjorde Abiy flera stora eftergifter.
Men reformerna har inte tagit slut där.
– Abiy har slagit fast att två av hans viktigaste uppgifter är att åstadkomma fred och försoning samt höja kvinnans ställning, säger Tesfalem Waldyes.
– Därför har han tagit in hälften kvinnor i sin regering, han har utsett en kvinnlig president, Sahle-Work Zewde, och sett till att Högsta Domstolen fått en kvinnlig president, Meaza Ashefani.
Känslig situation
Den 2 april utsågs Abiy Ahmed till premiärminister efter att ha vunnit maktkampen i den styrande fronten EPRDF som suttit vid makten sedan 1991. EPRDF domineras liksom krigsmakten av män från regionen Tigray som befriade landet från den mycket blodiga diktatorn Mengistu.
Abiy är själv från den mest folkrika provinsen i Etiopien, Ogaden och bryter Tigrays starka dominans inom statsmakten.
Men slaget är långt ifrån vunnet för Abiy och reformisterna. Fortfarande har det gamla, hårda gardet starka maktpositioner inom framför allt militären och underrättelseväsendet. Så sent som för några veckor sedan gick tungt beväpnade specialförband till premiärministerns kontor och krävde att få tala med honom. Etiopien höll andan – var det inledningen på en militärkupp?
Abiy lyckades dock desarmera situationen genom att ta emot representanter för specialstyrkorna under förutsättning att de lämnade sina vapen utanför. Men det var ett tydligt tecken på hur känslig situationen är.
Regelbundna demonstrationer
I Tigray hålls också nära dagliga demonstrationer som missnöjesyttringar inför provinsens minskade inflytande.
– Det står fortfarande och väger, säger Tesfalem Waldyes.
– Etiopien befinner sig i en vägkorsning, hittills har reformerna inte blivit institutionaliserade utan lever bara på premiärministerns person och ställning. Det kan ändras snabbt.
Livsmedelssituationen i Etiopien har dock förbättrats kraftigt sedan svältlarmen för några år sedan. Men fortfarande är situationen allvarlig. FN och globala hungerindexet ser situationen som nära kritisk och fortfarande är drygt 20 procent av befolkningen undernärd.