Världens rikaste har blivit allt rikare, medan de fattigaste har blivit fattigare. En ny rapport från biståndsorganisationen Oxfam visar att den rikaste procenten av världens befolkning nu har större tillgångar än resten av världen tillsammans. Genom att utgå från data från till exempel Forbes och Credit Suisse kan Oxfam också visa att det nu krävs färre personer än någonsin för att de tillsammans ska äga lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning. För fem år sedan ägde de 388 rikaste lika mycket som den fattigaste halvan – 2015 krävdes det bara 62 personer.
– Det är helt oacceptabelt att den fattigaste halvan av världens befolkning inte äger mer än ett tiotal superrika människor som alla skulle få plats på samma buss, säger Winnie Byanyima, vd för Oxfam International, i ett uttalande.
Skatteflykt ökar klyftorna
Den allra fattigaste delen av världens befolkning, de 20 procent som lever under den extrema fattigdomsgränsen och har mindre än 1,9 dollar att leva på per dag, har knappt ökat sina inkomster alls sedan 1988. Samtidigt har den mest välmående tiondelen ökat sina tillgångar med nästan 50 procent.
– Den globala ekonomin hjälper inte de fattigaste ur fattigdom, säger Deborah Hardoon, biträdande forskningschef på Oxfam till CNN.
Utvecklingen har dessutom gått snabbare än vad Oxfam hade räknat med – de trodde att den rikaste procentens tillgångar först i år skulle vara större än resten av världens.
– Men den här koncentrationen av rikedomar har redan inträffat. Vi har en kris när det gäller ojämställdhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20–30 åren, säger Helen Szoke, expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT.
En av orsakerna till de växande klyftorna är enligt Oxfam den utbredda skatteflykten. När världens ledare ses i schweiziska Davos den här veckan för World Economic Forum, hoppas Oxfam att frågan om skatteflykt kommer att tas upp.
– Man säger ju att transparens är det bästa botemedlet mot skatteflykt, men regeringar har varit för försiktiga med att ta tag i den här kritiska frågan, säger Helen Szoke till TT.
Enligt Oxfam har minst 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer, samtidigt som nästan åtta biljoner dollar av individers personliga tillgångar göms i skatteparadis.