I fjol använde över 300 000 flyktingar Medelhavet som väg bort från krig och fattigdom och in i Europa. Tidigare har majoriteten flytt via Turkiet och passerat Egeiska havet, men efter EU:s uppgörelse med Turkiet har de allra flesta istället korsat havet från Libyen. Det är en farlig väg. En av 40 som försökte korsa Medelhavet från Libyen omkom 2016.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu närmar sig Italien och Libyen ett helt färdigt avtal som syftar till att stoppa flyktingarna redan vid den libyska kusten. Det här ställde sig EU:s ledare bakom vid ett toppmöte på Malta i början av månaden, där det också blev känt att ett miljardbelopp skulle ges till den libyska regeringen som en del av avtalet.
Under toppmötet uppgav ett antal borgmästare från Libyen att de var kritiska till avtalet. Men under ett hemligt möte i Rom förra veckan ska de, enligt Reuters, ha ändrat sig och kan nu tänka sig att medverka – i utbyte mot pengar, utbildning och utrustning.
Rivaliserande regeringar
Avtalet har mött skarp kritik. Inte minst eftersom situationen i det krigshärjade Libyen är kaotisk. Landet är sargat av konflikterna sedan diktatorn Muammar Kadaffi störtades. FN:s sändebud varnar för att ytterligare sönderfall och mer våld är att vänta framöver. Libyen styrs av två rivaliserande regeringar, som för ett år sedan kom överens om ett samarbetsprogram, men det ser ut att kollapsa.
Stefan Löfven har ändå uttalat stöd för avtalet mellan Libyen och Italien.
– EU flyttar sina gränser och flyttar ifrån sig ansvaret för vad som händer med människorna. Man tar inte konsekvenserna av det mänskliga lidande som man skapar, kommenterar Katrin Kisswani, ordförande för den svenska grenen av Läkare utan gränser.
Tillbaka till kriget?
Läkare utan gränser är på plats i Libyen och målar upp en bild av en omänsklig situation för de flyktingar som befinner sig i landet. Många av de som bor i de förvaringscenter som finns i landet drabbas av sjukdomar.
– Vi behandlar cirka 500 patienter varje vecka som har luftvägsinfektioner, diarrésjukdomar, urinvägsinfektioner och hudsjukdomar. Allt detta är till följd av de dåliga hygieniska förhållandena.
Läkare utan gränser vittnar om oregelbunden tillförsel av mat och vatten till lägren i Libyen.
Katrin Kisswani menar att det finns en stor risk att Libyen skickar tillbaka de flyktingar som inte längre kan korsa Medelhavet till de länder de flyr ifrån. Vilket de säger sig ha bevittnat i Turkiet.
– Dessa människor flyr från till exempel Syrien och de skickas rakt tillbaka till kriget igen.
Centerpartiet och Vänsterpartiet har båda varit kritiska mot Löfvens försvar av överenskommelsen mellan Libyen och Italien
– Det här väcker farhågor om att avtalet leder till tältläger, att flyktingar hamnar i limbo, i en omöjlig situation, säger Eskil Erlandsson (C) till TT.
Vänsterpartiets talesperson i EU-frågor Jens Holm säger till Dagens ETC att EU har som syfte att flytta unionens yttre gräns, som man gjorde genom avtalet med Turkiet.
– Det här är en överenskommelse som syftar till att hålla människor borta från Europas gräns och som kommer få hundratusentals människor att vara kvar i fruktansvärda förhållanden. Det handlar om regelrätta fångläger där vi vet att människor utsetts för tortyr, våldtäkter, utpressning, mord och förföljelse, säger han.
EU-ledarna menar att avtalet ska få ett slut på de många drunkningar som inträffar när människor smugglas över Medelhavet. Är inte det bra?
– Vi menar att man istället för att lägga pengar på övervakning, på att bygga läger och att hålla människor borta, ska lägga resurserna på att inrätta lagliga vägar in i Europa och rädda liv på Medelhavet.
Istället för avtalet vill Vänsterpartiet se en kraftig utökning av antalet kvotflyktingar, möjlighet att söka asyl på ambassader och att man långsiktigt jobbar med att hjälpa länderna som personer som flyr från att komma på fötter.