– Det var en våldsam uppmärksamhet kring hans person medan rättegången pågick, säger Marte Winsvold som forskar om hur samhällen reagerar på terrorangrepp.
– Men med tiden verkar pressen gemensamt ha vänt honom ryggen. Han får extremt lite uppmärksamhet, fortsätter han.
Risk att inspirera
Det viktigaste skälet till att Anders Behring Breivik isolerats i fängelset är risken för att han ska inspirera till nya dåd. Ett sådant inflytande verkar nämligen ha funnits till en början. Mellan februari 2012 och januari 2015 fanns en blogg som förmedlade nyheter om hans förehavanden, och det fanns också ett stödnätverk på sociala medier.
Några copycats greps 2012, i Polen, Tjeckien och Storbritannien. Men med tiden och i takt med att hans kommunikation med omvärlden strypts, har också hans inflytande minskat, eller nästan upphört.
Forskaren Johannes Due Enstad har visat att medan högerextrema organisationer i Västeuropa i stort sett enhälligt tog avstånd från Breiviks dåd – om än inte från hans idéer – så uttalade flera ledare inom den ryska extremhögern sitt oreserverade stöd och paroller med hans namn förekom vid Rysslandsmarschen i Moskva både 2012 och 2013. På senare tid har han hyllats på det ryska sociala nätverket vkontakte.ru.
Dådet har fått betydelse
Men om Breiviks direkta inflytande försvunnit, liksom kunskapen om hans idéer, verkar själva dådet även i Västeuropa ha fått en betydelse som inspirerar just den typ av copycats som den norska staten fruktar. Breivik var bland de inspiratörer som den tyske David S åberopade när han för precis två år sedan mördade nio ungdomar med minoritetsbakgrund i München.
Den franska polisen har på kort tid, i oktober 2017 och juni 2018, avslöjat minst tre terrorgrupper som planerade att angripa muslimer. Ett par av dem, bland annat en som tagit namn efter OAS som var aktiva på 1960-talet, påstod att de var inspirerade av Breivik. Det finns emellertid inget som tyder på kontakt, Breivik har blivit en symbol för massiv våld, även om det här riktar sig mot den muslimska minoriteten istället för som i Breiviks fall, mot socialdemokrater. På ungefär samma sätt inspirerade den svenska Lasermannen den tyska terroristgruppen NSU, som på ett drygt decennium mördade 10 människor.
Hatet mot AUF fortsätter
Attentatet lämnar också spår på närmare håll.
– Hatet mot de AUF-ungdomar som överlevde massakern och deras anhöriga har fortsatt genom åren i extremt hög grad, konstaterar Tore Björgo, föreståndare för forskningscentret C-rex som inrättats för att studera bland annat den norska högerextremismen, och fortsätter:
– De har tvingats motta extremt många hatfyllda meddelanden av typen att de skulle ha dött på Utøya och liknande saker, fruktansvärda saker att se och för många av dem som överlevde har detta varit svårt att leva med eftersom det är så hatfyllt och träffar dem så hårt. Många har dragit sig ur politiken eftersom de inte orkar med det hat de möter från en de personer som är mot Islam och invandring. Det är en av de chockerande sidorna. Breivik var en ensam varg men han hade ett slags vargflock bakom sig.