En av anledningarna var att efter Aprilrevolutionen i Portugal 1974, då fascismen störtades, organiserade sig högern bakom Socialistpartiet och dess ledare Mário Soares.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Catarina Martins är ledare för Bloco de Esquerda, vars politik ligger nära en kombination av Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet, partiet är dock uttalat socialistiskt. Socialistparti, PS, ligger närmast den svenska socialdemokratin och Portugals kommunistparti är ett traditionellt kommunistparti, som länge betraktades som de sista gammelkommunisterna i Europa.
– För oss var det självklart att göra allt för att bryta nedskärningarna. Vänstern har alltid haft svårt att vara konkret när det gäller vad vi vill göra i dag för att förbättra tillvaron för arbetarna och de utsatta, säger Catarina Martins till Dagens ETC.
– Det som till slut gjorde att kommunistpartiet PCP anslöt sig till stödet av socialistpartiets regering var att de insåg att de skulle få skulden för att en högerregering skulle fortsätta att styra istället för en regering som vill bryta åtstramningarna. De ville inte vara ansvariga för detta.
Politiska uppoffringar
Men det blev hårda förhandlingar om innehållet i överenskommelsen. Bloco de Esquerda och kommunistpartiet fick släppa kraven på att Portugal skulle lämna Nato och respektera de överenskommelser med EU som gjorts av den tidigare högerregeringen.
Det gällde dessutom att Socialistpartiet skulle avstå från att samarbeta högerut och istället välja ett samarbete med Bloco de Esquerda och kommunisterna. Att vända sig till vänster blev enligt Catarina Martins tillslut nödvändigt för Socialistpartiet:
– När partiet analyserade valresultatet såg de att de hade förlorat 20 procent av sina väljare – och samtliga hade sökt sig vänsterut. Det fanns ingen flykt från Socialistpartiet högerut, så av självbevarelsedrift behövde man ett vänstersamarbete.
Omfattande nedskärningar
Men den budget som Socialistpartiet med stöd av Bloco de Esquerda, Kommunistpartiet, det Gröna partiet och Djur– och naturpartiet lagt fram och antagits av parlamentet är långt ifrån revolutionär.
– Men vi har för första gången på flera år lyckats bryta nedskärningarna. Vi kommer att kunna höja minimilönen och pensionerna efter att de minskat under lång tid och vi har satt stopp för fortsatta privatiseringar, säger Catarina Martins.
Högerregeringens nedskärningar har drabbat pensionärerna brutalt. I ett första paket halverades mångas pensioner och i ytterligare ett sparpaket halverades de igen. Nedskärningarna av lönerna har också slagit hårt liksom den utbredda arbetslösheten som följt i spåren av nedskärningarna.
”Ett svar till de arbetslösa”
Den nya budgeten blev därför den viktigaste politiska åtgärden för den nya regeringen och inte minst för Bloco de Esquerda. Catarina Martins gick ut mycket starkt för att försvara budgetförslaget:
– Vi ska hållas ansvariga för den nya budgeten därför att även om det är Socialistpartiets budget så har den blivit möjlig genom vårt stöd. Men vårt ansvar gäller inte en upprördhet i Bryssel eller arbetsgivarnas vrede över att minimilönerna höjs. Vårt ansvar gäller den miljon portugiser som är arbetslösa, den stora majoriteten utan stöd från staten. Det handlar om en miljon människor vars liv har satts på undantag genom felaktiga beslut grundade på en orättvis politik.
Catarina Martins berättar att regeringen nu inför förbättringar av arbetslöshetsbidrag, barnbidrag och socialt stöd.
– Vi är medvetna om att det är små förbättringar som inte tillräckligt ändrar livet för folk som redan saknar så mycket, men vi måste börja någonstans.
Catarina Martins säger sig vara medveten om att de stora förändringarna är omöjliga i dag, avtalen med Socialistpartiet gör att Portugal inte kan kräva omförhandlingar av lånen och ändra redan ingångna avtal med EU:
– EU är på många sätt ett misslyckat projekt. Vi har i Europa i dag en 50-procentig ungdomsarbetslöshet och återkommande kriser som drabbar Europas folk. En valuta ska vara till för att försvara ekonomierna och inte som euron förstöra nationella ekonomier. Är det så måste valutan dö.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon är dock noga med att påpeka att hon varken vill kalla sig för eller emot EU.
– Vi vill inte tvingas välja att vara för eller mot EU, vi måste arbeta för att förändra EU. I dag är vi en del av en grupp inom EU-parlamentet, vi har motsättningar men vi har också en stark dialog. Vårt arbete måste grundas på solidaritet och samarbete med alla som på allvar är mot nedskärningarna. Vi kan inte vänta på den socialistiska revolutionen och det är i dag inte möjligt att lämna EU. Men för att kunna göra något måste vi ha folkligt stöd i Europa.
Viktigt med samarbete
Bloco de Esquerda ser samarbetet med andra vänstergrupper i Europa som det viktigaste i dag, till exempel med Podemos i Spanien, Syriza i Grekland och oppositionen i Irland. Italien kan också komma närmre, menar Catarina Martins. När det gäller den förre grekiske finansministern Yanis Varoufakis europeiska vänsterprojekt är hon tveksam:
– Jag förstår det inte. Det är viktigt med diskussioner, men vi måste vara klarare på vad det är vi vill diskutera än vad Yanis Varoufakis är. En sak är euron, men hans vida demokratidiskussioner med brittiska liberaler och andra är inte viktiga i dag. De blir aldrig en del av en anti-åtstramningsrörelse. Med den stora fara som neoliberalerna och extremhögern i Europa utgör så behöver vi inte den diskussionen. Vänstern måste bli mer precis.
Hon fortsätter:
– Vill vi verkligen diskutera om en europeisk federation styrd av Frankrike och Tyskland kan bli demokratisk med alla liberaliseringar det skulle innebära? Vi har viktigare frågor att ta upp. Vänstern behöver vara klar på att EU måste vara solidariskt och bestå av samarbeten mellan jämlika och oberoende stater.
Stor utvandring
Frågan om flyktingmottagande är inte stor i Portugal idag:
– För oss har det mer handlat om alla som flyr från Portugal på grund av nedskärningarna. Vi har haft en utvandring på 500 000 människor de senaste åren – det är mycket för en nation på tio miljoner invånare. Vi har inte heller några högerextrema partier idag.
Under många decennier har utvandringen från Portugal varit omfattande. Fortfarande sägs Paris vara den stad som efter Lissabon har flest portugisiska invånare. Men i dag är det utbildade unga människor som lämnar landet. Brittiska sjukhus har värvningsmöten för att locka sjuksköterskor och läkare, många välutbildade väljer att flytta till andra europeiska länder.
Tidigare var också utflyttningen till de forna kolonierna, framför allt Angola och Brasilien, stor, men den har minskat på grund av ekonomiska problem i deras ekonomier. I dag är det inte heller en fördel att komma från Portugal till de gamla kolonierna, eftersom landet i dag inte har något större inflytande där.
Bloco de Esquerda är ett av de första uttalat feministiska partierna i Portugal och jämställdheten är grundläggande för organisationen.
– Vi är feminister, socialister, gröna och internationalister. Slåss du inte för feminismen är du inte demokrat, det är dessutom kvinnor som drabbas hårdast av nedskärningarna. Utan en feministisk agenda kan vi inte förändra samhället.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De viktigaste vi uppnått hittills är höjningarna av minimilönerna och pensionerna, höjda skatter på kapital och vi har avskaffat alla lagar som är diskriminerande mot människor med en annan sexuell läggning än heterosexualitet.
Två frågor som oftast skiljer vänsterpartier och gröna partier i Europa från de svenska är synen på narkotikapolitiken och prostitution. Bloco de Esquerda är inget undantag.
– Vi vill legalisera cannabis och vi ger vård istället för straff till dem som använder droger. Detta har genererat mycket positiva resultat och antalet dödsfall genom narkotikamissbruk och överdoser har sjunkit kraftigt, säger Catarina Martins.
När de gäller prostitutionen berättar Martins att det pågår hårda diskussioner inom organisationen.
– Vi vill ge alla sociala rättigheter till de prostituerade, vi kallar dem sexarbetare. De ska vara berättigade till samma typ av stöd som andra på arbetsmarknaden och vara fullt accepterade. Men vi vill ha lagar mot de som tjänar pengar på prostitutionen, som bordellägare och hallickar och liknande.
Men innebär inte det att man accepterar prostitutionen?
– Det är en svår debatt, vi har den i vår organisation, kommunistpartiet är dessutom mot. Men vi vill ge rättigheter till en svårt utsatt grupp.