Det är forskare vid Oxforduniversitetet och NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre som står bakom studien, som innefattar journaler från amerikanska patienter, inklusive fler än 62 000 fall av covid-19 som inte krävde sjukhusvård.
Bland covid-19-patienterna diagnostiserades 18,1 procent med psykisk ohälsa inom tre månader. För 5,8 procent var det första diagnosen relaterad till psykisk ohälsa. För att undersöka resultaten jämfördes de med patienter som diagnostiserats med bland annat andra luftvägsinfektioner, influensa, gallstenar och frakturer. Slutsatsen var att patienter med covid-19 löper betydligt högre risk att diagnostiseras med psykisk ohälsa för första gången.
Studien tar dock inte hänsyn till andra riskfaktorer för psykisk ohälsa som socioekonomisk bakgrund, rökning eller droganvändning, påpekar Paul Harrison, professor i psykiatri vid Oxforduniversitetet, för The Guardian. Socioekonomisk bakgrund kan också ha en betydande påverkan på hur stor risk en person löper att få covid-19 på grund av faktorer som osäkra arbetsvillkor och trångboddhet.
– Men det är inte alls otroligt att covid-19 har någon direkt effekt på hjärnan och den psykiska hälsan, säger Harrison till The Guardian.
Fördubbling av demensdiagnos
Bland de mest oroväckande rönen i studien är att demensdiagnoser bland covid-patienter var dubbelt så vanliga som bland de andra patientgrupperna. Det är inte omöjligt att diagnoserna ökar för att patienterna undersöks mer noggrant, säger Paul Harrison till The Guardian.
– Men det är inte alls osannolikt att viruset har en effekt på hjärnan hos vissa människor och att det orsakar fler neurologiska symtom och svårigheter, säger han och påpekar att de är väldigt noga med att inte övertolka studiens resultat.
Högre risk med psykisk ohälsa
Ett annat uppseendeväckande fynd i Oxford-studien är att människor med tidigare diagnostiserad psykisk ohälsa löper 65 procent högre risk att diagnostiseras med covid-19 än människor utan tidigare psykisk ohälsa. Det gäller även när andra riskfaktorer som ålder, kön, etnicitet och tidigare fysisk ohälsa redovisats.
– Det här fyndet var oväntat och behöver undersökas ytterligare. Under tiden bör psykisk ohälsa ses som en riskfaktor för covid-19, säger Max Taquet, en av författarna till studien, till The Guardian.